-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 26

Pagalba teroristams kaltinamo airio Michaelo Campbello byla perduodama nagrinėti iš naujo

Šiandien Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus išplėstinė teisėjų kolegija konstatavo, kad už paramą airių teroristams nuteisto Michaelo Campbello byla apeliacinėje instancijoje turi būti nagrinėjama iš naujo.
Michaelas Campbellas
Michaelas Campbellas / Aurimo Šrubėno nuotr.

Septyni Aukščiausiojo Teismo teisėjai pažymėjo, kad nebuvo įvertintos visos aplinkybės sprendžiant, ar airio nusikaltimo tyrimą atlikusių pareigūnų veiksmai buvo provokuojantys.

Pasak teismo, provokacijos atribojimo nuo leistinų tyrimo veiksmų klausimas nagrinėjamoje byloje spręstinas atsižvelgiant į aspektus, kurie Lietuvos teismų praktikoje dar nebuvo nagrinėti. Todėl būtina įvertinti visus šios bylos ypatumus.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad ankstesnė teismų praktika daugiausia formuota nagrinėjant korupcinio pobūdžio bei neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis bylas.

„Suprantama, kad šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų kontrabandos, nusikaltimų visuomenės saugumui bylų tyrimas turi ypatumų, į kuriuos būtina atsižvelgti, vertinant pareigūnų veiksmų teisėtumą“, - pabrėžė teismas.

Pažymėtina ir tai, kad Europos Žmogaus Teisių Teismo bei Lietuvos teismų nagrinėtose bylose provokavimas daryti nusikalstamą veiką buvo konstatuotas nustačius, kad slapti tyrimo veiksmai buvo atliekami nesant jokios aiškios informacijos apie asmenų, prieš kuriuos tie veiksmai buvo atlikti, ketinimus daryti nusikalstamas veikas.  Nagrinėjamoje byloje situacija yra skirtinga – teismo posėdžiu metu yra gauti liudytojų parodymai apie tai, kokius tyrimus atliekant buvo išaiškintas M. Campbellas ir kokiomis aplinkybėmis buvo imituojamas ginklų pirkimas Lietuvoje.

Arijos pilietis Michaelas Campbellas Vilniaus apygardos teismo buvo nuteistas už tai, kad, veikdamas organizuotoje grupėje, rengėsi daryti šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų kontrabandą, neteisėtai disponavo ne mažiau kaip trim šaunamaisiais ginklais, didelės sprogstamosios galios dideliu kiekiu šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, teikė materialinę ir kitokią paramą teroristinei grupei.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo priimta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius