Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2013 09 30

Pakistaniečiui išsinuomoti būstą Vilniuje – misija neįmanoma?

Bendrovės „EVP International“ vadovas Kostas Noreika „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ pasakojo, kad, šalyje trūkstant kompetentingų specialistų, jų tenka ieškoti užsienyje. Deja, tautiečiai nėra draugiški atvykėliams ir net su žinomos įmonės garantijomis nesutinka išnuomoti būsto imigrantui.
Turizmas
Turizmas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Verslininkas tikino kurį laiką neskubėjęs ieškoti būsimam darbuotojui apgyvendinimo vietos Lietuvoje, nes tiksliai nežinojo, kada jis prisijungs prie kolektyvo. Tačiau po metus trukusio dokumentų tvarkymo pakistanietis atvyko į šalį, kurioje prasidėjo ne itin sėkminga jo integracija.

„Neradome jam buto iki šiol. Tik nakvynės namai ir tai tik su mūsų įmonės garantija bei apmokėjimu priėmė jį“, - pasakojo K.Noreika.

„Pakistane mūsų ambasados nėra. Jis gavo darbo leidimą, bet reikėjo gauti ir vizą, kurią gali išduoti tik ambasada. Tad mūsų būsimas darbuotojas skrido į Kiniją, kur pareikalavo dokumentų iš Pakistano. O jų pakistanietis niekaip negalėjo gauti iš savo gimtinės. Po to jam teko skristi į Turkiją ir tik po metų jis galėjo pradėti darbuotis pas mus“, – pasakojo K.Noreika.

Visgi sunkiausia, pasak K.Noreikos, pakistaniečiui buvo ne atvykti į mūsų šalį, o čia susirasti gyvenamąją vietą: „Važinėjome be jo. Sakėme, kad įmonė garantuoja apmokėjimą, nuomą, bet bute gyvens užsienietis. Lietuvių reakcija į tai mane labai nustebino. Ne visada sakydavome, kad kolega iš Pakistano, užtekdavo paminėti, kad iš užsienio, ir niekas toliau nesileisdavo į kalbas.“

Išsilavinęs specialistas iš Pakistano Lietuvoje gyvena ir darbuojasi jau pusantrų metų, tačiau gyvenamosios vietos neturi iki šiol. Nors K.Noreika pats bendravo su  nuomotojais ir jiems garantavo, kad tai yra kompetentingas ir padorus specialistas, neatsirado nė vieno entuziasto, kuris išnuomotų savo būstą kvalifikuotam atvykėliui.

„Neradome jam buto iki šiol. Tik nakvynės namai ir tai tik su mūsų įmonės garantija bei apmokėjimu priėmė jį. Aš tikėjau, kad Lietuva – tolerantiška šalis, bet praktika parodė, kad ne. Nieko, nakvynės namuose jam neblogai sekasi gyventi. Mes apžiūrėjome 15 butų ir visų atsakymai buvo neigiami vien dėl to, kad asmuo iš užsienio“, – „Žinių radijui“ sakė K.Noreika.

Pasak vyro, daugelis turi susiformavę neigiamą nuomonę apie Pietų Azijos valstybes. Pakistane gyvena apie 140 mln. žmonių, o išpuolių skaičius, palyginus su populiacijos dydžiu, pasak verslininko, tikrai nėra didelis. „Gerų ir normalių žmonių ten tikrai galima rasti“, – tvirtino K.Noreika.

Visą laidos „Verslo pozicija“ įrašą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius