Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 26

Pakruojyje gatvių žibintai gęsta 22.30 val., tačiau Kalėdų proga žibės ir dvaras, ir miestas

Beveik pačioje Lietuvos šiaurėje esantis Pakruojis kasdien gyvena įprastu ritmu – nedideliame mieste gatvių apšvietimas nakčiai užgęsta, žmonių gatvėse nėra daug. Tačiau kavinių čia daugiau nei dažname, kartais ir didesniame, mieste. Kodėl? Galbūt įtakos turi ir tai, kad Pakruojis turi puikų traukos centrą, Pakruojo dvarą, į kurį turistai traukia ir žiemą, ir vasarą.
Pakruojo vaizdai
Pakruojo vaizdai / Pakruojo r. savivaldybės nuotr.

Pakruojyje lankėmės lapkričio darbo dieną. Pilkas dangus nepridėjo spalvų nedideliam miestui (apie 4,5 tūkst. gyventojų), kurio net pagrindinėse gatvėse gali užtikti vieną kitą nebegyvenamą namą.

Vis dėlto negali sakyti, kad miestas apmiręs. Gatvėse zuja automobiliai, nors vietiniai ir juokiasi, kad spūstis čia sukelia nebent tėvai, veždami vaikus į mokyklas ir darželius.

„Du automobiliai ir traktorius“, – taip apie „kamščius“ prie šviesoforų juokiasi patys pakruojiškiai.

Dujų beveik nebereikia

Pakruojo meras Saulius Margis nelinksmai šypteli paklaustas, kaip savivaldybė tvarkosi su tokiais iššūkiais kaip išaugusios elektros kainos.

„Už elektrą mokame pinigus. Kitaip nebus, nemokėsi – laidus nukirps. Taip, iššūkių yra. Pasvyravo kainos, gal truputį pamažėjo, bet tai bus didelis iššūkis. Bet nieko nepadarysi, gyventi reikia, o blogai visiems – tiek mums, tiek žmonėms“, – sako meras.

Šioje savivaldybėje švietimo, ugdymo įstaigos saulės elektrinių kol kas neturi įsirengusios, anot mero, šią problemą sprendė valstybė, buvo jau ir pirkimai suplanuoti, bet esą nėra nei kam projektuoti, nei kam statyti:

„Eilė jums ateis po metų ar pusantrų – sakė. Taip yra apkrauta. Mūsų vandens tiekėjai savo jėgomis yra pasistatę saulės elektrines, 70-80 kilovatų, tai amortizuoja vandens kainą, nes naudojama labai daug elektros, veikia siurbliai, perpumpavimas, vandenviečių priežiūra ir t.t. Manau, apie trečdalį elektros energijos jie pasigamina patys. Tai tikrai padeda. Planuoja ir Linkuvoje statyti iki 40 kilovatų elektrinę, tai nereikalauja jokių projektų.“

Už elektrą mokame pinigus. Kitaip nebus, nemokėsi – laidus nukirps. Taip, iššūkių yra.

Dujų šiame rajone šildymui jau beveik nenaudojama, tai leidžia turėti kiek mažesnes šilumos kainas žiemą. Anot mero, per šį rudenį visose savivaldybės įstaigose bus pabaigtas perėjimas prie biokuro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius