-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 02

Pakeistas Statybos įstatymas mažins biurokratiją ir stiprins atsakomybę

Lietuvos Respublikos Prezidentei pritarus Statybos įstatymo pakeitimams spaudoje pasirodė daug publikacijų apie minėto įstatymo taikymą. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) apgailestauja, kad dalis publikacijų parengta savaip interpretuojant Statybos įstatymo pakeitimus.

Tokia informacija klaidina visuomenę, nepaaiškina įstatymo pakeitimo priežasčių, verčia abejoti pakeitimų svarba, teigiama VTPSI pranešime spaudai.

Ypač daug dėmesio sulaukė savavališkų statybų įteisinimo galimybės. VTPSI primena, kad  įstatymas numato galimybę įteisinti savavališkai statomus ar pastatytus statinius, nustato, kaip šią galimybę įgyvendinti ir kaip šalinti statybos pagal neteisėtai išduotus statybą leidžiančius dokumentus padarinius, taip pat nustato juridinių asmenų atsakomybę už statybos reikalavimų pažeidimus. Savavališką statybą galima įteisinti teisės aktų numatytais atvejais ir sumokant nustatyto dydžio įmoką. Dvejus metus po įstatymo įsigaliojimo įmokų dar nereikės mokėti. Per tą dvejų metų laikotarpį asmenims, siekiantiems savo noru įteisinti savavališkas statybas, tai bus pripažįstama lengvinančiomis aplinkybėmis ir jiems bus taikomos mažiausios administracinės baudos.

„Norime atkreipti dėmesį, kad savavališkos statybos galės būti įteisinamos tik tuomet, kai nebus nusižengta kitiems teisės aktams, ir tik tose vietose, kur statyba galima. Ten, kur statyti draudžiama, savavališkai pastatyti statiniai bus griaunami“, – primena VTPSI viršininkė Laura Nalivaikienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad ne VTPSI pareigūnai priims sprendimus įteisinti ar ne savavališkas statybas – jie visuomet rašys ir pateiks reikalavimus pašalinti savavališkos statybos padarinius. Todėl pareigūnų korupcija pakeitus Statybos įstatymą pataisos tikrai nepadidės. Padidės tik atsakomybė, kurios pareigūnai, kaip ir VTPSI vadovybė, tikrai nesikrato.

Pažymėtina, kad įstatymo projektas buvo nuosekliai ir išsamiai nagrinėjamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos bei Aplinkos apsaugos komitetuose. Svarstymuose dalyvavo daugelio valstybės institucijų – Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, Generalinės prokuratūros, kitų  įstaigų ir organizacijų atstovai bei specialistai. Diskusijose išryškėjo būtinybė statybų sritiesproblemas spręsti kompleksiškai – nuosekliai peržiūrėti ir įvertinti teisinio reguliavimo trūkumus, susijusius su savavališkų statybų padarinių šalinimu, tobulinti viso statybos proceso reglamentavimą, jį padaryti skaidresnį, operatyvesnį ir naudojantį kuo mažiau administracinių išteklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius