-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 14 /13:11

Pajūryje naikins nelegalias gyvūnėlių kapines: kviečia susirinkti augintiniams pastatytus paminklus

Pajūrio regioninio parko direkcija kreipėsi į gyventojus, palaidojusius savo naminius augintinius nelegaliose kapinėse Olandų kepurės kraštovaizdžio draustinyje. Nurodoma, kad netrukus šių nelegalių gyvūnėlių kapinių neliks, tad norintieji turėtų suskubti susirinkti kačiukų, šuniukų ar triušiukų paminklus ir kita.
Antkapis augintiniui Pajūrio regioniniame parke
Antkapis augintiniui Pajūrio regioniniame parke / Pajūrio regioninio parko direkcijos nuotr.

„Informuojame, kad visos nelegalios gyvūnėlių kapinės Olandų kepurės kraštovaizdžio draustinyje bus panaikintos. Kam aktualu, turi laiko dvi savaites susirinkti kačiukų, šuniukų ar triušiukų paminklus ir visą kitą taršą, neišskiriant pasodintų svetimžemių augalų. Pranešame, kad po dviejų savaičių ten bus atkurta natūrali gamtinė aplinka su būdingomis augalų rūšimis ir panaikinti bet kokie nelegalių gyvūnėlių kapų ženklai“, – savo feisbuko paskyroje pranešė Pajūrio regioninio parko direkcija.

Pranešame, kad po dviejų savaičių ten bus atkurta natūrali gamtinė aplinka su būdingomis augalų rūšimis ir panaikinti bet kokie nelegalių gyvūnėlių kapų ženklai.

Pastatė paminklą

Pajūrio regioninio parko direkcijos direktoriaus Dariaus Niciaus teigimu, vieną naminio gyvūno palaidojimo vietą valstybiniame miške ženklina paminklas, pasodinta gėlių.

Kitų gyvūnėlių palaidojimo vietos miške yra paprastesnės.

„Tiesiog būna, kad kažkoks akmenukas padėtas ar lentelė, užrašas kažkoks. Tačiau šioje vietoje jau konkretus, kaip tikras paminklas padarytas“, – pasakojo D.Nicius.

Tiesiog būna, kad kažkoks akmenukas padėtas ar lentelė, užrašas kažkoks. Tačiau šioje vietoje jau konkretus, kaip tikras paminklas padarytas.

Jis akcentavo, kad Pajūrio regioninio parko direkcija neturi tikslo bausti žmones, draustinyje palaidojusius gyvūnėlius ir kažkaip įamžinusius tas vietas.

Anot D.Niciaus, jeigu kažkam brangus minėtas paminklas, jį per dvi savaites galima pasiimti ir išsivežti.

„Jeigu tai nebus padaryta, mes turėsime tiesiog pašalinti, kad kiti žmonės nepradėtų galvoti, jog čia yra kapinių vieta“, – nurodė Pajūrio regioninio parko direkcijos direktorius.

Išbarstė žmogaus pelenus

D.Nicius sakė, kad nugaišusį naminį ar kitokį gyvūną reikėtų utilizuoti. Vienintelė tuo užsiimanti įmonė Pajūrio regione, pasak jo, yra Rietave.

Pajūrio regioninio parko direkcijos vadovas akcentavo, kad viešose lankomose vietose, kaip šiuo atveju valstybiniame miške, negalima laidoti gyvūnų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Olandų Kepurės skardis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Olandų Kepurės skardis

„Lankytojams gana nemalonu, kai tu vaikštai su šeima pasivaikščioti, ateini pabūti gamtoje, ir dabar vaikštai per kapines. Šioje vietoje, ties Olando kepure, tai ne pirmas kartas. Ten yra vienas lankomiausių objektų Lietuvoje, vaikšto ir su krikštynom žmonės, ir vestuvės – visokios ceremonijos, šventės“, – teigė jis.

D.Nicius prisiminė, kad prieš keletą metų ten buvo išbarstyti ir žmogaus pelenai.

Policijai buvo perduotas rastas žetonas – nustatyta ir velionio, ir jo palaikus išbarsčiusio asmens tapatybės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Olandų Kepurės skardis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Olandų Kepurės skardis

„Sūnus savo mamą taip palaidojo. Ateina vestuvės, tuokiasi, o tu stovi ant išbarstytų žmogaus pelenų. Toks, nežinau, nemalonus jausmas. Tas pats ir čia – vaikštai ir pamatai paminklą, lyg ir sakrali vieta tampa. Vis tiek turi būti tos numatytos vietos ir žmonės turėtų tą daryti, kur tą leidžia daryti“, – pabrėžė D.Nicius.

Sūnus savo mamą taip palaidojo. Ateina vestuvės, tuokiasi, o tu stovi ant išbarstytų žmogaus pelenų. Toks, nežinau, nemalonus jausmas.

Svarstys galimybes

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas sakė, kad savivaldybė yra sulaukusi kelių privačių iniciatyvų, žmonės teiravosi apie galimybę savo turimoje žemėje įrengti naminių gyvūnėlių kapines.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas

„Tai kol kas tik iniciatyvos – konkrečių žingsnių dar nėra žengta. Jei tai neišsirutulios, tuomet jau savivaldybė svarstys galimybę įrengti tokias kapines, nes iš tiesų gyvūnėliai yra šeimos nariai ir su jais žmonės nori atsisveikinti deramai“, – sakė B.Markauskas.

Jei tai neišsirutulios, tuomet jau savivaldybė svarstys galimybę įrengti tokias kapines, nes iš tiesų gyvūnėliai yra šeimos nariai ir su jais žmonės nori atsisveikinti deramai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius