-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 22

Pakarklės miške vėl numatytos žemės gelmių žvalgytuvės – neatsisakoma planų dėl karjero?

Kai pernai kilo ažiotažas dėl bendrovės „Rizgonys“ planuojamo kasti karjero istoriniame Pakarklės miške, o Kauno rajono savivaldybė pasakė „ne“ šiems planams, vietos gyventojai giliau atsikvėpė. Tačiau, rodos, neilgam. Šiuo metu vėl numatyti žemės gelmių tyrimai. Gyventojai pasiruošę stoti į dar vieną kovą, o „Rizgonių“ vadovas teigia, kad apsispręs, imtis ko ar ne, pavasarį.
Pėsčiųjų žygis
Pėsčiųjų žygis Pakarklės miške / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Galimybė karjero steigimui Kauno rajone esančiame Pakarklės miške atsirado tuomet, kai Kauno rajono savivaldybės taryba 2015 metais inicijavo Pakarklės miško grupės pakeitimą – iš II miško (draustinio) grupės pervedė į IV miškų ūkio grupę.

Toks sprendimas nustebino Lietuvos miškininkų sąjungą. Ji priminė, kad Lietuva yra įsipareigojusi Europos Sąjungai didinti saugomų teritorijų plotus, tačiau elgiasi priešingai – suteikia galimybę iškirsti didelius brandaus miško plotus.

Vis dėlto, uždegus žalią šviesą, verslas greitai sukruto. Pernai pavasarį 15min redakciją pasiekė susirūpinusių Kriemalos Kauno rajone gyventojų pasakojimai apie tai, kad Kvesuose karjerus bebaigianti eksploatuoti UAB „Rizgonys“ nusitaikė ir į jų vietovę – vadovaujantis plėtros planais, norima iškirsti beveik 8 ha istorinio Pakarklės miško. Nuo planuojamo karjero iki draustinio – vos keli šimtai metrų.

Vaizdinguose miškuose niokojanti ūkinė veikla neva iki šiol niekada nebuvo vykdoma.

Nuogąstauta, kad iškastas karjeras paveiks sodų bendrijų vandens išteklius bei jų kokybę, nes naudojamasi šuliniais, dulkės sės ant auginamų daržovių ir vaisių, akivaizdžiai sumenks rekreacinės vietovės savybės, nekilnojamojo turto vertė.

Reaguodami į visą tai, gyventojai surašė prieštaraujančią verslo planams deklaraciją, surengė piketą, užtvindė raštais įvairias institucijas. Tokiais veiksmais siekta išsaugoti ne tik mišką (buvusį draustinį), gyvenimo kokybę, bet ir Holokausto aukų ramybę, nes būtent šiame miške 1941 metų rugpjūčio 28 dieną buvo įvykdyta viena didžiausių Kauno rajone nacistinės valdžios egzekucijų – sušaudyta ir užkasta apie 800 iš aplinkinių vietovių atvežtų žydų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyventojų protestas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gyventojų protestas

Gyventojų kova greitai davė savų vaisių – Kauno rajono savivaldybė pasakė „ne“ verslo planams.

„Privalome būti žmonių ir gamtos pusėje. O verslininkai pirmiausia tegul sutvarko išdarkytą senųjų Kvesų karjerų teritoriją“, – tuomet teigė V.Makūnas ir pabrėžė, kad sutvarkyti kraštovaizdį darkančius plotus ir pritaikyti juos naujai veiklai reikalauja Žemės gelmių įstatymas.

Mąstė atsisakyti planų

15min pernai balandį pakalbintas „Rizgonių“ generalinis direktorius Vytautas Maslauskas tikino, kad remiantis Lietuvos geologijos tarnybos duomenimis, Kauno rajone žvyro atsargų ne miško teritorijoje naujai išžvalgytiems žvyro telkiniams nėra, tad norint aprūpinti Lietuvos statybines įmones nerūdinėmis statybinėmis medžiagomis, reikės įsisavinti naudingąsias iškasenas, esančias miško teritorijoje.

Kalbėdamas su 15min žurnaliste, tris dešimtmečius šioje srityje besidarbuojantis „Rizgonių“ vadovas pripažino, pirmą kartą sulaukiantis tokio pasipriešinimo įmonės planams. V.Maslauskas teigė jau abejojantis, ar miškas bus kertamas ir ar karjeras toje vietoje išdygs.

Vis dėlto, abejonės, rodos, palengva tirpsta.

Šių metų sausio 5 dieną su 15min žurnaliste susisiekęs miškininkas Adolfas Paleckis iš Jaučakių kaimo informavo, kad gyventojai vėl sunerimę – pradėti nauji gelmių tyrimai Pakarklės miške, tik kiek mažesnėje teritorijoje nei pirminė.

„Didelio ploto atsisakė, nes pernai bendruomenė sujudėjo ir pasakė „ne“. 115 hektarų teritorijoje žadėjo karjerą daryt. Surinkome tuomet 1300 parašų per 5 dienas ir poveikio aplinkai vertinimas (PAV) buvo atšauktas Kauno rajono savivaldybės sprendimu. Tai šiemet vėl pradėjo tyrinėti gelmes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius