Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 08

Palanga pasitinka naujais mokesčiais

Didžiausias Lietuvos kurortas įsismarkavus vasarai įveda naują rinkliavą, patuštinsiančią ir taip jau paplonėjusias poilsiautojų pinigines.
Klaipėdiečiai iliuzijų neturi – apmokestintas automobilių statymas Palangoje vargiai privilios poilsiautojus į Klaipėdos paplūdimius, kur mokesčiai gerokai mažesni.
Klaipėdiečiai iliuzijų neturi – apmokestintas automobilių statymas Palangoje vargiai privilios poilsiautojus į Klaipėdos paplūdimius, kur mokesčiai gerokai mažesni. / Ginos Kubiliūtės nuotr.

Jau ilgąjį savaitgalį pradėta rinkti pinigus už automobilių statymą kai kuriose Palangos gatvėse, o artimiausiomis dienomis ketinama sumontuoti ir rinkliavos automatus, vadinamuosius parkomatus.

3 litai už valandą – tiek kainuos Palangos išsiilgusiems poilsiautojams pasistatyti savo automobilį kurorto gatvėse. Rinkliavą ketinta pradėti rinkti jau anksčiau, tačiau dėl trukdžių sulaukta ir vidurvasario.

Palangos valdininkų manymu, naujoji tvarka išvaduos miestą nuo automobilių spūsčių, padės sureguliuoti netvarką gatvėse. „Gal pagaliau įgyvendinsime seną svajonę, kad žalioji miesto zona bus be automobilių, arba jie bent jau bus tvarkingai sustatyti“, –  „15min“ sakė Palangos savivaldybės administracijos direktorius Valerijus Kuznevocas.

Su tokia nuomone sutinka ir turizmo sektoriaus darbuotojai, įsitikinę, kad dėl to poilsiautojų Palangoje nesumažės, jie priminė Kuršių neriją, kur poilsis atsieina kur kas brangiau, bet žmonių nestokojama.

Nuo penktadienio naujasis mokestis pasitiko Neringos, Kastyčio gatvėse, vienoje aikštelėje prie jūros. Šiose vietose mokesčius už automobilių statymą renka bendrovės „Palangos miesto rinkliavų centras“ darbuotojai. Čia pinigai už automobilio statymą bus renkami nuo 8 iki 22 val.

Sumontuos 12 automatų

Artimiausiomis dienomis ketinama sumontuoti 12 automatų rinkliavai. Jie stovės įvairiose miesto vietose nuo Ganyklų gatvės iki pajūrio. Vietose, kur bus sumontuoti automatai, transporto priemonių statymas bus apmokestinamas visą parą.

V.Kuznecovas pripažino, kad yra rizikos, kad į kurortą suvažiavę žmonės savo automobiliais gali užgrūsti palangiškių kiemus. „Toks pavojus yra“, – tikino jis.

Viliamasi, kad iš rinkliavos surinktų pinigų pavyks sutvarkyti aikšteles automobiliams, o ateityje pastatyti kelių aukštų statinius transporto priemonėms.

Reikės turėti grynųjų

Naujieji automatai Palangoje primins įprastus Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos gyventojams. Tačiau kurorte vis dar nebus galima atsiskaityti trumposiomis žinutėmis, kaip įprasta didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Trumpam sustojusieji ir palikusieji savo automobilį, galės išvengti 3 Lt mokesčio ir susimokėti už 20 min. 1 litą. Toks minimalus mokestis teks stabtelėjusiems trumpam. Monetomis vairuotojams teks pasirūpinti iš anksto – automatai grąžos neduos.

Vietose, kur įrengti „parkomatai“, automobilių šeimininkams teks krapštyti piniginę ir ne sezono metu. Tiesa, tuomet mokestis bus mažesnis nei vasarą – 2 Lt už valandą. 

„Norime, kad žmonės nevažinėtų miesto centrinėmis gatvėmis, neužgrūstų jų, o eitų pėstute, persėstų ant dviračių ir pasijustų kaip kurorte“, – teigė „Palangos miesto rinkliavų centro“ vadovas Gintaras Žukevičius. Anot jo, iš didžiųjų miestų atvykę poilsiautojai žinos, kaip elgtis gatvėse, prie naujos tvarkos teks įpratinti tik atvykėlius iš mažųjų miestų.

Per metus iš naujosios rinkliavos ketinama surinkti apie 0,5 mln. Lt.

Turizmui nepakenks

„Palanga visiškai nemokama negali būti“, – įsitikinusi Palangos turizmo informacijos centro vadovė Alla Valužienė. Anot jos, visame pasaulyje įvažiavimas į kurortus ar automobilių statymas – mokamas, ir tai nieko nebestebina. Specialistės nuomone, net ir sunkmečiu įvestas mokestis neturėtų pakeisti poilsiautojų įpročių. „Apmokestinta tik dalis Palangos centrinių gatvių, manau, kad tie, kurie ten važiavo, ir toliau važiuos“, – sakė ji.

Priklauso nuo oro

Klaipėdoje automobilio statymas pajūryje apmokestintas nuo birželio 1-osios. Porai valandų palikti automobilį čia kainuoja 1 Lt. Pasak bendrovės „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktoriaus pavaduotojo Andriaus Samuilovo, dėl prastų orų birželis nebuvo labai pelningas, tačiau tik atšilus, imta surinkti daugiau pinigų. Jo nuomone, nemenkas kainų skirtumas Palangoje ir Klaipėdoje neprivilios į uostamiestį daugiau poilsiautojų. „Iš toliau atvykę poilsiautojai greičiausiai rinksis tokius paplūdimius kaip Nemirseta ar važiuos į Šventąją, nei keliaus į Klaipėdą“, – sakė jis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius