-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 14

Pagrindinis Michailo Golovatovo istorijos klausimas – Austrijos nenoras pripažinti klaidos, teigia Remigijus Šimašius

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius sako, kad šiuo metu pagrindinis klausimas Sausio 13-osios byloje įtariamo buvusio KGB karininko Michailo Golovatovo paleidimo istorijoje yra Austrijos nenoras pripažinti klaidos.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Ekspertų grupė susitikinėja ir toliau dirba, bet pagrindinis dalykas persikelia į diplomatinę erdvę – iš tiesų tai yra pirmiausia dviejų šalių, o taip pat ir Europos Sąjungos (ES) reikalas, diplomatams ir Užsienio reikalų ministerijai pirmiausia atsakyti, kaip išeiti iš tos aklavietės, kuomet mūsų ES kolegė Austrija nėra nusiteikusi nei pripažinti savo klaidos, nei kažkaip kitaip pasakyti tuos dalykus, kurių mes iš jos tikimės“, – žurnalistams trečiadienį sakė R.Šimašius.

„Tai yra iš tikrųjų diplomatinė kalba ir aš labai tikėčiausi, kad diplomatinės tarnybos vadovas į tai atsakytų“, – pridūrė jis.

Rusijos pilietis M.Golovatovas liepos 14-ąją buvo sulaikytas Vienos oro uoste, bet praėjus mažiau nei parai jis paleistas. M.Golovatovui, kuris vadovavo būriui, 1991 metų sausio 13-ąją šturmavusiam beginklių žmonių saugomą Vilniaus televizijos bokštą, Lietuva yra išdavusi Europos arešto orderį.

Austrijos veiksmai sukėlė didelį Lietuvos nepasitenkinimą. Kai kurie politikai Lietuvoje ir Austrijoje teigia, kad tokią sulaikymo baigtį lėmė Rusijos spaudimas. Austrija tvirtina, kad M.Golovatovas paleistas, nes Lietuvos prokurorai laiku nepateikė reikiamų duomenų.

Šį įvykį tiria abiejų šalių pareigūnų darbo grupė, kurioje taip pat dalyvauja ES atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius