Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 25

Pakruojo verslininkė: prasigėrusio kaimo įvaizdis – skaudus

Aplink Lietuvą keliaujantys LRT RADIJO žurnalistai Edvardas Kubilius ir Rūta Kupetytė artėja prie kelionės pabaigos ir šiuo metu lankosi šiaurinėje Lietuvos dalyje. Čia sutikti žmonės palietė opią temą – alkoholizmą.
Genė Jaškulienė
Genė Jaškulienė / Lrt.lt nuotr.

Žagarėje sutikta Jelena turėjo darbą, gyveno, kaip pati sako, labai gerai, tačiau šiandien moteris registruota darbo biržoje ir gauna 102 eurus.

Ji pasakoja, kad kartais paravi darželius, taip užsidirba vieną kitą eurą ir sunkiai suduria galą su galu. Tačiau, kaip teigia žurnalistas E.Kubilius, moteris nusiteikusi optimistiškai, nepaisant to, kad gyvenimas sunkus.

Kodėl jūs nepaklausiate, kodėl žmonės geria? Manau, kad iš nusivylimo. Nėra žmogui į ką įsikabinti, gal jis dėl to geria.

Be to, Jelena nesutinka su prasigėrusio kaimo įvaizdžiu.

„Yra girtaujančių žmonių, neslėpsiu, tačiau tikrai nėra taip, kad visi būtų prasigėrę. Tačiau kodėl jūs nepaklausiate, kodėl žmonės geria? Manau, kad iš nusivylimo. Nėra žmogui į ką įsikabinti, gal jis dėl to geria.Pvz., įmonė reorganizuojama, žmogus netenka darbo. Jei žmogus netenka pamato po kojomis, alkoholis – lengviausia išeitis. Ne visi juk žmonės stiprūs“, – įsitikinusi pašnekovė.

Po reorganizacijos ir pati netekusi darbo, moteris dabar jo sakosi nerandanti.

„Man – 50 metų, kur tu dabar bėgsi? Išsilavinimas – nebaigtas aukštasis. Rusų kalba ir literatūra. Kam ji dabar reikalinga? Sutikit – niekam absoliučiai“, – įsitikinusi Jelena.

Kaip pasakoja E.Kubilius, keliaudami į Šiaurę, Žiemelio miestelyje, vidurdienį žurnalistai pastebėjo žmonių, geriančių viešoje vietoje. Tokių atvejų žurnalistai pastebėjo ir kituose miesteliuose.

Be to, netoli sienos su Latvija esančios šiaurinės Lietuvos dalies gyventojai, padidinus alkoholio ir rūkalų akcizus, važiuoja į Latviją, ten perka alkoholį bei cigaretes, o dalis žmonių juos net nelegaliai pardavinėja.

Genė Jaškulienė, Pakruojo rajone turinti penkias maisto prekių parduotuves, nesutinka, kad prekybininkai yra tie žmonės, kurie girdo tautą, o ir alkoholis, jos teigimu, nėra pagrindinis parduotuvės variklis.

„Su alkoholiu dabar – skausminga kova ir kaimuose, ir miestuose. Labai skaudu, kad apie kaimą, mus, jame dirbančius, taip negražiai kalba.

Pirmiausia kaimas dažniau prasigeria dėl „taškų“, kiekviename kaime jų yra po du ar tris, tai galbūt „taškai“ pragirdė kaimą, o ne parduotuvės“, – svarsto moteris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Alkoholis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Alkoholis

G.Jaškulienės teigimu, pakilus akcizams, alkoholio prekyba parduotuvėse sumažėjo ir aplinkui atsiranda daugiau „taškų“.

„Kažkaip žmonės randa nusipirkti kur pigiau, ateina, sako: oi, pas jus brangu, eisime ieškoti kur pigiau. Matyt, kad ieško, tas randa“, – pasakoja ji.

Moteris nesutinka ir su tuo, kad kaime populiariausias – pigus ir stiprus alus. „Perka ir brendį, ir likerį, kad perka tik stiprų alų – išpūstas reikalas“, – įsitikinusi G.Jaškulienė.

Moteris neigia ir tai, kad nuo ankstyvo ryto kaimo parduotuvėse galima sutikti ateinančių pirkti alkoholio.

„Taip tikrai nėra. Iš ko žmonės gali pirkti? Pašalpos gauna 70 ar daugiau eurų, iš ko jis gali pirkti tą alkoholį? Juk reikia ir už telefoną susimokėti, ir už elektrą“, – pasakoja kaimo verslininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius