-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 25

Osle netoli šaudynių nakvojusį gėjų pažadino klyksmai: galvojome, kad įvyko avarija

Šaudynės Osle sukrėtė Norvegijos seksualinių mažumų bendruomenę – jos įvyko ne tik prie seniausio mieste LGBTQ+ klubo ir didžiulių eitynių išvakarėse, bet ir šalyje švenčiant homoseksualumo dekriminalizavimo 50-metį. Kai penktadienio vakarą vaikštinėjome po Oslo centrą ir stebėjome, kaip norvegai švenčia vadinamąją Pasididžiavimo savaitę, nė minties nebuvo, kad tuoj ten liesis kraujas. Kitą rytą po šaudynių sostinėje nebuvo justi panikos ar baimės, greičiau – šokas ir nebylus klausimas: kodėl?

Praėjus kelioms valandoms po žudynių miestas atrodė ištuštėjęs, nepaisant to, kad prasidėjo savaitgalis ir turėjo vykti svarbiausias Pasididžiavimo savaitės renginys – LGBTQ+ eitynės, tad buvo sulaukta nemažai svečių. Gatvės buvo pilnos tik turistų su lagaminais.

Daugiau praeivių buvo matyti tik arčiau įvykio vietos. Jie būriavosi ten, kur žuvo mažiausiai du žmonės. Ne tik Oslo gyventojai, bet ir atvykėliai iš kitų Norvegijos miestų bei užsienio atėjo pabūti kartu.

Taip pat skaitykite: LGBTQ+ bare Norvegijos sostinėje – kruvinos šaudynės, policija tai vadina teroristine ataka

Jie ant žemės dėjo gėles, degė žvakutes, atnešė balionų ir įvairių suvenyrų. Kai kurie tiesiog stovėjo tylėdami, iš sukrėtijo ne vienas ašarojo.

Teritorija aplink įvykio vietą nebuvo aptverta, gatvės nebuvo neuždarytos. Tačiau buvo nemažai policijos – pareigūnai palaikė tvarką, rūpinosi, kad atnešantieji gėlių nepalįstų po mašinų ratais.

Oslas šventė „Pride“ savaitę

Taip jau sutapo, kad šią savaitę su kolege dalyvaujame tarptautiniame renginyje Osle. Kas įvyko naktį, sužinojau tik ryte, prie pusryčių stalo ėmusi skaityti naujienas.

Mes šaudymo negirdėjome, nors apsistojome už gero puskilometrio esančiame viešbutyje. Bet, pamačiusi nuotraukas iš įvykio vietos, supratau, kad galėjo būti ir kitaip. Kai dairėmės vietos nakvynei, pirmas variantas buvo kaip tik jose užfiksuotas viešbutis „Thon Hotel Rosenkrantz Oslo“, mat yra netoli renginio vietos.

Išvakarėse kaip tik netoli jo vaikščiojome – ėjome į renginio dalyviams surengtą priėmimą Oslo rotušėje. Praėjus Nacionalinį teatrą – LGBTQ+ klubas „London Pub“ – seniausias toks sostinėje, prie kurio vyko šaudynės ir kuris yra kaip tik prieš minėtą viešbutį, įsikūręs vos už 400 m, – teko sustoti.

Nedidelis parkas buvo aptvertas, vidun buvo galima patekti tik su kvietimais – vyko vienas iš Pride (Pasididžiavimo) sava koncertų.

Nei vieta, nei renginys neatrodė kuo nors išskirtiniai – Lietuvoje vasarą tokių būna ne vienas. Prie įėjimo ar kur nors kitur nebuvo matyti protestuotojų, priešiškų plakatų ar kaip nors pasitenkinimą, pavyzdžiui, dėl to, kad negalima patogiai kirsti parko, reiškiančių žmonių.

Apskritai atrodo, kad Oslas švenčia Pasididžiavimo savaitę ir švenčia aktyviai. Visur pilna vaivorykštės spalvos vėliavų, užrašų „Pride Month“ (angl. „Pride mėnuo“). Net viešbučio registratūroje dirbantis vyrukas, kai paprašėme vietoj kambario su dvigule lova surasti kitą su viengulėmis, pajuokavo: „Taigi Pride mėnuo!“

Todėl buvo sunku net pagalvoti, kad tokioje atmosferoje galėtų įvykti bent menkiausia protesto akcija, jau nekalbant apie žudynes ar teroro išpuolį.

Reikėjo atšaukti eitynes ar ne?

Norvegijos šiaurėje gyvenantis Jonas Christiansenas, su partneriu atvykęs dalyvauti „Pride“ eitynėse, apsistojo dar arčiau, todėl galėjo girdėti, kas vyksta gatvėje.

Jonas Christiansenas, su partneriu
Jonas Christiansenas, su partneriu

„Vidury nakties staiga išgirdome iš panikos klykiančius žmones, – portalui 15min pasakojo jis. – Pamatėme policijos ir gelbėtojų mašinas. Pagalvojome, kad įvyko avarija. Bet paskambinęs draugas papasakojo, kas nutiko.“

Įvykio vietoje sutiktas jaunas vyras prisipažino net nežinąs, kokie jausmai jį tuomet apėmė. „Tai turėjo būti svarbi diena, bet įvyko tragedija“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas pripažino, kad atšaukti eitynes buvo geriausias sprendimas, visų pirma – dėl dalyvių saugumo. Mat policija nežino, ar nėra įsitraukę dar daugiau žmonių, todėl baiminasi dėl dalyvių saugumo.

Viena iš Pasididžiavimo eitynių organizatorių „Skeive Seoul sisters“ LGBTQ+ grupės įkūrėja Siri Lande 15min sakė, kad nevertėtų nusileisti smurtui ir imti bijoti.

„Jaučiuosi saugi. Nesuprantu, kodėl atšaukė paradą. Jei tai buvo tik vienas vyras, daugiau nėra grėsmės“, – svarstė S.Lande.

Atšaukti eitynes rekomendavo policija. Kodėl konkrečiai – ar bijoma, kad galėtų pasikartoti nakties įvykiai, ar kažko kito, pasak organizatorės, pareigūnai esą nedetalizavo.

LGBTQ+ bendruomenės atstovams taip pat pasiūlyta psichologų pagalba.

Oslą sukrėtė teroro aktas
Oslą sukrėtė teroro aktas

S.Lande su bendramintėmis ketino dalyvauti eitynėse, žygiuoti pačiame priekyje su didele vaivorykštės vėliava ir taip švęsti 50 metų nuo dienos, kai Norvegijoje buvo dekriminalizuotas homoseksualumas.

„Visą rytą verkėme, mums – didžiulis šokas“, – pasakojo moterys. Tuo metu prie jų stabtelėjo buvusi Norvegijos nacionalinės moterų futbolo komandos narė Lise Klaveness. Dabartinė šalies futbolo federacijos vadovė yra homoseksuali ir keliais žodžiaisi išreiškė paramą „Pride“ renginių organizatoriams.

Lise Klaveness (kairėje) ir Siri Lande
Lise Klaveness (kairėje) ir Siri Lande

Pasak tinklalapio faktisk.no redaktoriaus Kristofferio Egebergo, tai buvo bene pirmos tokios masinės šaudynės Osle ir antros Norvegijoje (po Anderso Breiviko išpuolio) nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Anksčiau sakiau, kad Oslas yra saugus miestas, o Norvegija – saugi šalis. Taip vis dar yra. Tačiau praėjusi naktis mums parodė, kokia trapi yra ramybė ir saugumas“, – tarptautinės konferencijos „Global Fact“ dalyviams išplatintame laiške pažymėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius