-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 27

Iš darbo Ignalinos atominėje elektrinėje atleistas Osvaldas Čiukšys ir toliau baugina parlamentarus

Iš Ignalinos atominės elektrinės (IAE) Korporatyvinių reikalų direktoriaus posto atleistas Osvaldas Čiukšys tęsia susitikimus su politikais, kuriems pasakoja apie pasibaisėtiną padėtį atominėje elektrinėje. Tačiau paklaustas, kaip reikėtų tą padėtį taisyti, recepto prisipažįsta neturintis.
Osvaldas Čiukšys
Osvaldas Čiukšys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Po susitikimo su Seimo Krikščionių partijos frakcija O.Čiukšys antradienį vėl pakartojo iki galo nežinantis savo atleidimo priežasčių. Atleidimo jis teismui kol kas neapskundė.

Žurnalistų paklaustas apie tai, jog vadovaudamas IAE, į derybų grupę su „Nukem“ paskyrė prieštaringai vertinamą persų kilmės britų verslininką Raminą Wali, O.Čiukšys dėstė, jog šis žmogus laimėjo paskelbtą tarptautinį konkursą. Jis teigė nežinantis, ar Lietuvos slatosios tarnybos domėjosi verslininko veikla. 

„Vasario mėnesį jo asmens duomenys, paso kopija buvo atiduoti Valstybės saugumo departamentui, tad buvo pakankamas laiko tarpas patikrinti jo patikimumą“, – sakė jis.

O.Čiukšys neigė, jog R.Wali už darbą derybų grupėje buvo sumokėta 15 mln. Lt. Anot buvusio IAE vadovo, šiai sumai buvo pasirašytas kontraktas su bendrove „Taylor Wessing“. „Tik labai nežymi dalis iš šios sumos yra mokama R.Wali. Dar mokama kitiems subrangovams, aišku, pačiai kompanijai tikriausiai atitenka liūto dalis“, – kalbėjo jis.

Anot O.Čiukšio, Energetikos ministerija dabar turėtų stengtis sutelkti IAE kolektyvą.

„Krikščionys“ pakraupę

Po valandos trukmės pokalbio su O.Čiukšiu, „krikščionis“ parlamentaras Vidmantas Žiemelis pareiškė įsitikinęs, kad padėtis elektrinėje yra pasibaisėtina. „Situacija yra labai sudėtinga, sėdime ant parako statinės“, – pareiškė jis.

O.Čiukšį pasikalbėti pasikvietusios Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas V.Žiemelis teigė, kad frakcija dar kartą ketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši pradėtų ikiteisminį tyrimą dėl sutarties su „Nukem“ pasirašymo ir tam tikrų dokumentų, susijusių su sutarties pasirašymu, dingimu iš Ūkio ministerijos.

Po susitikimo V.Žiemelis priminė, kad sutartis su Vokietijos bendrove buvo pasirašyta 2005 metais, kuomet ūkio ministro pareigas ėjo Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

Kaip išsivaduoti iš sutarties pančių parlamentaras sakė nežinantis, tačiau pridūrė, kad jos nutraukimas Lietuvai reikštų šimtamilijoninius nuostolius. Todėl derybos esą lieka vienintele išeitimi.

„Lietuvos specialistai galėtų perimti subrangovus, mes galime apsikeiti be „Nukem“. Šiuo metu bendrovės gaminami konteineriai (panaudotam branduoliniam kurui saugoti – aut.) neatitinka techninių savybių, jie ne tokie saugūs, kokie būtų gaminami prancūzams. Lietuva – eksperimentų – šalis. Anksčiau ar vėliau vis tiek turėsime pirkti kokybiškus konteinerius“, – pabrėžė Seimo narys.

V.Žiemelis įsitikinęs, kad pagrindiniu IAE derybininku su bendrove „Nukem“ buvęs O.Čiukšys buvo atleistas dėl energetikos ministro Arvydo Sekmoko noro turėti paklusnesnį pavaldinį. „Į O.Čiukšio vietą norėjo paskirti žmogų, kuris vykdytų ministerijos nurodymius, kokie jie bebūtų. Tai yra siauros asmeninės ministro ambicijos“, – sakė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius