Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 18

Padangų gaisras Alytuje sutrikdė bendrovių darbą

Alytuje trečią dieną degant perdirbamoms padangoms ir mieste paskelbus ekstremalią padėtį, dėl žmonių sveikatai pavojingų darbo sąlygų veiklą sustabdė keliolika netoli gaisravietės esančių bendrovių.
Gaisras Alytuje
Gaisras Alytuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vienos jų darbą jau atnaujino, kitos tikisi tai padaryt kitos savaitės pradžioje, jei vėjas nepasisuks į kitą pusę.

Darbo inspekcija verslui primena apie prievolę sudaryti saugias darbo sąlygas, o jeigu to nepavyksta padaryti – nutraukti darbus.

„Pastarosiomis dienomis mes nuolat konsultuojame tiek darbdavius tiek darbuotojus telefonu bei atvykusius į skyrių dėl susidariusios situacijos pabrėždami pagrindinę darbdavio pareigą sudaryti darbuotojams saugias ir sveikas sąlygas, o jų neužtikrinant prievolę nutraukti darbus“, – BNS sakė Valstybinės darbo inspekcijos Kauno teritorinio skyriaus patarėjas Vytautas Gegužis.

Alytaus savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos narys Dalius Česynas BNS sakė, kad ketvirtadienį savivaldybė sulaukė ne vieno skundo dėl blogų darbo sąlygų.

Darbą ketvirtadienį sustabdė netoli gaisro vietos įsikūrusios įmonės – šaldytuvų gamintoja „Snaigė“, kosmetikos ir buitinės chemijos gamintoja „Koslita“, metalo apdirbimo įmonė „Lanksti linija“, sporto reikmenų gamintojos „Haltex“ ir „Kirptė“, baldų gamintoja „Jakobsen Home“, plastiko gamybos įmonė „Lisiplasta“ ir kitos.

Skundžiamasi dėl blogų darbo sąlygų

Alytaus savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos narys Dalius Česynas BNS sakė, kad ketvirtadienį savivaldybė sulaukė ne vieno skundo dėl blogų darbo sąlygų.

„Šiandien nusiskundimų tikrai neturime, o vakar buvo ne vienas žmonių skundas, kad sąlygos blogos, o verčia dirbti. Mes rekomendavom kreiptis į Darbo inspekcijos Alytaus skyrių ir šį reikalą pradėjo kontroliuoti Valstybinė darbo inspekcija“, – sakė jis.

„Priversti savivaldybė negali, kad būtų uždaryta įmonė, bet Darbo inspekcija gali, jeigu darbo sąlygos neatitinka higienos normų. Jeigu blogas kvapas, įtariama, kad nuodingos medžiagos patalpoje, žmonės negali dirbti“, – teigė Ekstremalių situacijų komisijos narys.

Anot V.Gegužio, skundų gaunama ir penktadienį.

„Darbo inspekcija dar kartą ragina darbdavius atsakingai įvertinti susidariusią situaciją ir, jei yra pagrindas manyti, kad darbo aplinka, dėl patekusių į orą pavojingų cheminių medžiagų, galimai nesaugi, kenksminga darbuotojų sveikatai, trumpinti darbo laiką arba sustabdyti darbus“, – teigė Darbo inspekcijos atstovas.

Vieni laukia pirmadienio, kiti jau dirba

Tarp nuo gaisro nukentėjusių įmonių – sportinės aprangos gamintoja „Kirptė“ ir įvairius gaminius iš plastiko gaminanti bendrovė „Lisiplast“.

Pastaroji darbą jau atnaujino, tuo metu „Kirptė“ vis dar laukia, kol sąlygos pagerės, ir tikisi darbus pratęsti kitos savaitės pradžioje.

Pasak „Lisiplast“ vadovo Roberto Graudinio, darbuotojai jau dirba nuo penktadienio ryto.

VIDEO: Gaisras Alytuje: degusio pastato vidus

„Vakar tai taip, dūmai tiesiai ant mūsų įmonės ėjo. Šiandien pasisukęs vėjas, kvapo nesijaučia, dūmų nėra, todėl nusprendėm, kad šiandien reikia pradėti“, – BNS sakė R.Graudinis.

Anot jo, jei vėjas ir dūmai vėl pasisuktų link įmonės, veiklą gali tekti vėl stabdyti.

Pasak R.Graudinio, „Lisiplast“ dėl gaisro darbą buvo sustabdžiusi pusantros paros – įmonė paprastai dirba 24 valandas per parą.

Tuo metu penktadienį dar nedirbančios „Kirptės“ vadovas Rentas Blažys sako besitikintis, kad į darbą žmonės galės grįžti jau pirmadienį.

„Pirmadienį labai tikiuosi, kad grįšim, per savaitgalį visais būdais vėdinsime, nes turime galingą vėdinimo sistemą, tai tikiuosi, kad išsivėdinsime, jeigu nepasisuks tas vėjas į mūsų pusę. Dabar eina šonu viskas, tai mūsų kaip ir neliečia“, – BNS sakė R.Blažys.

Anot jo, dėl praleistų dienų darbuotojams gali tekti padirbėti papildomai.

„Tikriausiai susitarsim, kad ateis tam tikrom dienom padirbti, nes mums reikia pasivyti, kaip kitaip“, – pripažino R.Blažys.

Nuostolių dar nesuskaičiavo

Abiejų įmonių vadovai sako, kad kol kas sunku paskaičiuoti, kiek bendrovės patirs nuostolių.

„Sunku pasakyti. Didžiausi nuostoliai gali būti reputaciniai (...) O kiek neįvykdom įsipareigojimų – čia sunku suskaičiuoti“, – sakė R.Blažys.

Tuo metu R.Graudinis teigė, kad teko atidėti dalies užsakymų įvykdymo terminus.

„Tikrai dar neskaičiavom, tik iš tokių didesnių nuostolių – sustojus gamybai užsienio klientus vienus kitus turėjom perkelti užsakymo įvykdymo terminą“ – teigė „Lisiplast“ vadovas.

R.Blažys prognozuoja, kad įmonė „Ekologistika“, kurioje užsidegė padangos, bankrutuos, todėl kreiptis dėl patirtų nuostolių nebus į ką.

„Manau, kad kitą dieną tą įmonę uždarys ir bus pabaiga. Kur ten kreiptis, į ką? Taigi uždaroji akcinė bendrovė ten veiklą vykdė, tai aš manau, kad ji po tokių nuostolių nebeegzistuos“, – mano R. Blažys.

Savo ruožtu R.Graudinis sako, kad „Lisiplast“ dėl nuostolių atlyginimo nesikreips niekur.

„Nemanau, kad taip darysim. Tokia bėda, neduok Dieve, daug kam gali nutikti. Tikrai nežadam kreiptis“, – sakė jis.

Gaisras jau lokalizuotas

Gaisras 2 tūkst. kvadratinių metrų pastate Pramonės gatvėje kilo trečiadienio naktį.

Ekstremalių situacijų komisijos narys D.Česynas sakė, kad gaisras jau lokalizuotas, o dūmų kamuoliai – gerokai mažesni nei trečiadienį.

„Gaisras lokalizuotas, judame į gerą pusę. Tikrai iš ten grįžau, pažiūrėjus į dūmus – jie balti, nėra juodų dūmų ir jų kiekis tikrai sumažėjęs nežinau kiek kartų“, – BNS sakė D.Česynas.

Dėl gaisro ir aplinkai bei žmonėms kenksmingų dūmų evakuotas šalia esantis Medicinos reabilitacijos ir sporto centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius