Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 11

Pabaiga: Seimas valdančiųjų balsais priėmė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas

Opozicijai nedalyvaujant balsavime, ištraukus balsavimo korteles, Seimo valdantieji vis dėlto priėmė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimus. Naujausioje įstatymo redakcijoje sudėti vaiko paėmimo iš šeimos saugikliai, prioritetą teikiant biologinei šeimai. Įstatyme įtvirtinta, kad vaiko paėmimas iš šeimos galimas tik tada, kai kyla realus pavojus jo fiziniam saugumui, galintis sukelti reikšmingą žalą sveikatai, realus pavojus psichiniam saugumui ir reali grėsmė gyvybei.
Vilniaus policijos pareigūnai tikrino ar saugiai važami vaikai
Vaikystė. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal naują įstatymo redakciją net ir nustačius vaiko apsaugos poreikį, jis nepaimamas iš šeimos, o jam pritaikoma laikinoji priežiūra, šeimai teikiama pagalba.

Tačiau būtent „reikšmingos žalos“ sąvokos atsiradimas ir kėlė didžiausių aistrų. Seimui pritarus Ramūno Karbauskio teiktai formuluotei, išeitų, kad tais atvejais, kai nepasiteisina laikinoji priežiūra, ir sprendžiama, ar apsaugoti vaiką, specialistas turės nustatyti, ar egzistuoja realus pavojus fiziniam ar psichiniam saugumui ar grėsmė gyvybei, ir įvertinti, kokias pasekmes tai ateityje turės vaiko fizinei, psichinei sveikatai ar normaliai raidai.

Kai įdedame daugiau vertinamųjų faktorių, specialistai turės rinktis, ką apsaugoti – vaiką ar save.

„Vienas be kito negalės egzistuoti. Jei yra realus pavojus vaiko saugumui ar gyvybei, bet sunku nustatyti, kokias pasekmes tai turės ateityje, vaiko apsaugojimas apsunkinamas. Kai įdedame daugiau vertinamųjų faktorių, specialistai turės rinktis, ką apsaugoti – vaiką ar save. To labiausiai norisi išvengti“, – grėsmes yra įvardijęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pagal apibrėžimą „reikšminga žala“ tai – fizinio, psichologinio, seksualinio smurto prieš vaiką arba nepriežiūros ar smurto stebėjimo, kai vaikas yra smurto liudininkas, pasekmė, pasireiškianti vaiko psichinės, fizinės sveikatos ar normalios raidos sutrikdymui.

Tėvams bus leidžiama bendrauti su vaikais

Naujausioje įstatymo redakcijoje sudėti vaiko paėmimo iš šeimos saugikliai, prioritetą teikiant biologinei šeimai.

Įtvirtinta, kad vaikų ir tėvų atskyrimas prieš jų valią galimas tik kraštutiniu atveju, kai atsižvelgiant į geriausius vaiko interesus tai yra neišvengiama ir būtina, siekiant apsaugoti vaiką nuo realaus pavojaus jo gyvybei ar sveikatai arba reikšmingos žalos jo normaliai raidai, ir nėra galimybių vaiko apsaugoti kitais būdais.

Tačiau net vaiką paėmus iš šeimos, biologiniams tėvams bus leidžiama su juo matytis, jei tai nekels pavojaus vaiko sveikatai, saugumui ir gyvybei.

Be to, griežtai nustatyta, kiek laiko vaikas iki šešerių metų galės likti be suaugusiųjų priežiūros. Mažamečiai iki 6 metų iki 15 minučių galės būti palikti saugioje aplinkoje su 7–13 metų vaikais, atsižvelgiant į jų brandą ir gebėjimą pasirūpinti.

Susiaurino saugumo sąvoką

Seimas pritarė ir saugumo sąvokos susiaurinimui, apibrėžiant jį kaip fizinį ir psichinį saugumą. Be to, nutarta, kad psichologiniu smurtu nebus laikomas tinkamas ir pagrįstas vaikų žinių ir gebėjimų vertinimas.

Pataisose įtvirtinama nuostata, kad esant būtinybei vaiką paimti iš šeimos, procedūra teisme turės būti atliekama žodine tvarka, jei to pageidaus bent vienas iš tėvų. Tais atvejais, kai noras dalyvauti nepareikštas, teisme klausimą dėl vaiko paėmimo bus galima nagrinėti rašytinio proceso tvarka.

Be to, šeima, susidurdama su problemomis, gali kreiptis ir prašyti paskirti atvejo vadybininką, nelaukiant, kol vaikas bus paimtas ar pradės dirbti mobilioji pagalba, kurios funkcijos dabar labai aiškiai išgrynintos.

Teigiama, kad tokiu būdu įstatyme pagaliau atsiras kokybiškos pagalbos prieinamumo principas, kokybiškos paslaugos bus prieinamos ir savalaikės.

Pirmiausia kreipsis į artimuosius

Jei vaiką reikės apsaugoti, pirmiausia bus ieškoma artimiausių žmonių, bet tėvų teisės ir pareigos išliks.

Laikinosios priežiūros institutui bus taikomas terminas 30 plius 30. Šį laikotarpį tarnybos stengsis padėti vaikui grįžti pas tėvus. Manoma, kad du mėnesiai yra pakankamas laiko tarpas išspręsti vaiko laikinumo situaciją, atsižvelgiant į tėvų pastangas jį išsaugoti.

Be to, įstatyme įtvirtinta galimybė vaikus trumpam priglaudusiems giminaičiams ar kaimynams mokėti vienkartinę išmoką. Tokiu būdu siekiama, kad materialinės aplinkybės netaptų atsisakymo padėti priežastimi.

Įsigalios nuo naujų metų

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą Seimas ėmėsi taisyti dar rudenį.

Rodės, kad kompromisas pasiektas, kai vasarį buvo sujungti du alternatyvūs projektai – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei parlamentaro R.Karbauskio.

Tačiau R.Karbauskis įregistravo naujų pataisų, kurios buvo integruotos į jungtinį pataisų projektą, o tai sukėlė opozicijos ir nevyriausybinių organizacijų nepasitenkinimą.

Numatyta, kad bendrosios įstatymo nuostatos įsigalios iškart po pasirašymo, o pataisos, susijusios su policijos darbu, paslaugų šeimoms prieinamumu ir finansavimu, – nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius