-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 03 30

Pabaigtuvių vainikas skelbia: moterų krizių centras greit atvers duris

Penktadienį virš Klaipėdoje statomo Moterų krizių centro iškeltas pabaigtuvių vainikas. Sakoma, kad tai ženklas, jog būsto šeimininkai geri. Moterų krizių centras nuskriaustų silpnosios lyties atstovių jaukiuose namuose lauks rugpjūtį.
Moterų krizių centre vienu metu galės gyventi 18 moterų su vaikais.
Moterų krizių centre vienu metu galės gyventi 18 moterų su vaikais. / J. Andrijauskaitės nuotr.

Skaičiuojama, kad naujas krizių centras kainuos apie 3 mln. Lt. Iš ES fondų pavyko gauti 1,8 mln. Lt, dar apie milijoną skyrė projektą itin skatinusi Danijos bendrovė „Espersen“. Planuojama, kad apie 300 tūkst. Lt įrengimui turės pridėti ir savivaldybė.

Pinigų skyrę danai turėjo ir pageidavimų, kaip turi atrodyti nauji namai. „Buvo išsakyta mintis, kad būtų labai jauku, daug šviesos, natūralios saulės, žalia aplinka, kad būtų galimybė išeiti į privatų balkoną, patogi vieta gamintis maistą, kambariuose būtų dušas“, – vardijo Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė. Danų manymu, moteriai centre turi būti palanki dvasinei būsenai aplinka, o ją padeda sukurti saulės šviesa, šiluma, vanduo. Centre galės talpintis 18 moterų su vaikais.

J. Andrijauskaitės nuotr./Pabaigtuvių vainikas
J. Andrijauskaitės nuotr./Pabaigtuvių vainikas

Paklausta, ar naujas apsaugos nuo smurto šeimoje įstatymas sumažins, ar padidins centro klienčių skaičių, mat dabar iš namų „iškeldinamas“ ir areštinėje atsiduria vyras, A. Liesytė neabejojo, jog darbo centre nepritrūks.

„Ateityje matysime, kaip viskas bus vykdoma, kad moteris nebūtų išvaroma iš namų. Šiai dienai yra įvairių situacijų, turime atsitikimų, kai prisiglausti moteriai reikia ne trim dienom, o ilgiau. Nepaprasta išspręsti šeimos emocinius ryšius. Ši paslauga bus užpildyta. Pagal vietų skaičių čia steigiame trečdalį tiek, kiek Vilniuje. Jei gyvenimas taip keisis, kad smurtautojas bus iškeldinamas iš namų, sustiprinsime konsultacinę tarnybą, nebūtina čia gyventi, galima gauti psichologo konsultaciją“, – kalbėjo A. Liesytė. Konsultuoti centre ketinama ne tik moteris, bet ir vyrus, poras.

Baigs rugpjūtį

Rudenį pradėtas statybas ketinama baigti rugpjūtį. Anot bendrovės „Viremida“ direktoriaus statybai Raimundo Klionausko, darbai vyko ir žiemą, šaltis sutrukdė tik apie porą savaičių.

Šiuo metu į centrą besikreipiančios moterys turi sutilpti dviejuose kambariuose su šešiomis lovomis.

„Balandį, gegužę darbai jau bus įpusėję. Pastato statybos ir dabar įpusėjusios, tačiau bus labai daug gerbūvio darbų. Vaikų žaidimo aikštelės su paminkštinta danga, suoliukai, vidinis kiemelis iš klinkerinių plytų. Medžiai, apželdinimas, tvora klinkerinių plytų, bus labai gražu. Vien gerbūvio darbai sudarys apie 500 tūkstančių litų“, – pasakojo R. Klionauskas.

Teigiama, kad pastatas išsiskirs iš aplinkinių, jo fasadas bus apdailintas senovinio tipo, rankų darbo klinkerinėmis plytelėmis.

Šiuo metu smurtą patyrusios moterys pagalbos kreipiasi į Melnragėje esantį Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centrą. Sutvarkyti dokumentus, padėti atstovauti teisme, apgyvendinti, pasikalbėti, net ir pagelbėti sutaisyti dantis – šias ir kitas paslaugas teikia arba jų parūpina centro specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius