Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 20

Pajuodusi Klaipėda: su kone 900 parašų klaipėdiečiai dėl „Klasco“ kreipėsi į prokuratūrą

862 klaipėdiečiai – tiek miestiečių pasirašė po kreipimusi į Klaipėdos prokuratūrą. Klaipėdiečiai kyla į kovą prieš uosto bendrovę „Klasco“, kuri supykdė šalia gyvenančią bendruomenę dėl taršios naftos kokso ir geležies rūdos krovos. Juodos dulkės nugulė miestiečių namuose ir balkonuose.
"Klasco" pastarosiomis savaitėmis atsidūrė dėmesio centre dėl krovinio, nuo kurio pajuodo klaipėdiečių namai.
"Klasco" pastarosiomis savaitėmis atsidūrė dėmesio centre dėl krovinio, nuo kurio pajuodo klaipėdiečių namai. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Aktyvūs klaipėdiečiai siekia, jog šia problema susidomėtų teisėsauga ir surinko parašus, kuriuos pirmadienį perdavė Klaipėdos prokurorams.

Pareiškimu prašoma pradėti ikiteisminį tyrimą ir ginti viešąjį interesą.

„Pašome pradėti ikiteisminį tyrimą pagal BK 270 str. 1 d., nustatyti atsakingus asmenis, lygiagrečiai uždraudžiant pavojingą žmonėms ir aplinkai geležies rūdos krovą KLASCO.

Veiklai, kuri susijusi su poveikiu aplinkai vykdyti, kaip šiuo atveju geležies rūdos krovai, yra išduodama licencija, kurioje numatomos galimos taršos normos. Veiklą vykdant nesilaikant licencijose ir įstatymuose nustatytų reikalavimų tokia neteisėta veikla privalo būti nutraukiama, tačiau, kaip žinoma, Klaipėdos RAAD, net nustatęs taršos normatyvų viršijimą, jokių priemonių nesiima. Galimai tokios medžiagos, sklindančios kelių kilometrų spinduliu, iš viso negali būti kraunamos atviru būdu. Atsižvelgiant į problemos mastą, valstybės įstaigų nenorą vykdyti pavestas funkcijas, prokuratūra, gindama viešąjį interesą, privalo reaguoti į Klaipėdos mieste susiklosčiusią situaciją, kad būtų apsaugota gyventojų sveikata ir neteršiama aplinka.

Socialinių tinklų nuotr./Juodais suodžiais išsitepęs vaikas
Socialinių tinklų nuotr./Juodais suodžiais išsitepęs vaikas

Remiantis išdėstytais ir faktus pagrindžiančiais pridėtais dokumentais prašome ginant viešąjį interesą kreiptis į teismą dėl KLASCO Generaliniame krovinių terminale vykdomos geležies rūdos krovos darbų sustabdymo ir licencijos šiai krovai panaikinimo“, – rašoma pareiškime.

VIDEO: Oro tarša Klaipėdos centre gąsdina miesto gyventojus

15min jau rašė, jog dėl krovos pajuodo klaipėdiečių namai. Karštą vasarą pro atvirus langus dulkės nugulė ant grindų, baldų, net indų. Juodas palanges klaipėdiečiai valė rytą, vakarą. Bendrovė „Klasco“ tikina, jog šią problemą sukėlė karštas oras, dėl ko krovinys itin išdžiūvo ir ėmė dulkėti.

Penktadienį žiniasklaidai surengtame pristatyme bendrovės vadovas V.Kaunas pristatė taikomas aplinkosaugines priemones, jų ketinama įdiegti dar daugiau. Bendrovės vadovybė tikino, jog keliasi ir gulasi su šia problema.

VIDEO: „Klasco“ generalinis direktorius negali garantuoti, kad keliama tarša Klaipėdoje bus sustabdyta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius