Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 18

Palanga: sporto salės projektavimas – skaidrus

Palangos miesto vadovai susirūpinę bei nemaloniai nustebę dėl Lietuvos architektų sąjungos (LAS) praėjusią savaitę viešai pareikštos nuomonės apie neva viešumo stoką, rengiant Palangos universalios sporto salės projektą.
Palangos savivaldybė neturi jokių pradelstų įsiskolinimų. Skolų neturi ir Klaipėdos rajono savivaldybė.
Palangos savivaldybė tikina nepadariusi jokių pažeidimų dėl sporto salės. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.

LAS atstovų išplatintame pranešime spaudai teigiama, neva visuomenei ir kurorto kaitai didelę reikšmę turėsiančio pastato – naujos universalios arenos – projektavimo procesas stokoja viešumo.

Palangos savivaldybė atkreipė dėmesį, jog informacija apie projektą skelbta Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje 2010 m. lapkričio 10 d., taip pat – leidinyje „Valstybės žinios“, priede „Informaciniai pranešimai“ (2010 m. lapkričio 10 d., Nr. 85). Informacija apie planuojamo objekto projektą bei planuojamo pastato vizualizacija ne kartą skelbta spaudoje bei internete (pvz., „Vakarinė Palanga“, 2011-03-25, www.vakarinepalanga.lt). 

Dėl Palangos universalios salės projekto buvo paskelbtas supaprastintas atviras konkursas, juo domėjosi 20 architektūrinių įmonių. Buvo pateikta 11 pasiūlymų, iš kurių laimėtoju paskelbtas UAB „Simper“ parengtas projektas už 157,3 tūkst. litų. „UAB „Simper“ projektų vadovas Gediminas Jurevičius – kvalifikuotas, kompetentingas architektas, Architektų sąjungos narys, Kauno technologijos universiteto Architektūros ir kraštotvarkos katedros docentas.

LAS pranešime spaudai teigiama, jog minėta sąjunga prieš pusmetį siūlė pareiškė susirūpinimą dėl arenos projektavimo eigos, teigdama, jog statinys turės svarbią įtaką Palangos miestovaizdžio, urbanistinės struktūros, socialinio ir ekonominio konteksto kaitai, todėl jo architektūrinių, urbanistinių sprendimų kokybei privaloma skirti ypatingą dėmesį. Tuomet LAS siūlė nutraukti paskelbtą viešųjų pirkimų konkursą, kurio vertinimo vienas iš svarbiausių kriterijų – projekto kaina, o ne kokybė, ir skelbti architektūrinį-urbanistinį konkursą. Pasak Palangos miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus (AUS) vedėjo Svajūno Bradūno, atkreiptinas dėmesys, jog vykdydama viešųjų pirkimų procedūrą Palangos savivaldybė nepasirinko mažiausią kainą pasiūliusios įmonės. Buvo pareikalauta pagrįsti kainą ir pateikti įgyvendintus projektus, o tai padaryti galėjo tik „Simper“.

Buvo apsispręsta, jog sporto salės projektavimas turi būti vykdomas dviem etapais. Pirmuoju rengiami projektiniai pasiūlymai, kurie turėjo būti suderinti ir su užsakovu, t.y. Savivaldybės administracija, ir sąlygas nustačiusiomis institucijomis: AUS, Kultūros paveldo departamentu, Klaipėdos regiono Aplinkos apsaugos departamentu ir kitais. Tik visoms institucijoms pritarus projektiniams pasiūlymams leista parengti techninį projektą.

Taip pat atkreiptinas LAS atstovų, siūliusių sporto salei rengti architektūrinį-urbanistinį konkursą, dėmesys ir į tai, kad įstatymas nenumato galimybės taip vykdyti projekto pirkimą.

Pasak Palangos miesto mero Šarūno Vaitkaus, keista, kad informacija apie neva viešumo stokojančius projektus žiniasklaidai išplatinama iš karto po Vyriausybės pasitarimo, kuriame svarstytas ir sporto komplekso Palangoje finansavimo klausimas. „Noriu pabrėžti, kad visos procedūros dėl minėtos arenos yra atliktos skaidriai, esame nusipirkę techninį projektą, turime statybos leidimą ir esame tuo patenkinti. Visi Lietuvos architektai galėjo dalyvauti paskelbtame konkurse“, – pabrėžė Š. Vaitkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius