-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 12

Paaiškėjo dalį Vilniaus rugsėjo 11-ąją dusinusios smarvės priežastis: kietosios dalelės

Antradienio vakarą gaisro židinių po Vilniaus centrą ieškoję ugniagesiai nieko nerado, nes... jokio gaisro nebuvo. Aiškėja, kad degančios plastmasės dvoką primenantis kvapas buvo pasklidęs po daugelį miesto rajonų dėl padidėjusios kietųjų dalelių koncentracijos ore.
Smogas Vilniuje
Smogas Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Asta Razmienė 15min trečiadienį paaiškino, kad kietosios dalelės ore yra ne kas kita, kaip automobilių išmetamųjų dujų, padangų trynimosi į asfaltą, dulkių ir kitų teršalų mišinys. Kai jo koncentracija pasiekia tam tikrą lygį, gyventojų uoslei užterštumas tampa juntamas.

Pasak A.Razmienės, antradienį Žirmūnų matavimo stotis registravo, kad kietųjų dalelių koncentracijos rodiklis yra 57. Leistina norma yra 50. Paprastai ji neviršijama ir jokio diskomforto miestiečiai nejaučia.

Antradienio vakarą pasipylė gyventojų pranešimai apie jaučiamą svilėsių kvapą iš kai kurių konkrečių Vilniaus rajonų. Duso net Seimo nariai.

Kaip jau skelbė 15min, antradienio vakarą pasipylė gyventojų pranešimai apie jaučiamą svilėsių kvapą iš kai kurių konkrečių Vilniaus rajonų – Liepkalnio, Žirmūnų, Rinktinės, Stirnų, Saltoniškių gatvių, Gedimino bei Savanorių prospektų.

Dėl smarvės net buvo kilęs sujudimas pagrindinėje sostinės gatvėje tuo metu posėdžiavusiame Seime – sunerimę parlamentarai svarstė, ar gali tęsti darbą, ar dėl pavojaus apsinuodyti reikia kviesti specialiąsias tarnybas.

Ugniagesiai gelbėtojai iš tiesų buvo atvykę į Seimo rūmus, tačiau nei juose, nei prieigose jokio gaisro nerado ir grįžo į bazę. Tokią pačią nerezultatyvią žvalgybą priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo specialistai atliko per iškvietimą į Savanorių prospektą.

15min atkreipia dėmesį į viešųjų ryšių krizę šiomis aplinkybėmis. Pasirodo, dar vakar Vilniaus m. savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro svetainėje internete patyliukais buvo įdėtas pranešimas „Informuojame apie oro kokybę“, kurį operatyviai parengė visuomenės sveikatos stebėsenos skyriaus specialistė.

Tačiau pranešimas nebuvo perduotas nei žiniasklaidos atstovams, nei operatyvinių tarnybų darbuotojams, todėl atrodė, kad niekas nieko nežino ir negali paaiškinti visuomenei.

„Informuojame, kad šiandien (rugsėjo 11 d.) užfiksuota padidėjusi kietųjų dalelių (KD10) koncentracija Žirmūnuose. Padidintą aplinkos oro užterštumą didmiesčiuose sąlygoja: meteorologinės sąlygos, transporto srautai piko metu bei netinkamai prižiūrimos gatvės“, – rašyta išvakarėse paviešintame pranešime.

Jame pažymima, kad didesnė tikimybė kietosioms dalelėms patekti į plaučius atsiranda kvėpuojant per burną, sportuojant ir dirbant fizinį darbą lauke. Oro taršai jautriausi yra vaikai (ypač iki 5 metų amžiaus), vyresnio amžiaus žmonės, sergantieji kvėpavimo ir kraujotakos sistemos ligomis.

Jautriausi yra vaikai (ypač iki 5 metų amžiaus), vyresnio amžiaus žmonės, sergantieji kvėpavimo ir kraujotakos sistemos ligomis.

„Esant padidėjusiai oro taršai gyventojams rekomenduojame daugiau laiko praleisti uždarose patalpose, važiuojant automobiliu sandariai uždaryti langus bei atsisakyti fizinio aktyvumo ir fizinio darbo lauke. Kvėpavimo takus galima apsaugoti pridengiant juos kauke“, – skelbė Vilniaus visuomenės sveikatos biuras.

Tuo metu Visuomenės sveikatos centro atstovė A.Razmienė teigė, kad dabar vilniečiams belieka laukti prastesnių orų – teršalus iš atmosferos išsklaido lietus ir stipresnis vėjas.

Detalesnius oro kokybės tyrimų duomenis galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) interneto svetainėje http://gamta.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius