-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 21

Pajūrį apniko vabzdžiai

Vasarotojai skundžiasi vabzdžių antplūdžiu visame pajūryje.
Vabzdžiai – Prasidėjus karčiams pajūryje padaugėjo vabzdžių.
Vabzdžiai – Prasidėjus karčiams pajūryje padaugėjo vabzdžių. / Jorės Janavičiūtės/15min.lt nuotr.

„15min“ redakcijai paskambino skaitytoja Tatiana Shtamler-Mejerzon ir pranešė, jog negalėjo išbūti Palangoje dėl miestą apnikusių vabzdžių ir netgi teko iš miesto bėgti į Klaipėdą, mat jos vaikas yra alergiškas įkandimams. Ji teigė, kad vabzdžiai sugadino jai atostogas.

Moteris vabzdžius apibūdino kaip panašius į vapsvas, tačiau su baltais dryželiais vietoje geltonų. Ji pasakojo, jog būdama Palangoje nusprendė papietauti vienoje kavinėje, bet ten tiesiog nebuvo įmanoma ramiai sėdėti, mat vabzdžiai netgi lindo žmonėms į burnas. Tuomet ji pasukusi į kitą kavinę, kur laukė tie patys vabzdžiai, kur jie laipiojo per kavinės stalus ir maistą. T. Shtamler-Mejerzon teigimu, ir pačiame Palangos pajūryje skraidė tuntai šių vabzdžių.

Moteris prisimenė, jog 2009-aisis jai teko išgyventi panašų vabalų antplūdį.

Laikinai einantis Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko pareigas Ugnius Rauckis šių vabzdžių šiuo metu nematė ir negali tiksliai pasakyti, kuri būtent tai rūšis, bet tvirtino, kad įkandimai tikrai nėra mirtinai pavojingi, nors gana skaudūs. Jo nuomone, jokių veiksmų nebus imamasi, kad juos sunaikinti, nes tai natūrali vabzdžių kartų kaita. Anot jo, stipriai atšilus orams vabzdžių generacija paprasčiausiai pagreitėja, todėl jų staiga atsirado tiek daug. Pasak U. Rauckio, po kelių dienų ar praėjus dideliems karščiams, atėjus lietui, šis procesas turėtų sulėtėti ir vabzdžių bus mažiau. Tačiau jų gali ir vėl padaugėti.

Inspekcijos viršininkas teigė, jog nuo šių vabzdžių galima apsisaugoti apsirengiant storesnį rūbų sluoksnį ar naudojant parduotuvėse ir vaistinėse parduodamus gynybai nuo mašalų skirtus purškiklius. Taip pat jis patarė šių vabzdžių neerzinti ir stengtis nevaikyti, tuomet mažesnė tikimybė, kad šie įkąs.

„15min“ iš skaitytojų taip pat susilaukė nusiskundimų dėl juodųjų skruzdžių Kuršių nerijos paplūdimiuose bei vapsvų, užpuolusių Klaipėdos miestą ir pajūrį. Anot U. Rauckio, vapsvų antplūdis šiais metais pajūryje tikrai nėra toks didelis kaip 2009-aisis. Specialistas taip pat rekomenduoja jų nevaikyti, tuomet vapsvos nėra pavojingos. Jų padaugėjo taip pat dėl kartų pagreitėjusios kartų generacijos atėjus karščiams. O mažosios juodosios skruzdėlės, pasak jo, tikrai nekenkia žmonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius