Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 02

Pajūrio gelbėtojai: šiais metais vasara yra sunki

Šiais metais dirbti gelbėtojams sunku, poilsiautojai, palyginti su praėjusiais metais, netapo sąmoningesni, sako pajūryje dirbantys gelbėtojai.
Gelbėtojai
Gelbėtojai / „Scanpix“ nuotr.

„Atsargesni poilsiautojai tikrai netapo. Praėjusiais metais nebuvo nė vieno skendimo, deja, šiais metais jau turime vieną Palangoje ir du Šventojoje“, – BNS antradienį sakė Palangos gelbėtojų tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

Pasak jo, liepos pradžioje dvi nelaimės įvyko prie Šventosios molo, prie kurio pastatyta įspėjimų, kad maudytis pavojinga.

Vieną iš dviejų skęstančiųjų pavyko ištraukti, o antrasis nuskendo, jo nesėkmingai dėl audringos jūros ieškojo ir iš Klaipėdos atvykę narai. Kūną jūra išmetė po penkių dienų. Antrasis atvejis užfiksuotas tuo pačiu laikotarpiu – gelbėtojams taip pat pavyko išgelbėti vieną iš dviejų skendusiųjų.

Palangoje nuskendo, kaip įtariama, blogai pasijutęs Lenkijos pilietis.

J.Pirožniko teigimu, nuo gegužės 15-osios gelbėtojams jau teko traukti 48 skendusiuosius ir, jo tvirtinimu, praėję metai, palyginti su šiais, „buvo auksiniai“.

Aš aiškinu: „Žmonės, jūs nueinate ne atsigaivinti, jūs nueinate nuskęsti“„80 proc. problemų kyla dėl to, kad žmonės, norėdami atsigauti nuo alkoholio, lenda į jūrą, manydami, kad atsivėsins, atsigaus, greičiau prablaivės. Dauguma, kurie buvo išgelbėti, taip ir sako. Nors aš aiškinu: „Žmonės, jūs nueinate ne atsigaivinti, jūs nueinate nuskęsti. Eikite gaivintis į vonią, po šaltu vandeniu, dėkite ledukus, lįskite į šaldytuvą, jei jau taip norite, bet jūroje neatsigaivinsite. Jūra tik paims jūsų gyvybes“, – tvirtino Palangos gelbėtojų atstovas.

Rugpjūčio mėnesį Palangoje ketinama su policijos pareigūnais rengti bendrus reidus, kad pasirodę neblaivūs paplūdimyje asmenys iš karto būtų baudžiami ir išprašomi.

Šią vasarą jūra pavojingesnė

Neringos gelbėjimo stočių viršininkas Gintaras Kuprys BNS tvirtino, kad šią vasarą ir jūra yra pavojingesnė.

„Nekokia vasara šiemet. Vis banguota, ir tas šiltas vanduo, ir duobių atsiradimas po audrų“, – sakė G.Kuprys.

Jo duomenimis, nuo birželio 1-osios išgelbėti penki skęstantieji. Vienas vyras prieš mėnesį nuskendo.

G.Kuprys pasakojo, kad nelaimė įvyko Nidoje. Tuo metu paplūdimys buvo pilnas žmonių, buvo pakabinta raudona maudytis draudžianti vėliava. Gelbėtojai vyrą pamatė plaukiantį netoli plūdurų ir skubėjo jį įspėti, kad šis neplauktų toliau.

„Liko penki metrai ir jis prarado sąmonę. Jį ištraukė į krantą, greitoji pagalba, mūsų gelbėtojai pirmąją pagalbą suteikė, bet jo neatgaivino“, – kalbėjo Neringos gelbėjimo stočių viršininkas.

Pasak pašnekovo, alkoholio poilsiautojai šiemet vartoja mažiau, tačiau jūroje elgiasi neatsargiai.

Daugiau kovojama su alkoholinių gėrimų vartojimu

Tuo metu Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyresniojo specialisto Aleksandro Siakki teigimu, uostamiesčio paplūdimiuose šią vasarą buvo ramiau.

„Šiaip Klaipėdoje buvo ramu, išskyrus keletą dienų, kai gelbėtojai turėjo daug darbo“, – sakė uostamiesčio gelbėtojų atstovas.

Iš viso Klaipėdoje nuo birželio pradžios išgelbėta 12 žmonių. Nė vienas žmogus nenuskendo.

Anot pašnekovo, poilsiaujančiųjų įpročiai nepasikeitė ir gelbėtojams tenka kovoti tiek su alkoholinius gėrimus vartojančiais, tiek su neatsargiais poilsiautojais.

„Viskas kaip ir pernai, kaip ir užpernai. Daugiau kovojama su alkoholinių gėrimų vartojimu, bet jeigu raudona vėliava, jeigu bangos, vis tiek lenda į jūrą, neklauso perspėjimų. Taip pat neprižiūrimi vaikai. Viskas tas pats“, – kalbėjo A.Siakki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius