Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 16

Pajūrio gelbėtojai: žmonės lenda į jūrą, nežiūrėdami vėliavos spalvos

Palangoje į pajūrio gelbėtojų čempionatą išbandyti jėgų susirinkę Klaipėdos, Palangos ir Nidos gelbėtojai sako, kad ši vasara yra labai įtempta – iš audringos jūros ištraukta daugiau kaip 50 skendusių poilsiautojų. Didžiausia problema, kad jūros išsiilgę žmonės ne visada paiso įspėjimų. Vidaus reikalų ministras neatmeta galimybės kitais metais paplūdimiuose steigti policijos postą.
Ši vasara Palangos gelbėtojams viena iš intensyviausių
Palangos gelbėtojai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Prieš aštuonerius metus Klaipėdos gelbėtojų sumanymas tarpusavyje išmėginti jėgas, išaugo į čempionatą. Jis tapo tradicinis ir kasmet rengiamas vis kitame pajūrio mieste.

„Gelbėtojai parodo savo jėgas, fizinį pasirengimą. Parodo visuomenei, kas yra gelbėtojas, koks yra sunkus ir pavojingas šitas darbas“, – sakė Palangos gelbėjimo stoties vadovas Jonas Pirožnikas.

Palangoje įvairiose rungtyse jėgas išbandę gelbėtojai neslepia – pavojingiausias ir daugiausiai ištvermės reikalauja plaukimas.

„Bėgti – jau žinai kur, o plaukiant, kai visur bangos, kartais nesimato kur viršus, o kur apačia. Aš plaukdama mačiau mėlyną stotį ir stengiaus pataikyti čia. Kai pakyla banga, tu nematai plūduro ir nežinai, kur reikia plaukti“, – pasakojo Palangos gelbėtoja Ieva Želvytė.

„Pernai išlošiau, o šiemet pavyko būti tik trečiam. Pakišo koją galbūt nuovargis, kurį patiriam darbe, nes pastaruoju metu turėjom labai daug nepaklusnių poilsiautojų, su kuriais teko kovoti, teko traukti iš vandens“, – kalbėjo Palangos gelbėtojas Deividas Grigalionis.

Gelbėtojų varžybas stebėjusi 75 metų Eugenija, jaunystėje gyvenusi Palangoje ir nuo 14 metų 4 metus dirbusi gelbėtoja, sako, kad dabar jiems lengviau, nes turi daug priemonių.

„Mes turėjome vienintelį gelbėjimo ratą. Tas ratas gana sunkus, jį tempdavom iki kopų, kadangi prie jūros tą ratą tuoj vaikai nutempdavo. Ir gelbėti teko ne kartą“, – pasakojo buvusi gelbėtoja Eugenija Ševelinskienė.

Gelbėtojai sako neprisimenantys tokios sunkios vasaros, kaip ši. Vien prieš savaitę per keletą audringų dienų Palangos ir Klaipėdos paplūdimiuose skendo apie 30 žmonių. Šventojoje bangos pasiglemžė keturiolikmečio, o Giruliuose – 65 metų Rusijos piliečio gyvybes.

„Žmonės nepaiso nieko, lenda į jūrą, nežiūri vėliavos spalvos. Raudoną vėliavą kabina, bet vis tiek vanduo šiltas, oras šiltas“, – sakė „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakkis.

Gelbėtojams padeda pasieniečiai ir policija. Pastarieji skyrė ne vieną baudą. Nesilaikantiems elgesio vandenyje taisyklių pirmą kartą – iki 300, pakartotinai – iki 900 eurų. Tačiau vos tik pareigūnai pasitraukia, poilsiautojai ir vėl bėga į banguotą jūrą.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pripažįsta, jei paplūdimiuose nuolat budėtų pareigūnas, žmonės būtų drausmingesni.

„Jeigu būtų toks poreikis, tai tikrai galima svarstyti ir kitiems metams, kad paplūdimy būtų policijos postas, tikrai būtų galima svarstyti“, – kalbėjo vidaus reikalų ministras,

Policijos postas, pasak ministro, paplūdimiuose galėtų veikti tik sezono metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius