-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 22

P. Malžinskas: Seime esu pasiryžęs kurti

Į Seimą kandidatuojantis Paulius Malžinskas pastaruoju metu labiausiai žinomas kaip kovotojas su Lietuvos futbolo federacijos sisteminėmis ydomis ir neteisybe. Buvęs vienas žinomiausių Lietuvos futbolo arbitrų ir FIFA komisaras įsitikinęs, kad jos kenkia visam Lietuvos futbolui. Tačiau Seime P. Malžinskas save mato kaip kūrėją, o ne kovotoją.
P.Malžinskas
P.Malžinskas / Asm. arch.

„Skirtingai nuo Lietuvos futbolo federacijos, Seimas atveria duris veikti ir kurti – teikti įstatymų, poįstatyminių aktų ir kitų iniciatyvų pasiūlymus, kuriuos svarsto platesnių pažiūrų žmonės nei dabartinė LFF valdžia. Taip, aš ir dabar manau, kad taikstytis su neteisybe yra nusikaltimas.

Tačiau Seime matau daug galimybių įgyvendinti priemones, kurios padėtų išvengti tos neteisybės bei ženkliai pagerintų visos sporto ekosistemos funkcionavimą, pradedant neformaliu vaikų ugdymu bei užimtumu, ir baigiant strateginiais sporto politikos ir infrastruktūros plėtros klausimais“, – sako P. Malžinskas.

Į Seimą jis kandidatuoja kaip nepriklausomas kandidatas Jotvingių (Druskininkų – Lazdijų) rinkimų apygardoje, o Liberalų sąjūdžio sąraše jo Nr.114

Apie sportą P. Malžinskas kalba ne atsitiktinai – tą sritį ir su ja susijusius reikalus 50-metis vilnietis, turintis dzūkiškų šaknų, išmano geriausiai.

Sportas – tarsi platus ir daugelį socialinių klausimų apimantis medis.

„Mūsų sportas – tai ne tik rezultatai, sekundės, metrai, pergalės ir pralaimėjimai. Tai ne vien politikų noras pasipuikuoti medalių šviesioje. Sportas – tarsi platus ir daugelį socialinių klausimų apimantis medis. Jei nori, kad klestėtų atžalos ir krautųsi žiedai, turi rūpintis šaknimis. Nes tai vienas organizmas. Mano tikslas – rūpintis tuo medžiu taip, kad šaknys suteiktų gyvybės atžaloms. O tos atžalos – ne tik profesionalūs sportininkai, tačiau ir vaikai, šeimos ir visi, kam rūpi aktyvus gyvenimo būdas, gyvenimo kokybės klausimai. Skamba poetiškai, tačiau turiu viziją, kaip tai padaryti“, - sako P. Malžinskas.

Sporto finansavimas - vienas svarbiausių dalykų

Vienas svarbiausių dalykų jam yra sporto finansavimas – jo skaidrumas ir aiški sistema siekti sporto visuomenės gerovės.

„Kalbant žvejų kalba – geriau sukurti sąlygas ir galimybes gauti meškerę, o ne žuvį. Tam visų pirma reikia tikslų ir strategijos. Ko siekiame ir kaip? Turiu galvoje pirmiausia infrastruktūrą. Ją turi vystyti, statyti ir valdyti valstybė arba savivalda. Kad klubai, įstaigos, būreliai, akademijos ir kitos organizacijos galėtų nemokamai naudotis infrastruktūra pagal aiškią sistemą, o ne tiesiog įsisavinti toms organizacijoms skiriamą finansavimą, kuris dažnai nueina kitiems dalykams. Valstybė turi pasakyti aiškiai - padėsime, sudarysime sąlygas jums veikti ir kurti, bet veiklas turite organizuoti patys. “, - sako P. Malžinskas.

Neformaliojo ugdymo sistema taip pat turėtų būti koreguojama.

Pasak jo, Lietuvoje šiuo metu egzistuojanti neformaliojo ugdymo sistema taip pat turėtų būti koreguojama ir, galbūt, net kuriama iš naujo. P. Malžinskas pasisako už vadinamąjį sportininko krepšelį, kuris padėtų jaunimui siekti savo tikslų sporte. Ir nebūtinai pergalių.

„Retas sportuojantis jaunuolis atsiduria įvairiose rinktinėse arba pasiekia įspūdingų asmeninių pergalių. Daugybė sportuojančių jaunuolių vėliau atranda save kitose veiklose ir nebūtinai susijusiose su sportu. Aktyvi sportinė veikla ugdo lyderystę ir atsakomybę, todėl būtina sudaryti jiems visiems sąlygas siekti tų tikslų, juk tai mūsų ateitis.“, - sako P. Malžinskas.

Lietuvoje vyrauja chaosas

Jo nuomone, dabar Lietuvoje daroma daug, kad tai vyktų, tačiau vyrauja tam tikras chaosas.

„Sportui skiriama daug milijonų. Tačiau dalis sportininkus pasiekia per ministeriją, dalis per Lietuvos tautinį olimpinį komitetą, dalis – per federacijas, o didžiausia dalis – per savivaldybes. Tačiau niekas tiksliai nežino - kiek tų lėšų ir kaip jos skirstomos. Nėra sutarimo, kas atsakingas už profesionalų sportą ir rezultatus, o kieno funkcija yra vystyti masiškumą. Nėra kontrolės ir efektyvumo, galų gale, elementarios atsakomybės ir atskaitomybės“, – teigia P. Malžinskas.

Niekas tiksliai nežino, kiek vaikų sportuoja, ką sportuoja.

Jis atkreipia dėmesį, kad taip pat niekas tiksliai nežino, kiek vaikų sportuoja, ką sportuoja. Kiek yra trenerių, profesionalių sportininkų, kiek visuomenė įsitraukusi į fizinę veiklą, kokios sritys yra probleminės.

„Turint aiškius duomenis galima sukurti ir aiškią finansavimo sistemą. Šiuolaikinės IT galimybės tai leidžia. Tačiau to dabar nėra. Gal jau laikas sukurti?“, - klausia P. Malžinskas.

Sportininkų teisės būtų ginamos

Jis taip pat įsitikinęs, jog Įstatymai turi užtikrinti, kad visų sportininkų teisės būtų ginamos. Darbo santykiai profesionalaus sporto pasaulyje specifinė veiklos sritis, todėl reikia labai atidžiai peržiūrėti mokesčių sistemos bazę, kuri taikoma sportininko kontraktams.

„Reikia imtis ir mokestinių lengvatų, nes sportininko karjera yra trumpa, todėl būtina ir visa socialinių garantijų sistema, o sportininkams reikia padėti įsitraukti į veiklą ir darbo rinką baigus karjerą“, - sako P. Malžinskas.

Stiprus atsakomybės jausmas

Jis įsitikinęs, kad turi visas psichologines savybes, leidžiančias ramiai ir objektyviai vertinti įvairias nuomones bei galimybes. P. Malžinskas beveik dvidešimt metų dirbo Vadovybės apsaugos departamente, saugodamas aukščiausius valstybės pareigūnus, šiuo metu yra atsargos karininkas.

„Patirtis išugdė man stiprų atsakomybės jausmą. Be to, išmokau likti ramus bet kokiomis sąlygomis, net puolamas bei įžeidinėjamas“, - sako P. Malžinskas.


Politinė reklama. Bus apmokėta iš LRLS rinkimų sąskaitos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius