Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 27 /14:15

Paauglių „žaidimai“ Vilniuje: išvadino „banderovcu“ ir apšaudė iš pneumatinio kalašnikovo

Lietuvoje gyvenančios Rusijos pilietės Irinos sūnus praėjusį penktadienį išėjo pabūti su draugais ir grįžo apšaudytas pneumatiniu „AK-74M“ automatiniu šautuvu. Dar prieš apšaudymą draugai kalbėjo „apie politiką“ – apšaudytasis buvo išvadintas „banderovcu“, kadangi priešingai nei draugai palaiko Rusijos užpultą Ukrainą. Įvykį šiuo metu aiškinasi policija, mokykla ir vaiko teisių gynėjai.
Kalashnikov AK74M automatas
Paauglys apšaudytas iš pneumatinio automato / 15min montažas

Vilniuje su vaikais gyvenanti Irina pirmadienį feisbuke aprašė, kaip jos sūnus Davidas nukentėjo nuo savo draugų.

Pasak jos, sūnus penktadienio vakarą išėjo pasivaikščioti su klasioku ir dar vienu bendraamžiu iš paralelinės klasės.

Jaunuoliai iš pradžių picerijoje pasikalbėjo „apie politiką“ – Davido draugai tvirtino palaikantys agresorę Rusiją, o Irinos sūnus yra už Ukrainą.

Anot Irinos, jos sūnus iškart buvo išvadintas „banderovcu“, o vėliau, išėjus iš picerijos, sulaukė ir plastikinių kulkų serijos iš pneumatinio „Kalašnikovo“ automato.

Davido mama tvirtino, kad vaikai šaudė į butelius, tačiau netrukus šūviai pasipylė į jos sūnų.

Nuo daugumos iš jų apsaugojo stora žieminė striukė ir kepurė, tačiau kelios kulkos pataikė į abi blauzdas, kur liko žymės.

„Keletą kartų Davidas bandė pabėgti, tačiau jie vis pagaudavo jį ir toliau šaudė. Vienu metu jis atsisėdo ant akmens ir tiesiog verkė. Po to jie palydėjo Davidą į troleibuso stotelę ir atsiprašė. Vienas pasakė, kad daugiau tai nepasikartos, o kitas – o gal ir pasikartos“, – rašė Irina.

Bendravo su tėvais

Irina įraše taip pat tvirtino, kad po įvykio susisiekusi su abiejų agresyvių paauglių tėvais.

Pasak moters, jie atsiprašė ir tvirtino, kad jų sūnūs bus nubausti, o vieno paauglio mama prašė nesikreipti į policiją ir „negadinti jos sūnui gyvenimo“.

Keletą kartų Davidas bandė pabėgti, tačiau jie vis pagaudavo jį ir toliau šaudė.

Be kita ko, vienas iš paauglių po įvykio siūlė Davidui 20 eurų kaip naujametinę dovaną.

Taip pat Irina kreipėsi į mokyklą, kurioje mokosi visi trys paaugliai.

Moteris siekia, kad agresyvūs paaugliai būtų išmesti iš mokyklos, kadangi mano, jog jie gali kerštauti jos sūnui.

Sūnus vis dar šokiruotas

Irina 15min teigė, kad jos sūnus šiuo metu jaučiasi gerai, tačiau vis dar yra šokiruotas.

„Fiziškai Davidas jaučiasi gerai, nors vieną iš žaizdų jam šiek tiek skauda. Psichologiškai jis beveik visą laiką galvoja apie tai, kas nutiko ir kodėl paaugliai, kuriuos jis laikė draugais, taip pasielgė“, – kalbėjo moteris.

Asmeninio albumo nuotr./Paauglys apšaudytas iš pneumatinio automato
Asmeninio albumo nuotr./Paauglys apšaudytas iš pneumatinio automato

Jos teigimu, sūnus buvo apšaudytas Žemajame Pavilnyje, netoli paauglio, kuris atsinešė pneumatinį ginklą, namų.

Visi vaikai mokosi Vilniaus Naujamiesčio mokykloje.

Motina praėjus bemaž parai po įvykio kreipėsi į policiją, taip pat ir į mokyklą, tačiau atsakymų kol kas nesulaukė.

Asmeninio albumo nuotr./Paauglys apšaudytas iš pneumatinio automato
Asmeninio albumo nuotr./Paauglys apšaudytas iš pneumatinio automato

Irina pasakojo į Lietuvą atvykusi praėjusių metų rugsėjo pabaigoje kartu su dviem vaikais – sūnumi Davidu ir jo dvyne seserimi.

„Aš, Davidas ir jo dvynė sesuo atvykome į Vilnių pernai rugsėjo 25 dieną – iškart po to, kai Putinas paskelbė mobilizaciją“, – kalbėjo moteris.

Ji teigė šiuo metu kartu su vaikais turinti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje humanitariniais pagrindais.

Įvykį aiškinasi policija ir mokykla

Vilniaus apskrities policijos atstovė spaudai Julija Samorokovskaja 15min teigė, kad pareigūnai šeštadienio vakarą sulaukė Irinos pranešimo apie įvykį per platformą epolicija.lt.

„Informacija yra perduota Vilniaus miesto 2-ajam policijos komisariatui, jis aiškinasi visas įvykio aplinkybes“, – teigė policijos atstovė.

Jos teigimu, informacija taip pat perduota ir vaiko teisių gynėjams.

„Pareigūnai aiškinsis, koks ten buvo ginklas, kokios tos aplinkybės. Be to, kadangi tai yra nepilnamečiai, informacija automatiškai perduota ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai“, – kalbėjo J.Samorokovskaja.

Tuo metu Vilniaus Naujamiesčio mokyklos direktorė 15min sakė, kad dar trečiadienį ketinama kalbėtis tiek su vaikais, tiek su jų tėvais.

„Šiandien esame susiplanavę pokalbius su vaikais ir jų tėvais. Išsiaiškinsime detaliai šitą įvykį“, – pasakojo mokyklos vadovė Danutė Mišrienė.

Jos teigimu, taip pat konsultuojamasi su Vilniaus pedagogine psichologine tarnyba.

Anot direktorės, prieš Irinos sūnų smurtavę paaugliai panašiu elgesiu mokykloje nepasižymėjo.

„Tai nėra smurtaujantys mokiniai ir mes ugdymo proceso metu su šiais mokiniais neturėjome jokių incidentų“, – sakė D.Mišrienė.

Tarnyba: svarbus tėvų vaidmuo

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Vilniaus miesto skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius teigė, kad artimiausiu metu šeimoms ketinama pasiūlyti pagalbą, jeigu tokios prireiks.

Anot vaiko teisių gynėjo, panašių atvejų pasitaiko.

„Atvejų, kai vaikai susižaloja patys ar sužaloja kitus vaikus šaunamaisiais ginklais, pasitaiko, tad vaiko teisių gynėjai atkreipia visuomenės dėmesį, kad ginklas, nepaisant kokiai ginklų klasifikacijai priskirtas, yra ypač pavojingas vaikui“, – sakė G.Batulevičius.

„Vaikai itin sunkiai gali susižeisti ir su mažiausiam pavojingumui priskiriamais pneumatiniais ginklais arba šeimos buityje naudojamais peiliais“, – pridūrė jis.

Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos nuotr./Gedas Batulevičius
Valstybės vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos nuotr./Gedas Batulevičius

Pasak specialisto, dėl to tėvams svarbu užtikrinti, kad tokie daiktai namuose būtų saugomi vaikams neprieinamoje vietoje.

„Net ir namų saugumui įsigytas šautuvas, gali tapti baisios nelaimės priežastimi, tad visi ginklai, turi būti laikomi vaikams neprieinamoje vietoje – saugiai rakinamose spintose ar seifuose“, – tvirtino vaiko teisių gynėjas.

Kilus klausimams, vaiko teisių gynėjai kviečia žmones pasikonsultuoti skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje.

Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius