-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 21

P.Mačiulis: nepakeitę įstatymo dėl migrantų, galime sulaukti ieškinių, sankcijų

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė įstatymą dėl užsieniečių teisinės padėties, bet jis, pasak šalies vadovo vyriausiojo patarėjo Povilo Mačiulio, turi būti taisomas ir kaip galima greičiau. Kitaip Lietuva esą gali sulaukti ieškinių, baudų, o gal ir sankcijų.

P.Mačiulis pabrėžė, jog Seimo ypatingos skubos tvarka priimtas įstatymas yra skylėtas, bet esą ir toks, siekiant suvaldyti nelegalią migraciją, geriau nei nieko.

Prezidentas nesiryžo vetuoti įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties laiku tarp Seimo sesijų.

Yra rizika, kad Seimas nesusirinkęs į posėdį sudarytų prielaidas tam, kad teisinis vakuumas užsitęstų iki rudens.

„Vetuojant tokį įstatymą yra rizika, kad Seimas nesusirinkęs į posėdį sudarytų prielaidas tam, kad teisinis vakuumas užsitęstų iki rudens. O tai be visų kitų problemų sukurtų ir labai negerus signalus toms valstybėms, iš kurių atvyksta migrantai“, – trečiadienį per spaudos konferenciją kalbėjo šalies vadovas patarėjas.

Pasak jo, G.Nausėda gavo politikų pažadą, kad įstatymas bus tobulinamas kaip įmanoma greičiau.

Kalbėdamas apie pataisas, kurios siaurina migrantų teises, P.Mačiulis įvardijo, kas, prezidento nuomone, jose turi būti taisoma.

„Norėčiau uždėti du akcentus, kas tikrai turėtų būti taisytina. Pirmas dalykas yra tai, jog tokie griežti reikalavimai neturėtų galioti visada. Jie turėtų galioti tada, kada yra ekstremali situacija, nepaprastoji padėtis arba karo padėtis.

Kitas labai svarbus dalykas – žmogaus galimybė kreiptis į teismą ir turėti teisę į apeliaciją“, – vardijo patarėjas.

Be kita ko, jis įspėjo: „Jeigu šitos nuostatos nebūtų pakeistos, Lietuvą gali užplūsti ieškiniai, baudos, o galbūt net ir sankcijos.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Mačiulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Povilas Mačiulis

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen anksčiau trečiadienį patvirtino, jog Seimas rudens sesijoje sugrįš prie įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties ir peržiūrės jį pagal šalies vadovo pastabas.

Seimas taisydamas įstatymą dėl užsieniečių teisinės padėties sutrumpino prieglobsčio prašymo procedūras, taip pat apribojo kai kurias neteisėtai sieną kertančių migrantų teises šalyje paskelbus ekstremalią situaciją dėl jų antplūdžio.

Žmogaus teises ginančios nevyriausybinės organizacijos pareiškė, kad pataisos iš esmės įteisins žmogaus teisių pažeidimus, rašo BNS.

Teisininkai išsakė pastabų dėl galimo pataisų prieštaravimo Konstitucijai dėl neužtikrintos teisės į apeliaciją, sulaukus neigiamo sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo.

P.Mačiulio spaudos konferencija:

VIDEO: P.Mačiulis: įstatymas dėl migrantų turi būti taisomas ir kaip galima greičiau

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius