Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 17

Seimas atstatydino P.Malakauską (papildyta 12.34 val.)

Seimas ketvirtadienį pritarė nutarimui atleisti Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovą Povilą Malakauską. Pastarasis teigia, jog traukiasi savo noru, tačiau daliai parlamentarų tai kėlė abejonių.
P.Malakauskas
P.Malakauskas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Už šį nutarimą balsavo 82 Seimo nariai, prieš pasisakė 3, susilaikė 12-a.

P.Malakauskas po šio balsavimo padėkojo parlamentarams už bendradarbiavimą ir darbus, kuriuos pavyko padaryti, nors „visada galima padaryti geriau, greičiau“. Jis išreiškė viltį, kad reikiamos reformos bus laiku baigtos.

„Aš dėkoju tiems kurie kritikavo. Priklausau tiems, kurie mėgsta tai (kritiką – aut. past.). Be šito nėra jokio progreso, ypač jei kritika yra konstruktyvi“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo P.Malakauskas. Taip pat jis išreiškė padėką parlamentarams, kurie sprendimus priima „vadovaudamiesi vertybėmis, kurios man yra labai svarbios, pagrindinė jų – žmogiškumas“.

Vėliau kalbėdamas su žurnalistais P.Malakauskas teigė, kad palikdamas departamento generalinio direktoriaus kėdę nejaučia nuoskaudų.

Jei tai stabilizuos situaciją, tai bus esminis rezultatas ir gyvenimas parodys ar mano asmeninis apsisprendimas yra teisingas, – sakė P.Malakauskas.„Kiekvienas pareigūnas, skiriamas į tokias pareigas, turi žinoti, kad toks darbas yra ne amžinas. Tai gali būti kadencija, gali būti dvi ar daugiau. Dėl to aš tikrai buvau tam pasiruošęs, nes pagrindinis tikslas mūsų visų – mano, Seimo ir t.t. – yra stabilizuoti situaciją. Ir jei tai yra sudėtinga, jei įtampa yra didelė, nieko ypatingo nėra, jei yra pakeičiami vadovai. Jei tai stabilizuos situaciją, tai bus esminis rezultatas ir gyvenimas parodys ar mano asmeninis apsisprendimas yra teisingas“, – sakė jis pakartodamas, jog jokio spaudimo nejautė ir pasitraukimas yra jo „asmeninis apsisprendimas“.

Komentuodamas kai kurių parlamentarų pasisakymus, esą jis traukiasi ne pačiu tinkamiausiu metu, atliekant tyrimą dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje, P.Malakauskas sakė, jog tai „yra įdomi diskusija“. „Man atrodo, kad laiku, o kaip bus iš tikrųjų – gyvenimas parodys. Kai kalbame apie žvalgybą ar kontržvalgybą, daugumą atsakymų gali parodyti tik istorija ir laikas“, – sakė jis.

P.Malakauskas atsisakė įvardinti, ką matytų kaip galimą savo įpėdinį, tačiau išreiškė viltį, kad būsimajam VSD vadovui pavyks įgyvendinti tai, ko siekė ir jis: kad Lietuvoje žvalgyba taps „nematoma tarnyba, kurios rezultatai bus žinomi tik priimant sprendimus“.

Ką veiks palikęs VSD, P.Malakauskas teigė kol kas neapsisprendęs.

Parlamentarams trūko aiškumo

Prieš balsavimą opozicijos frakcijų lyderiai užsiminė pritarsiantys P.Malakausko sprendimui atsistatydinti, tačiau išreiškė abejonių, ar VSD vadovas išties traukiasi savo noru.

Opozicijos lyderis, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis svarstė, jog P.Malakauskas neištvėrė dešiniųjų spaudimo. „Tačiau pastarųjų dienų politiniai įvykiai ir prezidentės principinga pozicija atšaukiant iš Gruzijos Mečį Laurinkų iš diplomatinės tarnybos, kiti ryžtingi žingsniai rodo vieną dalyką: valstybininkų klanas mūsų valstybėje aižėja. Ir tai stiprina prielaidas, kad skiriant naują VSD vadovą valstybės prezidentė D.Grybauskaitė ieškos kandidato, kuris gali atsispirti ir TS-LKD norui vadovauti tam departamentui, ir kokiam nors kitų grupuočių norui daryti įtaką“, – sakė V.Mazuronis.

Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis apgailestavo, kad Lietuvoje rimtos problemos paverčiamos „politiniu turgumi“. Jis teigė remiąs P.Malakausko sprendimą, tačiau pridūrė, jog juo dėtas būtų sulaukęs parlamentinio tyrimo dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje išvadų arba būtų atsistatydinęs dar jam neprasidėjus. Esą pasitraukimas šiuo metu, kai vis dar laukiama tyrimo išvadų, gali sukelti papildomų gandų, esą VSD vadovas bėga nuo atsakomybės.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma akcentavo, kad atsistatydindamas P.Malakauskas ne sykį pabrėžė, jog traukiasi dėl asmeninių priežasčių, „niekieno nespaudžiamas ir neveikiamas“.

Asmeninės priežastys yra tinkamas pretekstas, bet ne reali priežastis pasitraukti, – sakė A.Valinskas.„Gaila, kad esant tokiai situacijai kai kurie Seimo nariai ar frakcijos randa erdvės tuščiam politikavimui“, – sakė J.Razma. Jis išreiškė viltį, jog VSD generalinio direktoriaus pasikeitimas „sudarys prielaidą įgyvendinti šioje institucijoje struktūrines reformas“.

Tuo tarpu Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis Arūnas Valinskas teigė, kad jam trūksta aiškių P.Malakausko sprendimo motyvų. Jo nuomone, Lietuvoje aukštus postus užimantys pareigūnai šalinami „dirbtiniais skandalais“.

„Asmeninės priežastys yra tinkamas pretekstas, bet ne reali priežastis pasitraukti, – kalbėjo A.Valinskas. – Nebūdamas orakulas galiu pasakyti, kad tai buvo jau aišku, kai prasidėjo dirbtinis CŽV kalėjimo skandalas, kuris, garantuoju, P.Malakauską pašalinus iš pareigų, tyliai ir labai ramiai pasibaigs be jokių rezultatų. Nenoriu būti blogas pranašas, kolegos, bet netrukus suaktyvės dabar jau labai pritilęs skandalas dėl D.Kedžio bylos ir mes, manau, gal jau sausį ar vasarį svarstysime generalinio prokuroro tinkamumo klausimą.“

Priežastys miglotos

Prašymą atleisti iš einamų pareigų P.Malakauskas prezidentei Daliai Grybauskaitei įteikė praėjusį pirmadienį. Prezidentė patenkino jo prašymą ir pasirašė dekretą dėl teikimo Seimui pritarti P.Malakausko atleidimui iš VSD generalinio direktoriaus pareigų.

Atleidimo procedūra bus baigta, kai prezidentė pasirašys dekretą dėl atleidimo.

P.Malakauskas nuolat tvirtino, kad atsistatydina dėl „asmeninių priežasčių“, tačiau kokių konkrečiai, nepatikslino. Jis atmetė svarstymus, esą atsistatydinimas susijęs su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) parlamentiniu tyrimu dėl esą Lietuvoje buvusio CŽV kalėjimo.

P.Malakauskas VSD vadovu tapo 2007 metais, tuo tarpu įtarimai dėl Lietuvoje esą veikusio CŽV kalėjimo datuojami 2004–2005 metais.

Jis taip pat neigė patyręs kokį nors spaudimą iš prezidentės.

Pati prezidentė yra sakiusi, jog turėjo „įvairiausių motyvų“ patenkinant P.Malakausko prašymą atleisti jį iš VSD vadovo pareigų, o „VSD darbu iki galo nebuvo patenkinta“.

Dėl naujo VSD vadovo D.Grybauskaitė žada apsispręsti po Naujųjų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius