-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 19

Pabradėje dygsta lietuviškas miestelis, kuris greitai virs mūšio lauku

Pabradės poligone statomas naujas miestelis, kuris turės maldos namus, policijos komisariatą, mokyklą, autobusų stotį, prekybos centrą. Nauji statiniai dygsta plyname lauke, kuriame kažkada Lietuvos kariuomenės šarvuočiai pustydavo smėlį. Šis miestelis neturės pavadinimo ir jame negyvens žmonės. Jis statomas tam, kad taptų mūšio lauku.

„Tai pirmoji vieta, kurioje mes galėsime treniruotis mūšį mieste“, – pasakojo kapitonas Nerijus Rocevičius, kuris vadovauja Pabradėje esančiam Generolo Silvestro Žukausko poligonui.

Kariškiai sako, kad per pratybas netikrame miestelyje bus ir netikrų gyventojų, mokinių, policininkų, civilių automobilių, net baldų.

Įrengė net požemius

Antradienio rytą Pabradės poligone vis dar dirbo dešimtys statybininkų, riaumojo sunkvežimiai ir kaukšėjo plaktukai. Karinis miestelis jau dabar primena tikrą gyvenvietę, individualių namų rajoną, tačiau dar trūksta dalies suplanuotų pastatų.

„Čia bus policijos nuovada, o ten toliau – autobusų stotis“, – aiškino kapitonas N.Rocevičius, rodydamas į baltų plytų statinius, prie kurių dirbo statybininkai.

Netoli autobusų sustojimo aikštelės su stogeliu, kitoje gatvės pusėje, išdygs tikras futbolo stadionas.

Taip pat gyvenvietės centre stovės vidurinė mokykla, prekybos centras su automobilių stovėjimo aikštele, o ant nedidelės kalvos miestelio pakraštyje – maldos namai, kurių bokšte galėtų nutūpti snaiperis ar kulkosvaidis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kariuomenės treniruočių kompleksas „Mūšis mieste“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vadinamieji maldos namai

„Pastatuose bus ir baldų, – pasakojo karininkas N.Rocevičius, kai kalbėjomės maldos namų bokšte. Kariškiai ruošiasi panaudoti senus baldus, kurie šiuo metu dulka Krašto apsaugos ministerijos sandėliuose. – Siekiame maksimaliai tiksliai atkartoti mūšio mieste sąlygas.“

Netikrame miestelyje išsirangė gatvės, šaligatviai, vaikų žaidimų aikštelės, stovi kelio ženklai, šviestuvai, elektros stulpai, suoliukai, tvoros, žolynai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kariuomenės treniruočių kompleksas „Mūšis mieste“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kariuomenės treniruočių kompleksas „Mūšis mieste“

Po gyvenviete net išrausta tunelių sistema, kuri atkartoja tikro miesto komunikacijos trasas.

„Iš šitų tunelių galima patekti į kiekvieną pastatą. Matote, dabar čia daug erdvės, šviesu, švaru, bet per pratybas galima primėtyti šiukšlių, statinių, kitokių užtvarų. Čia jau prasideda pratybų organizatorių improvizacija, turime visas galimybes“, – pasakojo Pabradės poligono viršininkas, kai rodė vėsius tunelius po netikru miesteliu.

Per pratybas čia galės įsikurti netikri gyventojai, netikri mokiniai, netikri policijos pareigūnai ir kiti žmonės, kurie padės kariškiams mokytis mūšio mieste taktikos.

500 metrų ilgio ir 300 metrų pločio gyvenvietėje stovės 26 pastatai.

Pagal kariškių planą, šiemet statybos bus visiškai baigtos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kariuomenės treniruočių kompleksas „Mūšis mieste“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kariuomenės treniruočių kompleksas „Mūšis mieste“

Mokysis kovoti patalpose

Mokomojoje gyvenvietėje buvo pastatytas specialus angaras, kuriame įrengta mūšio uždarose patalpose trasa.

Tai – didelė salė, per kurią išsirangė labirintai su durimis ir langais.

Kariai čia mokysis veikti pastato viduje, valyti kambarius ir patekti į užrakintas patalpas.

Labirinto sienos padarytos iš neperšaunamo plieno ir dar padengtos storu medžio sluoksniu, todėl kariai šioje trasoje naudos kovinę amuniciją.

Mokomosios patalpos neturi stogo – virš labirintų nutiesti tilteliai, ant kurių stovės instruktoriai. Jie stebės ir vertins veikiančio padalinio veiksmus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kariuomenės treniruočių kompleksas „Mūšis mieste“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kariuomenės treniruočių kompleksas „Mūšis mieste“

„Čia galės treniruotis skyriaus dydžio vienetas“, – pasakojo Pabradės poligono viršininkas. Tai reiškia, kad kovos uždarose patalpose galės mokytis 8-10 karių grupė.

Lietuvos kariuomenės atstovas sako, kad šia trasa naudosis ir Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai iš specializuotų padalinių.

Pavyzdžiui, antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai.

Poligone kausis batalionai

Netikras miestelis – vienintelė tokia trasa Baltijos šalyse. Todėl Lietuvos kariuomenė tikisi, kad joje treniruosis ir sąjungininkų kariai. Juolab, kad tai tik dalis užmojo smarkiai išplėsti Generolo Silvestro Žukausko poligoną.

Šiuo metui Pabradėje vienu metu gali treniruotis iki 700 karių. Po rekonstrukcijos poligone galės įsikurti ir mokytis daugiau nei 1 tūkst. kariškių.

Iki 2022 metų Pabradės poligonas išsiplės nuo 8,5 tūkst. hektarų iki 17,6 tūkst. hektarų.

Į taktinį lauką pateks ir pėstininkų kovos mašinų daugiafunkcinė šaudykla, snaiperių ir kulkosvaidininkų šaudykla, granatų mėtymo laukas, desantavimo aikštelė, vandens kliūtys ir kiti treniruotėms svarbūs elementai.

Pabradės poligono centre bus suformuotas vadinamasis taktinis laukas, kuriame galės išsiskleisti ir treniruotis dviejų bataliono kovinės grupės. Taigi, apie 1,6 tūkst. karių.

Į vadinamąjį taktinį lauką pateks ir mūšio mieste trasa, o taip pat – pėstininkų kovos mašinų daugiafunkcinė šaudykla, snaiperių ir kulkosvaidininkų šaudykla, granatų mėtymo laukas, desantavimo aikštelė, vandens kliūtys ir kiti treniruotėms svarbūs elementai.

Taktiniame lauke vienu metu galės treniruotis ir šarvuota technika, artilerija, minosvaidžiai, netgi karinė aviacija – pėstininkų kovos mašinų šaudykloje bus galima atlikti artimą paramą iš oro.

„Visa tai yra kuriama tam, kad atvykę tiek mūsų, tiek sąjungininkų daliniai galėtų įsikurti ir treniruotis“, – sakė Pabradės poligono viršininkas N.Rocevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nerijus Rocevičius
V.Balkūno nuotr./Nerijus Rocevičius

Karininkas pasakojo, kad per rekonstrukciją bus išspręsti ir ginčai su gyventojais.

Šiuo metu į Generolo Silvestro Žukausko poligoną galima įvažiuoti tik per miestelį, todėl gyventojai nuolat skundžiasi dėl karinės technikos keliamo triukšmo.

Iki 2022 metų į poligoną bus nutiesta geležinkelio linija, kuria bus gabenama karinė technika.

Be to, šalia Pabradės bus nutiestas naujas kelias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius