Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 02

Pakartotiniai mero rinkimai Šilutėje: „tvarkiečiai“ ir kandidatuoja, ir prižiūri rinkimų komisiją

Dėl įžūlių pažeidimų savivaldos ir mero rinkimų rezultatai Šilutės rajone buvo anuliuoti. Rajono taryba pakartotiniuose rinkimuose jau išrinkta, tačiau kova dar tęsiasi dėl Šilutės rajono savivaldybės mero kėdės. Į antrąjį turą pateko Lietuvos laisvės sąjungos atstovas Arvydas Jakas bei „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Vytautas Laurinaitis.
Vytautas Laurinaitis
Vytautas Laurinaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šilutės ir Pagėgių kraštas seniai garsėja kaip įtakingų „tvarkiečių“ brolių Komskių valdos. Ir šiais metais partijai puikiai sekasi Žemaitijoje, o šią sėkmę stebi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) deleguotas atstovas Donatas Laurinavičius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas

Rinkimų skaidrumą užtikrinti turintis D. Laurinavčius tuo pat metu dirba „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime referentu. Tai, kad D.Laurinavičius rinkimuose vertina savo darbdavio veiksmus, VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui keista neatrodo.

Pinigai netrukdys objektyvumui

VRK narys prisiekia Seime. Po priesaikos jis sustabdo savo narystę partijoje. Taip, aš dirbu frakcijos referentu ir už tai gaunu pinigus, – teigė D.Laurinavičius.

D.Laurinavičius 15min.lt patvirtino, kad yra VRK narys, kurį komisija delegavo prižiūrėti rinkimus Šilutės rajone. Paklaustas, ar jam pavyks derinti interesus vertinant „Tvarkos ir teisingumo“ atstovų veiksmus rinkimų metu, D.Laurinavičius neabejojo.

„VRK narys prisiekia Seime. Po priesaikos jis sustabdo savo narystę partijoje. Taip, aš dirbu frakcijos referentu ir už tai gaunu pinigus.

Buvau paskirtas kaip 5 regionų kuratorius. Šilutė buvo tarp jų. Kai buvau paskirtas, dar nebuvo žinoma, kuris kandidatas išeis. Tiesiog, taip susiklostė. Šį regioną kuruoju ne aš vienas. Komisijos pirmininkas palaiko ryšį, yra „Baltųjų pirštinių“ atstovai“, – dėstė pašnekovas.

Skaitytojo Nojaus nuotr./Šilutėje raginama balsuoti skaidriai
Skaitytojo Nojaus nuotr./Šilutėje raginama balsuoti skaidriai

Paklaustas, ar jau pavyko nustatyti kokių nors pažeidimų, D.Laurinavičius tvirtino, kad kol kas rinkimai vyksta laikantis įstatymų: „Tiek kriminalinės, tiek viešosios policijos pajėgos sutelktos labai didelės. Reaguojama labai operatyviai. Situacija kardinaliai pasikeitė. Šiuo metu, mano žiniomis, nėra pradėtas nei vienas ikiteisminis tyrimas.

Man ar „Tvarkos ir teisingumo“, ar pono Zuoko partijos – nesvarbu. Eina žmonės balsuoti ir aš nežinau, kurią partiją jie palaiko, o gal balsai pirkti. Tie asmenys, kurie pasirodė įtartini, perduoti teisėsaugos pareigūnams ir jie tikrinami. Su šiurkščiais pažeidimais susidurti neteko.“

Interesus derinti bus sunku

Jeigu D.Laurinavičiui tektų vertinti „Tvarkos ir teisingumo“ partiją, tai, sutinku, būtų sunku ir kai kuriais atvejais jis turėtų nusišalinti. Dėl nusišalinimo sprendžia pats komisijos narys, – teigė Z.Vaigauskas.

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas 15min.lt tvirtino, kad visi komisijos nariai yra davę priesaiką, todėl nerimauti nėra ko.

„Kai D.Laurinavičius pradėjo stebėti rinkimus Šilutėje, dar nebuvo du kandidatai likę ir mes nekeitėme atstovo tik todėl, kad jo partijos atstovas dalyvavo pakartotiniuose rinkimuose“, – paaiškino jis.

Paklaustas, ar normalu, kad VRK narys vertina partiją, kurios frakcijoje pats dirba, Z.Vaigauskas patikino, kad  D.Laurinavičiui ne „Tvarka ir teisingumas“, o valstybė moka algą: „Už darbą „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos referentu pinigus moka valstybė, o ne partija.

Nemanyčiau, kad vien todėl turėtume žmogumi nepasitikėti. Jei turėtume kažkokius konkrečius kaltinimus, kad jis kažką padarė ar supainiojo interesus, jeigu jis pats manytų, kad jam reiktų nusišalinti dėl interesų konflikto, tai būtų kitas dalykas. Dabar tokių dalykų nežinau.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Zenonas Vaigauskas

Jis nėra vienintelis, kuris stebi rinkimus. Už juos atsakinga Šilutės rinkimų apygardos komisija. Tai kolegiali institucija, sudaryta iš įvairių partijų atstovų. Galų gale ir VRK nenusišalina.“

Paklaustas, ar nebūtų paprasčiau pakartotiniams rinkimams stebėti skirti su kandidatais nesusijusį asmenį, Z.Vaigauskas patikino, kad tai padaryti nėra jokių kliūčių.

„Jokių problemų pakeisti deleguotą VRK narį nėra. Jei matytume, kad yra kažkokių problemų, taip ir darytume. Manau, kad ir jis pats žino, kad jo partija tame rajone pasirodė labai sėkmingai, todėl į jo veiklą žiūrima labai atidžiai ir labai priekabiai.

Jeigu D.Laurinavičiui tektų vertinti „Tvarkos ir teisingumo“ partiją, tai, sutinku, būtų sunku ir kai kuriais atvejais jis turėtų nusišalinti. Dėl nusišalinimo sprendžia pats komisijos narys“, – teigė VRK vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius