-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 15

Pakeistos mažmeninės prekybos taisyklės

Atsižvelgdama į Vietos savivaldos įstatymo pataisas bei Darbo grupės problemoms, susijusioms su prekyba maisto produktais turgavietėse, nagrinėti pasiūlymus, Vyriausybė pakeitė Mažmeninės prekybos taisykles.
pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Jose išbraukta nuostata, reglamentuojanti, kad prekybos prekyvietėse taisykles tvirtina savivaldybės taryba, taip pat šios taisyklės papildytos prekyvietės sąvokos apibrėžtimi, patikslintos kai kurios kitos nuostatos dėl prekyviečių.

Šiuo metu galiojančiose Mažmeninės prekybos taisyklėse nustatyta, kad prekybos prekyvietėse taisykles, vadovaudamasi Vietos savivaldos įstatymu, tvirtina savivaldybės taryba. Priėmus Vietos savivaldos įstatymo pataisas, šio įstatymo nuostatos, suteikusios savivaldybių taryboms teisę tvirtinti prekybos prekyvietėse taisykles, buvo panaikintos. Todėl Mažmeninės prekybos taisyklių nuostatos, reglamentuojančios, kad prekybos prekyvietėse taisykles tvirtina savivaldybės taryba, pripažintos netekusiomis galios, teigiama Vyriausybės pranešime spaudai.

Iki šiol teisės aktais nebuvo aiškiai apibrėžta prekyvietės sąvoka, todėl Mažmeninės prekybos taisyklės papildytos jos apibrėžtimi. Prekyvietė įvardijama kaip teritorijų planavimo ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka prekybos veiklai suformuota lauko teritorija, pritaikyta prekybai nuo prekystalių, vežimėlių, iš automobilių, stoginių, paviljonų ir kitų joje pastatytų statinių (įskaitant laikinus), kurioje fiziniai ir juridiniai asmenys, sumokėję prekyvietę administruojančio asmens nustatytą mokestį, parduoda žemės ūkio produktus, maisto produktus, gyvus gyvūnus, miško gėrybes, augalus, kitas ne maisto, taip pat naudotas prekes.

Šiuo metu galiojantys įstatymai, higienos normos ir taisyklės, priešgaisrinės saugos ir kiti teisės aktai nustato griežtus kai kurių prekių (pvz., maisto prekių, cheminių medžiagų, trąšų, pirotechnikos priemonių ir kt.) laikymo, išdėstymo reikalavimus, kurių privalo laikytis visi mažmenine prekyba besiverčiantys asmenys. Atsižvelgiant į tai, Mažmeninės prekybos taisyklėse reglamentuojama, kad šie prekių laikymo ir išdėstymo reikalavimai yra taikomi ne tik prekybos vietose, turinčiose prekybos sales, bet visose prekybos vietose, kuriose prekės parduodamos vartotojui: parduotuvėse, kioskuose, prekyvietėse ir pan.

Siekiant geriau organizuoti prekybą žemės ūkio ir maisto produktais prekyvietėse, užtikrinti jose parduodamų produktų saugą ir kokybę, taip pat sudaryti palankesnes sąlygas ūkininkams ir kitiems žemės ūkio ir maisto produktų gamintojams parduoti savos gamybos produktus, Žemės ūkio ministerijai pavesta parengti Prekyviečių, prekiaujančių žemės ūkio ir maisto produktais, darbo taisykles. Žemės ūkio ministerija taip pat turės parengti kitus teisės aktus, kuriais būtų supaprastinti reikalavimai prekybai savos gamybos žemės ūkio ir maisto produktais, kuriais viešosiose vietose (ūkininkų turgeliuose) prekiauja ūkininkai ir kiti šių produktų gamintojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius