Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 11 12

Palangoje „Rimi“ prekybos tinklas konkurentę „Maxima“ stabdo prokurorų rankomis

Kai jungtinės veiklos sutartį sudarę UAB „Palangos komunalinis ūkis“ ir UAB „Palanga properties“ ruošėsi į plyną sklypą kurorte pasiųsti ekskavatorių, kad šis išgriebtų pirmąjį kaušą žemės naujajai Palangos autobusų stočiai ir prekybos centrui, „Rimi Lietuva“, šią vasarą Palangoje atidariusi didžiausią prekybos centrą, dar negimusio konkurento tėvams pakišo kiaulę: prokuratūrai įteikė prašymą sustabdyti Palangos naujos autobusų stoties bei prekybos centro komplekso statybą.
Palangos autobusų stoties ir prekybos centro maketas
Palangos autobusų stoties ir prekybos centro maketas

Šiame 18 mln. litų vertės prekybos ir pramogų centre planuoja įsikurti „Rimi“ konkurentė „Maxima“.

Užtarimo – pas prokurorus

Palangoje jau tampa įprasta: nesant kitokių ginklų sustabdyti svarbaus infrastruktūros projekto, prašoma prokurorų ginti viešąjį interesą ir stabdyti projektų įgyvendinimą. Tokių pavyzdžių – ne vienas ir ne du.

Konstantinas Skierus, UAB „Palangos komunalinis ūkis“  direktorius
Konstantinas Skierus, UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius

„Žinau, kad nervų tampymo bus: įspėjau savo darbuotojus, kad gali bendrovėje pasirodyti tam tikrų tarnybų žmonės. Nieko nebijome – viskas, kas susiję su naujos autobusų stoties ir prekybos centro šalia jos statyba, yra skaidru ir teisėta“, – sakė Konstantinas Skierus, UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius.

Žinau, kad nervų tampymo bus: įspėjau savo darbuotojus, kad gali bendrovėje pasirodyti tam tikrų tarnybų žmonės.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Aivaras Velutis ramina, kad kratų nebus. Ar skundas vertas dėmesio, paaiškės per 20 dienų.

Tačiau K.Skierus būgštauja, kad būtent dėl „Rimi Lietuva“ dukterinės įmonės „Hakonlita“ veiksmų bus pakenkta tikrajam miestelėnų viešajam interesui – laiku pradėti naudotis nauja, šiuolaikiška autobusų stotimi bei prekybos centru.

Reikalauja nutraukti sutartį

Spalio pirmoje pusėje Palangos miesto savivaldybė gavo UAB „Hakonlita“ raštą, kuriuo Palangos miesto savivaldybės prašoma, kad jos kontroliuojama įmonė UAB „Palangos komunalinis ūkis“ jungtinės veiklos sutartį su UAB „Palanga properties“ nutrauktų ir neišduotų statybos leidimo prekybos centro statybai.

UAB „Hakonlita“ direktorius Pehras Dahlas rašte teigia, kad jungtinė veiklos sutartis ir pasirinktas naujos stoties statybos projekto įgyvendinimo būdas yra neteisėtas.

Palangos miesto savivaldybė kategoriškai su tuo nesutinka.

Savivaldybė teigia, kad UAB „Palangos komunalinis ūkis“ ir UAB „Palanga properties“ 2012-ųjų gruodžio pradžioje sudarė jungtinės veiklos sutartį, pagal kurią, pastačius naująją autobusų stotį ir modernų prekybos centrą prie jos, būtų patenkintas kurorto gyventojų socialinis poreikis naudotis nauja autobusų stotis, o projekto partneriai turėtų ir ekonominę naudą.

Savivaldybė priekaištus atmeta

Į UAB „Hakonlita“ teiginį, jog UAB „Palangos komunalinis ūkis“ pažeidė valstybinės žemės valdymą, naudojimą ir disponavimą reglamentuojančias teisės normas, kadangi ji jungtinės veiklos sutartimi be aukciono ir konkurso suteikė privačiam subjektui valstybinės žemės sklypo dalį naujo prekybos centro statybai, savivaldybės teisininkai atsako, kad UAB „Palangos komunalinis ūkis“ jungtinės veiklos sutartimi jokių žemės sklypo naudotojo teisių į jungtinę veiklą neįnešė ir šių teisių niekam neperdavė.

K.Skierus pastebi, kad „Rimi Lietuva“ dukterinė įmonė į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) su prašymu panaikinti valstybinės žemės nuomos sutartį UAB „Palangos komunalinis ūkis“ kreipėsi dar vasarą, bet NŽT atsisakė tai padaryti, nes nebuvo tam teisinių motyvų.

„Matyt, „Rimi Lietuva“ nepasimokė iš to – nusprendė griebtis paskutinio šiaudo – prokuratūros, kad atitolintų rimto konkurento atėjimą į miestą“, – sakė direktorius.

UAB „Hakonlita“ direktorius P.Dahlas taip pat prokuratūrai skundžiasi, kad prekybos centrui prie naujosios stoties statyti nebuvo skelbiamas konkursas.

K.Skierus įsitikinęs, kad tokio konkurso organizuoti nereikėjo, nes „Palangos komunalinis ūkis“, neatsižvelgiant į tai, kad 100 procentų jos akcijų valdo Palangos miesto savivaldybė, yra privatus juridinis asmuo, turintis ūkinį, finansinį, organizacinį ir teisinį savarankiškumą.

Anot jo, teisės aktai nedraudžia privatiems juridiniams asmenims, tarp jų – ir UAB „Palangos komunalinis ūkis“, su kitais privačiais juridiniais asmenimis pasirašyti jungtinės veiklos sutarčių.

Savivaldybė atmeta priekaištus, kad privati bendrovė neteisėtai turės naudos iš valstybei priklausančio žemės sklypo, be to, jai priklausys ant valstybės žemės pastatytas prekybos ir pramogų centras.

„Priešingai nei nurodo UAB „Hakonlita“, UAB „Palangos komunalinis ūkis“ yra vienintelė viso prekybos ir stoties komplekso statytoja“, – atremia „Rimi Lietuva“ bendrovės teiginius savivaldybė.

Konkurencijos nesibaimina

UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius K.Skierus tikisi, kad Klaipėdos apygardos prokuratūra „Rimi Lietuva“ įmonės vadovo veiksmuose įžvelgs konkurencijos, o ne viešojo intereso gynimo dalykus ir leis vykdyti statybas.

Konkurenciją visuomet vertiname teigiamai – ji kuria sąlygas pirkėjams suteikti geriausią vertę.

„Akivaizdu, kad „Rimi Lietuva“ elgiasi nelabai gražiai, savanaudiškai – galvodama tik apie savo, o ne Palangos miesto ir miestelėnų interesus. Siekiama žlugdyti investiciją tuo metu, kai jau išduotas statybos leidimas ir darbų pradžia buvo numatyta praėjusią savaitę, – sakė K. Skierus. –  Naujosios stoties ir prekybos centro statybos dabar nusitęs, bet nė kiek neabejoju, kad projektas bus įgyvendintas.“

„Rimi Lietuva“ atstovė spaudai Raminta Stanaitytė Česnulienė sakė, kad UAB „Hakonlita“ kreipėsi į prokuratūrą iš karto, kai tik sužinojo apie valstybinėje žemėje numatomą statyti prekybos centrą.

„Rimi Lietuva“ atstovė spaudai teigė, kad prekybos tinklas nesibaimina konkurencijos.

„Konkurenciją visuomet vertiname teigiamai – ji kuria sąlygas pirkėjams suteikti geriausią vertę,“ – sakė Raminta Stanaitytė Česnulienė.

„Piktybiškas noras pakenkti“

UAB „Capital City“ (UAB „Palangos properties“ akcininkė) direktorius Mindaugas Zaremba sakė, kad „Rimi Lietuva“ įmonės veiksmuose įžvelgiąs „purviną konkurenciją“.

Mindaugas Zaremba, verslininkas
Lino Jegelevičiaus nuotr./Mindaugas Zaremba, verslininkas

„Visas projektas nuo pat pradžių buvo itin viešas ir skaidrus – vyko jo pristatymai visuomenei Palangos miesto bendruomenei. Iki pat spalio mėnesio, kai buvo gautas stoties ir prekybos centro statybos leidimas, pareiškėjas prokuratūrai dėl projekto jokių esminių pastabų nereiškė, nors juo domėjosi. Todėl tokį „Rimi Lietuva“ pareiškimą Klaipėdos apygardos prokuratūrai dabar, kai yra išduotas statybos leidimas ir mes ketinome pradėti statybas, vertinu vienareikšmiškai – kaip piktybišką norą pakenkti Palangos, palangiškių ir, žinoma, jungtinės įmonės interesams,“ – sakė M.Zaremba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius