Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 12 18 /16:10

Seimas panaikino Petro Gražulio mandatą: dešimt metų negalės kandidatuoti

Seimas pirmadienį dėl priesaikos sulaužymo panaikino Petro Gražulio mandatą ir taip užkirto kelią jam dešimt metų kandidatuoti į parlamentą ar prezidentus.

Už balsavo 86 Seimo nariai

Už tai, kad P.Gražulio mandatas būtų panaikintas, pirmadienį balsavo 86 Seimo nariai, aštuoni buvo prieš ir keturi susilaikė. Mandatui panaikinti reikėjo, kad per slaptą balsavimą už tai būtų ne mažiau kaip 85 parlamentarai iš 141.

Iš viso balsavime dalyvavo 105 parlamentarai: valdantieji konservatoriai, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos atstovai, taip pat opoziciniai socialdemokratai, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ bei Darbo partijos atstovai. Balsavime nedalyvavo opoziciniai „valstiečiai“ ir Seimo narių Mišrios grupės nariai.

Apkalta P.Gražuliui surengta Konstituciniam Teismui (KT) pripažinus jį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai balsavo už greta sėdėjusį kolegą socialdemokratą Liną Jonauską.

Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Nuo Petro Gražulio kabineto Seime netrukus dings jo pavardė
Ramūno Jakubausko/15min nuotr./Nuo Petro Gražulio kabineto Seime netrukus dings jo pavardė

Konstitucijoje įtvirtinta, kad asmuo, kuriam Seimas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą apkaltos proceso tvarka panaikino jo Seimo nario mandatą, gali užimti Konstitucijoje nurodytas su priesaikos davimu susijusias pareigas, kai nuo mandato panaikinimo yra praėję ne mažiau kaip 10 metų.

„Tokie KT sprendimai kompromituoja ne mane, o galutinai kompromituoja mūsų teisinę valstybę“, – sakė P.Gražulis Seime pradėjus jo apkaltos procesą.

P.Gražulis teigė, jog Konstitucinis Teismas, jį pripažinęs balsavus už šalia sėdintį socialdemokratą Liną Jonauską ir taip sulaužius priesaiką, įžvelgė tai, ko nenustatė teismo ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius