-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 04 /14:44

Pakartotinį mero rinkimų antrąjį turą Visagine siūloma rengti balandžio 23 dieną

Pakartotinį mero rinkimų antrąjį turą Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) svarsto surengti balandžio 23 dieną.
Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose
Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes su kolegomis iš sekretoriato diskutavome, kada galėtų vykti pakartotinis balsavimas, ir vienas iš variantų jį organizuoti balandžio 23 dieną“, – antradienį per VRK posėdį sakė jos laikinasis vadovas Andrius Puksas.

Jis pažymėjo, kad sprendimo komisija antradienį nepriims, tik bus pasikeista nuomonėmis, kaip įgyvendinti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimą pakartoti antrąjį mero rinkimų turą Visagine.

VRK narė Inga Milašiūtė pastebėjo, kad galimybės balsuoti antrajame ture per išankstinį balsavimą turės būti sudarytos visoje Lietuvoje, tad rinkimus reikėtų surengti iki balandžio 30 dienos, kol dar dirba ką tik pasibaigusiems savivaldos rinkimams sudarytos komisijos.

„Pakartotinis balsavimas turės vykti visose savivaldybėse (iš anksto) tris dienas, taip pat specialiuose punktuose, neturime prabangos paleisti apygardų rinkimų komisijas ir jas formuoti iš naujo“, – sakė I.Milašiūtė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Štraupaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dalia Štraupaitė

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pirmadienį tenkino buvusios kandidatės į Visagino meres Dalios Štraupaitės skundą, kuriuo ši prašė panaikinti mero rinkimų antrojo turo rezultatus.

LVAT įpareigojo Vyriausiąją rinkimų komisiją iš naujo organizuoti rinkimų antrąjį turą.

Antrajame rinkimų ture Visagine turėtų susirungti dabartinis savivaldybės vadovas, meru išrinktas „valstiečių“ atstovas Erlandas Galaguzas ir antra rinkimuose likusi „Laisvės ir teisingumo“ iškelta D.Štraupaitė.

D.Štraupaitės advokatas Justas Vilys teigė, kad pakartotinis balsavimas balandžio 23 dieną vėlgi pažeistų D. Štraupaitės lygias galimybes agituoti dėl Velykų švenčių ir anksčiausiai sąžiningi rinkimai galėtų vykti gegužės 14 dieną.

„Rinkimuose turi būti užtikrinama sąžininga konkurencija ir mes matome kalendorių atsivertę, kad kitas savaitgalis – krikščioniškos (katalikų) Velykos, o dar kitas – pravoslavų Velykos. Visagino apygardoje nemažai rinkėjų, kurių atžvilgiu būtų pakankamai šventvagiška agituot šių religinių švenčių metu“, – sakė advokatas.

Laikinasis VRK vadovas A.Puksas pastebėjo, kad „tos šventės galioja abiem kandidatams“, tačiau J.Vilys teigė, kad E.Galaguzas yra geresnėje situacijoje, nes šiuo metu eina mero pareigas, o D.Štraupaitei „reikia laiko visą neigiamą komunikaciją atkomunikuot bendraujat su rinkėjais“.

D.Štraupaitė siekė naujų mero rinkimų Visagine, teigdama, kad jai nebuvo sudarytos lygios teisės dalyvauti rinkimuose, kai jau pasibaigus pirmajam turui ji buvo pašalinta iš rinkimų.

LVAT konstatavo, kad D.Štraupaitės teisė dalyvauti rinkimų politinėje kampanijoje buvo apribota „reikšmingą laiko tarpą“, t. y. nuo kovo 9 dienos vakaro iki kovo 13 dienos vakaro.

Pirmadienį paskelbtame sprendime LVAT pabrėžė, kad pakartotinio balsavimo apribotos D.Štraupaitės galimybės vykdyti agitaciją ir susiklosčiusi išskirtinė teisinė situacija „paneigia rinkimų sąžiningumą ir visavertį aktyviosios rinkimų teisės įgyvendinimo Visagino savivaldybės mero rinkimuose užtikrinimą, įvykusių rinkimų skaidrumą ir jų teisėtumą“.

Teismas panaikino VRK sprendimo dalį dėl Visagino savivaldybės mero rinkimų rezultatų tvirtinimo ir nurodė, kad „tikslinga ir racionalu iš naujo organizuoti būtent pakartotinį balsavimą“.

D.Štraupaitė jau po pirmojo turo buvo išbraukta iš rinkimų, Vyriausiajai rinkimų komisijai gavus patikslintą Panevėžio apygardos teismo nuosprendį. Teismas tuomet patikslino dėl piktnaudžiavimo tarnyba nuteistos „Laisvės ir teisingumo“ kandidatės nuosprendžio rezoliucinę dalį, kad ji negali būti skiriama mere.

Tačiau Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė šį Panevėžio teismo sprendimą, palikdamas galioti anksčiau skirtą bausmę – draudimą dirbti tik skiriamose pareigose, dėl to VRK grąžino D.Štraupaitę į rinkimus. Ji liko antra, kaip ir per pirmąjį turą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius