-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 04

Pajėgas Afganistane stiprinančios JAV Lietuvos neprašo siųsti papildomų karių – A.Vershbow

Pajėgas Afganistane stiprinančios ir iš partnerių pagalbos laukiančios Jungtinės Valstijos supranta sudėtingą Lietuvos ekonominę situaciją, todėl dabar neprašo siųsti papildomų pajėgų, interviu BNS sakė JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Alexandras Vershbow .
Alexanderis Vershbow sveikina ministrę Rasą Juknevičienę
Alexanderis Vershbow sveikina ministrę Rasą Juknevičienę / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Pripažįstame, kad šalyje yra labai sudėtingos ekonominės sąlygos, todėl minimaliai esame patenkinti tuo, kad Lietuva išreiškė pasiryžimą vykdyti dabartinius įsipareigojimus. Jei kokie nors padidinimai pasirodytų esami įmanomi, mes tai pasveikintume“, – interviu BNS telefonu sakė Pentagono pareigūnas.

JAV prezidentas Barackas Obama šią savaitę paskelbė nusiųsiąs į Afganistaną papildomai 30 tūkst. karių kovoti su Talibano ir „Al Qaeda“ pajėgomis, taip amerikiečių apajėgas papildydamas iki beveik 100 tūkst. karių. Vašingtonas tikisi, kad kitos NATO šalys kontingentą papildys dar 7 tūkst. karių.

NATO pareigūnų teigimu, papildomų karių nusiųsti žada per 20 valstybių, tarp jų – Italija, Didžioji Britanija, Gruzija, Lenkija, Slovakija, Portugalija ir Albanija.

„Prezidentas, paskelbęs apie papildomą įsipareigojimą nusiųsti 30 tūkst. JAV karių, paminėjo, kad tikisi, jog mūsų sąjungininkai NATO ir kitos šalys galės taip pat prisidėti papildomomis pajėgomis. Lietuvos atveju esame dėkingi už indėlį, kuris buvo iki šiol“, – sakė gynybos sekretoriaus Roberto Gateso pavaduotojas A.Vershbow.

Šiuo metu Afganistane tarnauja apie pustrečio šimto Lietuvos karių, didžioji jų dalis priklauso Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupei. Pietų Afganistane esančioje Kandaharo provincijoje tarnauja iki 100 Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų karių.

JAV sako remiančios Lietuvos pastangas ieškoti partnerių, kurie prisidėtų prie pastangų atstatyti Goro provinciją.

„Labai artimai dirbame su Lietuva ir kitomis šalimis, ieškodami papildomų donorų“, – sakė A.Vershbow.

Pentagono pareigūnas sakė kol kas negalįs atsakyti, ar JAV atsiųs papildomų karių į Lietuvos prižiūrimą Goro provinciją, kurioje situacija yra sąlyginai ramesnė nei Afganistano pietuose ir rytuose.

„Šiuo metu man sunku ką nors apie tai pasakyti. Papildomų JAV karių pirminė dislokavimo vieta bus Pietūs ir Rytai, bet gali būti dislokavimų ir kituose regionuose“, – sakė A.Vershbow ir pridūrė, kad sprendimą dėl karių išsidėstymo turės priimti JAV generolas Stanley McChrystalas.

Svarbioje gruodžio 1–osios kalboje JAV prezidentas B.Obama paskelbė, kad „papildomos Amerikos ir tarptautinės karinės pajėgos suteiks mums galimybę greičiau perduoti atsakomybę Afganistano ginkluotosioms pajėgoms ir 2011 metų liepą pradėti kariuomenės išvedimą iš Afganistano“

Interviu BNS A.Vershbow sakė nenorįs „spekuliuoti“, kiek laiko apskritai kariams gali tekti likti Afganistane – tai priklausys nuo to, kokia bus situacija 2011 metų vasarą, ir ar afganistaniečiai bus pasirengę prisiimti atsakomybę už valstybės saugumą.

„Manau, kad tada galėsime įvertinti (...) kaip greitai vyks atsakomybės perkėlimas“, – sakė A.Vershbow.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius