Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 03 /2018 09 21

Pakeliui į mokyklą – geležinkelis. Ką būtina priminti vaikams (video)

Po vasaros atostogų moksleiviai būna pamiršę ne tik formules, bet ir saugaus elgesio gatvėje taisykles. Galima pasidžiaugti, kad per pirmas rugsėjo dienas eismo saugumui miestų ir miestelių gatvėse tradiciškai skiriama daug dėmesio: vairuotojai raginami būti atidūs, prie naujai dažytų pėsčiųjų perėjų budi policijos pareigūnai, o socialinės reklamos primena – gerbkime vieni kitus, būkime atidūs.
Naujosios Vilnios geležinkelio stotis
Naujosios Vilnios geležinkelio stotis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tačiau vaikams, ir ne tik jiems, būtina prisiminti, kad ne tik gatvėje tyko pavojai. Kertant geležinkelį reikia būti ne mažiau atidiems.

Nors čia gerokai mažesni pėsčiųjų srautai nei gatvėse, tačiau nelaimės irgi būna daug skaudesnės.

Skirtingai nei kelyje, kur išvengti nelaimės galima ne tik atsargių pėsčiųjų, bet neretai ir atidžių vairuotojų dėka, geležinkeliuose saugumu turi rūpintis patys pėstieji. O jie dažnai būtent šalia geležinkelio ima elgtis daug nerūpestingiau nei gatvėse – juk automobilių srautas didžiulis, jis matomas, o traukiniai važinėja daug rečiau.

Deja, ir sustabdyti juos daug sudėtingiau. Mašinistai net ir pamatę žmogų ant bėgių negali išvengti tragedijos, nes vidutinis traukinio stabdymo kelias daugiau nei kilometras – apie 1 200 metrų.

Kai jauni žmonės eina nesižvalgydami, įsmeigę akis į mobiliojo telefono ekraną telefoną, užsidėję ausines, per kurias klausosi garsią muziką, tragedijos tikimybė išauga.

Vilniaus Barboros Radvilaitės progimnazija yra netoli geležinkelio, todėl moksleiviai dažnai renkasi keliones po Lietuvą traukiniu. Progimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Rasa Kerienė sako, moksleiviai labai mėgsta tokios išvykas: „Prieš kiekvieną kelionę klasių vadovai primena moksleiviams, kad laukdami traukinio jie turi būti ypač drausmingi ir susikaupę: nežaisti, nesistumdyti, neišdykauti. Laukti traukinio ramiai, pasitraukus saugiu atstumu nuo bėgių. Išlipti ir įlipti galima tik tada, kai traukinys sustoja ir atsidaro durys. Traukinys yra tokia transporto priemonė, kuri disciplinuoja. Jis atrodo grėsmingesnis, vaikai labiau klausosi. Žinoma, turbūt gyvenime būna visokių situacijų.“

Pasak jos vaikus labai blaško išmanieji įrenginiai, nuo kurių jie tarsi priklausomi. „Vaikai žaidžia eidami per gatvę, jie neišeina iš virtualios realybės. Klauso muzikos ir nereaguoja į aplinką“, – apgailestauja mokytoja.

VIDEO: Aptarkite su vaikais: 6 svarbios geležinkelių taisyklės

Nors ŠMM parengtose programose nėra išskiriamos rekomendacijos, kaip saugiai elgtis kertant geležikelį, tačiau vaikai turi būti supažindinami su saugia elgsena eismo aplinkoje. „Kalbant apie saugumą visose programose akcentuojamas saugus pėsčiojo ir dviratininko elgesys, o pokalbiai apie saugumą prie geležinkelio palikti mokyklų sąmoningumui ir poreikiui“, – sako R.Kerienė.

Ji pastebi, kad saugaus elgesio programose akcentuojamas abipusis atsakomybės pasidalijimas – pėsčiojo ir vairuotojo, tačiau kertant geležinkelį – pagrindinė atsakomybė tenka pėsčiajam.

Visur galioja tos pačios taisyklės: neskubėti, sustoti, apsidairyti, įsitikinti, ar saugu.“

„Pirmasis pokalbis apie saugų elgesį bus jau pirmomis rugsėjo dienomis. Vaikams sugrįžus į mokyklą prisimenamos visos taisyklės. Kadangi esame netoli geležinkelio, tai mums svarbu, kad vaikai žinotų, kad ir ten reikia būti atidiems.“

Kitos netoli geležinkelio esančios sostinės Naujininkų mokyklos direktorius Gediminas Urbonas sako, kad mokytojai su moksleiviais apie saugų elgesį kalba tikrai daug: „Neišskiriame kokios nors atskiros srities – visur galioja tos pačios taisyklės ir tinka racionalūs patarimai: neskubėti, sustoti, apsidairyti, įsitikinti, ar saugu.“

Todėl prieš bet kokią išvyką, išėjimą į miestą mokytojai privalo vaikams priminti saugaus elgesio taisykles, o moksleiviai jas išklausyti ir pasirašyti, jog įsipareigoja jų laikytis.

„Nors tie patys dalykai kartojami ir kartojami, tačiau vaikams, jaunimui dažnai tokia informacija per vieną ausį įeina per kitą išeina“, – apgailestauja G.Urbonas.

Bet ir pasidžiaugia, kad nepaisant kai kurių neigiamų dalykų, pati saugaus elgesio samprata labai keičiasi: „Šiandien ir tėvai, ir vaikai tikrai daug labiau paiso visų saugumo reikalavimų nei ankstesnės kartos. Moksleiviai rimtai išklauso saugaus elgesio instruktažus, gana drausmingai elgiasi gatvėje. Anksčiau lėkdavo kaip nutrūkę nuo virvės, Dabar taip nesielgia. Manau, gerėja ir eismo kultūra“.

Jis prisimena pernai metais įvykusią nelaimę sostinėje, kai po traukinio ratais žuvo su ausinėmis muzikos besiklausęs jaunuolis.

G.Urbonas sutinka su kolege, kad pagrindinė problema yra ne saugaus elgesio taisyklių nežinojimas, bet jaunų žmonių panirimas į virtualų ar muzikos pasaulį: „Jie vaikšto nematydami ir negirdėdami, kas vyksta aplinkui. Klausydamiesi muzikos ir žiūrėdami į savo telefonų ekranus jie liaujasi orientuotis aplinkoje – gyvena savame pasaulyje ir elgiasi neatsargiai bei neatsakingai.

Žmogus eina ten, kur jam reikia, bet nereaguoja adekvačiai į aplinką. O aplinka yra labai kintanti ir nelaimę sukelti gali pačios netikėčiausios priežastys: automobilis, motociklas, riedis, dviratis, nebūtinai tik traukinys.“

Vaikai neišeina iš virtualios realybės. Klauso muzikos ir nereaguoja į aplinką.

Nors kai kuriose atokesnėse vietovėse vaikai prisigalvoja įvairių žaidimų prie geležinkelio, tačiau Naujininkų mokyklos vadovas sako, kad nėra pastebėjęs ar girdėjęs iš kolegų ar tėvų, kad kas nors iš šios mokyklos moksleivių žaistų prie geležinkelio. „Ši trasa eina į oro uostą, kažin ar ji kam įdomi. Nepastebime, kad vaikai ar jaunimas būriuotųsi ties geležinkeliu, žaistų“, – sako G.Urbonas.

Tačiau primena, kad ir patys tėvai turėtų pasižiūrėti, kaip jų vaikas išeina į mokyklą ir pasikalbėtų tiek apie eismo taisykles, tiek apie pavojus, kurie tyko besiklausančių muzikos ar žiūrinčių į telefoną.

Apie saugų elgesį geležinkelyje svarbu pasikalbėti ne tik su tais vaikais, kurie jį dažnai kerta, bet ir su tais, kurie gyvena atokiau. Juk neretai vaikai prisigalvoja įvairių pramogų, su draugais nueina į neįprastas vietas.

1. Neskubėk. Net jei vėluoji į pamokas, tačiau matai artėjantį traukinį, verčiau palauk. Tavo sveikata ir gyvybė svarbesni. Traukinys gali atvažiuoti greičiau nei manai, o skubėdamas gali netyčia pargiūti.

2. Nežaisk prie geležinkelio bėgių. Net ir nekalti žaidimai gali baigtis liūdnai tau ar tavo draugams. Todėl spardyti kamuolį, vedžioti šuniuką verčiau kur nors kitur.

3. Geležinkelį kirsk tik tam skirtoje vietoje. Ir tik tada, kai dega leistinas šviesoforo signalas.

4. Nežaisk su mobiliuoju telefonu. Žaisti, siuntinėti žinutes galima tik tada, kai esi saugioje vietoje. Jei nutarei kur nors eiti, telefoną įsidėk į kuprinę.

5. Neklausyk muzikos. Nei eidamas per geležinkelį, nei per gatvę nebūk su ausinuku. Privalai girdėti visus aplinkos garsus.

6. Pažink kelio ženklus. Jei nuleista užtvara, jokiu būdu negalima bandyti pro ją pralįsti, net jei traukinio nematyti ir negirdėti.

7. Būk drausmingas ir mandagus. Neragink draugų pažeisti saugaus elgesio taisykles ir neklausyk tokių raginimų pats.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius