-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 10 17

Pailgintos dienos grupės mokyklose: mokytojų etatų nėra, už viską moka patys tėvai

Vaikai, ypač pradinukai, kurių po pamokų niekas negali pasiimti iš mokyklos, o patys jie dar negali grįžti į namus, paprastai lanko pailgintos dienos grupes. Jeigu mokykloje tokios yra. Mokytojų etatų šioms grupėms niekas nesteigia, tad jos įkuriamos tuomet, kai yra pakankamai norinčių jas lankyti mokinių, kurių tėvai sutinka už paslaugą susimokėti.
Pailgintos dienos grupės steigiamos mokyklose, jeigu to pageidauja tėvai.
Pailgintos dienos grupės steigiamos mokyklose, jeigu to pageidauja tėvai. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Bendros tvarkos, pagal kurią visos sostinės mokyklos steigtų pailgintas dienos grupes, Vilniuje nėra. Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis teigė, kad kiekviena mokykla turi savo tvarką, o šios grupės steigiamos pagal poreikį.

„Paprastai tai skirta pradinukams. Tose mokyklose, kurios turi pradines klases, rugsėjo pirmomis dienomis per pirmąsias pamokas auklėtojoms pateikiama užduotis surinkti iš tėvų informaciją, bent jau sužinoti, koks yra poreikis pailgintos dienos grupei. Tai yra pirmas darbas“, – sakė G.A.Petronis.

Valanda pailgintos dienos grupėje man būtų kainavusi 2,70 Lt (įskaičiuojant ir pietus), tai kaip rasti žmogų, kuris sutiktų prižiūrėti mano vaiką už tokį atlygį? – skundėsi Renata.

Šie skaičiai pateikiami mokyklos administracijai, kuri ir nusprendžia, ar bus steigiamos prailgintos dienos grupės. 

Su tokia tvarka susidūrė ir vienos Vilniaus progimnazijos pirmoko motina Renata. Viena vaikus auginanti daugiavaikė motina tikėjosi, kad jos atžala po pamokų ramiai ir saugiai laiką leis mokykloje, kol ji dirbs. Tačiau praėjus dviem savaitėms po mokslo metų pradžios paaiškėjo, kad pailgintos dienos grupės nebus, nes šios paslaugos norėjo vos dviejų vaikų tėvai.

„Pradėjau sukti galvą, ar pervesti vaiką į kitą mokyklą, ar bandyti ieškoti žmogaus, kuris sutiktų jį parvesti į namus ir laukti manęs. Mano apskaičiavimais, valanda pailgintos dienos grupėje man būtų kainavusi 2,70 Lt (įskaičiuojant ir pietus), tai kaip rasti žmogų, kuris sutiktų prižiūrėti mano vaiką už tokį atlygį? Vadinamosios „auklytės“ prašo 6-10 Lt už valandą. Aš negaliu mokėti tokių pinigų“, – skundėsi vilnietė.

G.A.Petronio teigimu, pageidaujančiųjų skaičius išties nulemia, ar tokia grupė mokykloje atsiras ir kiek jų bus: „Jos gali būti nebūtinai iš paralelinių klasių, gali būti ir iš jungtinių klasių – pirmų ir antrų, pirmų-trečių ir pan. Paprastai grupėse būna iki 20 vaikų.“

Tačiau mokyklos atskirų etatų šių grupių auklėtojams neturi ir jiems atlyginimų nemoka. Tad už paslaugą tenka susimokėti patiems tėvams, mokyklos skelbia konkursus ir pailgintos dienos grupėse priima dirbti arba tos pačios mokyklos pedagogus, arba ateinančius iš kitus.

 Tose mokyklose, kurios turi pradines klases, rugsėjo pirmomis dienomis per pirmąsias pamokas auklėtojoms pateikiama užduotis surinkti iš tėvų informaciją, koks yra poreikis pailgintos dienos grupei, – sakė G.A.Petronis.

„Sudaroma darbo sutartis su tuo mokytoju, kuris dirba pagal verslo liudijimą. Vilniaus tarybos 2010 m. sausio 13 d. sprendimu yra nustatyta, kad įkainis negali būti didesnis nei 1,70 Lt už valandą. Tai mokestis tik už buvimą grupėje, maitinimas pailgintos dienos grupėje nėra numatytas. Vaikų maitinimas organizuojamas bendra tvarka – jeigu vaikas būna iki 17-18 val., tai jis greičiausiai ir pietaus mokykloje. Socialiai remtini vaikai gauna juos nemokamai, už kitus sumoka tėvai“, – aiškino G.A.Petronis.

Pailgintos dienos grupės dirba iki 17 arba 18 val., tai irgi priklauso nuo tėvų prašymų.

Verslo liudijimas šių grupių auklėtojams kainuoja 100 Lt. Auklėtoja ne tik būna su vaikais kabinete, bet ir palydi į būrelius tuos, kurie juos lanko, vėliau parveda. Vienu metu pailgintos dienos grupėse visų 20 vaikų paprastai nė nebūna – daugiausiai, anot G.A.Petronio, jų būna 12-13.

„Be priežiūros vaikas nepaliekamas. Būna ir tokių atvejų, jeigu grupė dirba iki 17 ar 18 val., o tėvai pavėluoja pasiimti vaiką, tai taip pat nustatyta tvarka mokytojas gali palaukti – tai sutartiniai dalykai, už kiekvieną valandą, kurią mokytojas praleidžia papildomai, jam tėvai sumoka“, – teigė G.A.Petronis.

Vilniuje iš viso yra per 110 bendrojo lavinimo mokyklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius