Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 18 /15:57

Pabėgusios ir pasislėpusios Seimo narės Neringos Venckienės laiškas Lietuvai: „Nepabėgau ir nepasislėpiau, bet laukiu ekstradicijos bylos“

Nuo teisėsaugos užsienyje besislapstančios Seimo narės, „Drąsos kelio“ partijos atstovės Neringos Venckienės vyras Aidas Venckus trečiadienį Seime perskaitė politikės atsiųstą laišką. Laiške, kuris skirtas artimiesiems, draugams, rėmėjams ir partijos nariams, rinkėjams, politikė pripažįsta išvykusi į „demokratinę šalį“ ir laukianti ekstradicijos bylos. Pati į tėvynę grįžti politikė neketina.
Aidas Venckus
Aidas Venckus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nepasislėpiau ir nepabėgau, bet buvau priversta išvažiuoti, nes tikimybė įrodyti tiesą Lietuvoje tapo lygi nuliui. Išvažiavau į demokratinę šalį, kurioje teisėjų ir Seimo narių teisinės neliečiamybės klausimas nesprendžiamas be jokių įrodymų. Išvažiavau į demokratinę šalį, kurioje yra galimybių įrodyti tiesą teisme“, – Lietuvos prokurorų apklausos vengiančios N.Venckienės laišką skaitė jos vyras.

Pasak jo, Seimo narė neketina pati grįžti į Lietuvą, o lauks, kol Lietuvos pareigūnai paprašys užsienio valstybės ją išduoti. N.Venckienė tikisi, kad sprendžiant dėl ekstradicijos bus įvertinti gegužės 17 d. įvykiai Garliavoje, gautas mergaitės paėmimo įrašas, kurio prokurorai neleido pamatyti Lietuvos parlamentarams, sprendusiems N.Venckienės neliečiamybės panaikinimo klausimą.

„Su mano išvykimu į užsienį kova nepasibaigė. Priešingai, atsirado galimybių kovoti“, – N.Venckienės laišką citavo A.Venckus.

Keikiami konservatoriai ir socialdemokratai

A.Venckaus įgarsintame laiške teigiama, kad Lietuva yra policinė valstybė, o Lietuvos valdžia, kuria parlamentarė įvardija teisėjų ir politikų klaną, – degradavusi ir amorali.

N.Venckienė teigia, kad ji būdama ne Seime tinkamai atlieka savo parlamentines pareigas: esą iki šiol jau parengė 14 įstatymų projektų, o net dešimt iš jų jau būdama ne Lietuvoje. N.Venckienė laiške skaičiuoja, kad didelė dalis  Seimo narių yra parengę mažiau įstatymų projektų nei ji.

Akivaizdu, kad sėdėjimą Seime ir algos gavimą konservatoriai suvokia kaip Seimo nario tiesioginį darbą, – rašo N.Venckienė.

„Akivaizdu, kad garsiai rėkiantys konservatoriai ir socialdemokratai nenuveikė jokių realių darbų, neturi jie jokių siekių išgelbėti ant bedugnės krašto kabančią valstybę. (...) Akivaizdu, kad sėdėjimą Seime ir algos gavimą konservatoriai suvokia kaip Seimo nario tiesioginį darbą“, – laiške teigia N.Venckienė.

Ji tikina, kad nieko nedirba ne tik Seimo nariai, bet ir  jų padėjėjai, tuo tarpu jos pagalbininkai esą pluša nepailsdami.

Laiške iškoneveikiama ir LRT televizijos žurnalistė Nemira Pumprickaitė. „N.Pumprickaitė algą gauna už viešą melą ir mano šmeižimą, kad aš esą nieko nedirbu ir gaunu algą“, – laiške pliekė žurnalistę parlamentarė.

N.Venckienė primena nuo gegužės negaunanti nė  lito algos ir nesinaudojanti lėšomis parlamentinei veiklai, o Seimo viešbučio, iš kurio neseniai buvo iškraustyti jos palikti daiktai, tikina neatsisakiusi. Pabėgusi parlamentarė tikina, kad Seimo viešbutyje balandį buvo pakeista spyna ir ji negalėjo susirinkti savo daiktų.

„Nesinaudoju diplomatiniu pasu“, – priduriama N.Venckienės laiške.

A.Venckaus įgarsintame laiške teigiama, kad šeimos sūnus, kurį parlamentarė išsivežė į užsienį, ten sėkmingai baigė 7 klasę.

Papildyta 15.55 val. Seimo kanceliarija informavo, kad siekiant sustiprinti Seimo viešbučio saugumą, visų pastato durų spynos buvo pakeistos iš anksto apie numatomus darbus viešbučio gyventojus informavus žodžiu ir raštu – pranešimu, įdėtu į buto pašto dėžutę.

„Pakeitus spynas buvo pranešta, kur reikia atsiimti raktus. Seimo narei N. Venckienei toks pranešimas žinute į tarnybinį telefoną buvo išsiųstas balandžio 12 d. vakare. Taip pat Seimo narę bandyta informuoti skambučiu. Parlamentarė neatsiliepė ir raktų nuo naujosios spynos nepasiėmė“, – teigia Seimo kanceliarija.

A.Venckus: pabėgimas – vienintelis kelias

Pabėgusios politikės vyras advokatas A.Venckus teigė, kad išvykimas jo žmonai buvo vienintelė teisinė galimybė perkelti bylų svarstymą į užsienio teismus, jei Lietuva paprašys N.Venckienę išduoti pagal Europos arešto orderio arba ekstradicijos procedūrą.

„Būtent pradėjus tokį procesą atsiras pagrindas reikalauti, kad būtų pateikta visa medžiaga, o užsienio valstybės teismas įvertins, kiek ta medžiaga pagrįsta ir ar ji sudaro pagrindą baudžiamajam persekiojimui“, – teigė A.Venckus.

Ar Seimo narė į Lietuvą negrįš ir tuomet, jei užsienio valstybė neišduotų politikės, A.Venckus neatskleidė. Taip pat jis nepasakė, ar N.Venckienė ketina užsienyje praleisti visą kadenciją.

A.Venckus pažymėjo, kad dabar jo žmonai Lietuvos parlamentas algos nemoka esą neteisėtai, nes toks nemokėjimas nėra numatytas įstatymuose.

Būtent pradėjus tokį procesą atsiras pagrindas reikalauti, kad būtų pateikta visa medžiaga, o užsienio valstybės teismas įvertins, kiek ta medžiaga pagrįsta ir ar ji sudaro pagrindą baudžiamajam persekiojimui.

Parlamentarės vyras stebėjosi, kad nuo politikės pabėgimo į užsienį iki šiol į N.Venckienės ir jo namus Garliavoje pareigūnai nėra pristatę nė vieno šaukimo N.Venckienei atvykti į apklausą prokuratūroje. Tuo tarpu vienas šaukimas buvo atneštas į A.Venckaus darbovietę.

„Per visą šį laikotarpį man į darbą, į advokatų kontorą, buvo pristatytas teismo šaukimas, kuriuo N.Venckienė buvo kviečiama tą pačią dieną atvykti į apklausą Šiaulių apygardos prokuratūroje 13 val. Šaukimas buvo įteiktas 15.10 val. Tai yra praėjus dviem valandoms po numatomos apklausos pradžios. Po šio šaukimo įteikimo buvo paskelbta, kad N.Venckienė atsisako atvykti į apklausas“, – pasakojo A.Venckus.

N.Venckienės vyras neatskleidė, ar laišką N.Venckienė atsiuntė elektroniniu, ar paprastu paštu.

J.Varkala panoro keisti Konstituciją

„Drąsos kelio“ frakcijos atstovai kolegės laišką vadino jaudinančiu. Jie patys tikino, kad visomis išgalėmis tęs kovą už tiesą dirbdami Seime, kuriam patys negaili žiaurios kritikos. „Drąsos kelio“ pirmininkas Jonas Varkala nutarė, kad ką nors pakeisti Lietuvoje galima būtų tik pakeitus Konstituciją.

„Manau, kad ši okupacija ne dabar prasidėjo, o tada, kai pradėjo žemė kilnotis Lietuvoje, nekilnojamasis turtas. Darė revoliuciją idealistai, pasiėmė kapitalistai, o buržuazinė dvasia, kurią Maceina jau laidojo, labai gyva ir graužia mūsų valstybę. Manau, reikalingos radikalios permainos vaduotis iš šios okupacijos. Tam reikėtų 94 Seimo narių baltojo sąrašo, kuris ryžtųsi konstitucinėms reformoms ir panašiai“, – dėstė Seimo narys J.Varkala. 

Parlamentaras Povilas Gylys teigė, kad, be to, frakcijos nuomone, iš postų dar turėtų trauktis generalinis prokuroras Darius Valys ir policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.

O Seimo narys Valdas Vasiliauskas ironizavo, kad šiai spaudos konferencijai frakcija galėjo skelbti aukcioną ir interviu su A.Venckumi parduoti už pinigus, kaip tai neva bandė daryti Laimutės Stankūnaitės tėvas.

Be to, jis atkreipė dėmesį, kad pedofilijos bylos istorijoje dar nesudėti taškai, nes, nors teismams jau viskas aišku, prezidentė Dalia Grybauskaitė dar turi abejonių. Tiesa, jo paties nuomone, byla iki galo greičiausiai nebus ištirta niekada ir „atguls į gausų rezonansinių bylų kapinyną“.

Slepiasi nuo balandžio

Primename, kad N.Venckienė Seime nesirodo nuo balandžio, kai parlamentas panaikino jos teisinį imunitetą. Gegužės 9 dieną buvo paskelbta jos paieška. Praėjusią savaitę pareigūnai pranešė nustatę politikės buvimo vietą.

Manoma, kad ji yra Čikagoje, tačiau kol kas nepavyksta politikės surasti ir įteikti kvietimo į apklausą prokuratūroje.

Šiaulių apygardos prokuratūra siekia N.Venckienę apklausti, nes įtariama, kad N.Venckienė prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti brolio dukrą motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius