-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 21

Pagerbti Holokausto aukų sostinėje susirinko keli šimtai žmonių, vyksta į Panerius

Lietuvai ketvirtadienį minint 80-ąsias Vilniaus geto likvidavimo metines, sostinėje pagerbti Holokausto aukas ketvirtadienį susirinko keli šimtai žmonių.
„Atminties kelio“ minėjimas Rūdninkų aikštėje
„Atminties kelio“ minėjimas Rūdninkų aikštėje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Popietę eisena pėsčiomis patraukė į Vilniaus geležinkelio stotį, iš kurios dviem traukiniais toliau vyksta prie miesto pakraštyje esančio Panerių memorialo – vietos, kur Antrojo pasaulinio karo metais buvo nužudyta 50-70 tūkst. žydų.

Vilniaus meras Valdas Benkunskas pabrėžė, kad prabėgę dešimtmečiai „niekada neištrins tos didelės ir skausmingos žaizdos, kuri čia yra įvykusi“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Atminties kelio“ minėjimas Rūdninkų aikštėje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Atminties kelio“ minėjimas Rūdninkų aikštėje

„Holokaustas negailestingai sutrypė kas trečio Vilniaus gyventojo likimą. Šiandien tik galime įsivaizduoti, kaip būtų atrodęs miestas, jei prie jo kūrimo būtų prisidėję 50 tūkst. Lietuvos žydų. Šiaurės Jeruzalė – Vilnius buvo išskirtinis miestas dėl savo įvairialypės tautybės žmonių rato, šis žiaurus Holokaustas sugriovė mūsų išskirtinumą. Bet nepaisant to, šiandien minime ir sakome: „Niekada nepamiršime“, – Rūdninkų aikštėje susirinkusiems žmonėms sakė meras.

Šios aikštės praeivius pasitinka stendų alėja su pažymėtu keliu į masinių žudynių vietą Paneriuose, kuriuo žydai likviduojant Vilniaus getą buvo varomi į paskutinę savo kelionę. Iš viso Lietuvoje yra daugiau nei 200 tokių vietų.

Anot V. Benkunsko, šiuos vaizdus matė paskutinis Vilniaus geto kalinys, tikėjęs šviesia Vilniaus ateitimi ir ją kūręs.

„Suprantu, kad atmintis skauda, nuolat prisiminti tą didelę žaizdą yra be galo sunku. Bet tik taip galime užtikrinti, (...) kad ateityje ir ateities kartoms tai niekada nepasikartos. Toks yra mūsų kartos tikslas, toks tebūnie ir ateities kartų“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Renginyje dalyvavo „Gyvųjų maršo“ organizacijos vykdomasis direktorius Michelis Gourary, Izraelio, Vokietijos, Lenkijos kitų šalių ambasadoriai ir diplomatai.

Renginyje kalbėjęs parlamentaras Emanuelis Zingeris be kita ko paragino sostinės valdžią pervadinti kelias Vilniaus gatves žydų rezistencijos dalyvių, siekusių pasipriešinti naciams, garbei.

„Jie taip pat yra lietuvių tautos, ne tik žydų tautos herojai“, – sakė Seimo narys.

Pilietinę inciatyvą „Atminties kelias“ inicijuoja Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. Renginys Vilniuje organizuojamas bendradarbiaujant su Tarptautine Gyvųjų maršo organizaciją.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Atminties kelio“ minėjimas Rūdninkų aikštėje
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./„Atminties kelio“ minėjimas Rūdninkų aikštėje

Tarptautinės komisijos tyrimų duomenimis, dabartinėje Lietuvos teritorijoje iš maždaug 220 tūkst. iki karo gyvenusių žydų per Holokaustą sunaikinta apie 200 tūkstančių.

Vilniaus senamiestyje 1941 metų rugsėjo 6 dieną buvo įkurtas žydų getas. Per visą geto egzitavimo laikotarpį jame buvo kalinta beveik 40 tūkst. žmonių. Getas likviduotas 1943-ųjų rugsėjo 23 dieną. Šią dieną minimas Lietuvos žydų genocido aukų atminimas.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, Vilniuje gyvi liko maždaug du tūkst. žydų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius