Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 15

Palangos kurhauzas sužibo naujomis spalvomis

Šeštadienį išgražintas Palangos kurhauzo mūras pristatytas poilsiautojams ir kurorto svečiams. Tiesa, medinė statinio dalis, nuniokota gaisro, vis dar slepiama už tvorų. Kitąmet, viliamasi, Lietuvos kultūros sostine tapsiančioje Palangoje kurhauzas bus gyvybingas ir jame bus rengiami koncertai, spektakliai, vakaronės.
Palangos kurhauzo mūrinė dalis jau atstatyta.
Palangos kurhauzo mūrinė dalis jau atstatyta. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Beveik dešimtmetį Vytauto ir J.Basanavičiaus gatvėje už tvorų slėpėsi buvusios kurorto puošmenos nuodėguliai ir griuvėsiai. Palangos miesto savivaldybė inicijavo kurhauzo atstatymo darbus. Po ilgai trukusių derybų su pastato bendraturčiais, buvo suformuotas sklypas, gautas finansavimas pirmojo etapo darbams. 

Palangos sav. nuotr./Palangos kurhauzas buvo kurorto puošmena.
Palangos sav. nuotr./Palangos kurhauzas buvo kurorto puošmena.

Pastato išorės atstatymas atsiėjo apie 1,8 mln. Lt. Kultūros paveldo departamentas skyrė 300 tūkst. Lt, Vyriausybė – 700 tūkst. Lt, likusią dalį – Palangos miesto savivaldybė. Darbus atliko „Pamario restauratorius“, atstatantis ir Klaipėdos dramos teatrą.

Renginyje dalyvavusi Kultūros paveldo departamento vadovė Diana Varnaitė teigė, jog bus siekiama atstatyti ir senąją, medinę pastato dalį, priklaususią Jackų šeimynai. Kol kas kurhauzo bendrasavininkiai neskuba tvarkyti savo turto, jei jie ir toliau netvarkys griuvėsiais virtusios kurhauzo dalies – bus sprendžiama, kaip ją paimti visuomenės naudai.

Palangos kurhauzas pastatytas dar XIX a. grafų Tiškevičių šeimos iniciatyva. Jame buvo įkurtas pirmasis Palangos restoranas, veikė ir viešbutis. Išraiškingų formų statinys buvo tapęs kurorto simboliu. 

Tačiau prieš dešimtmetį – 2002 m. pastatą nuniokojo gaisras. Visus tuos metus Palangos panoramą bjaurojo apdegęs statinys, buvo apjuostas medine tvora. 

Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr./Kurhauzas sudegė prieš devynerius metus.
Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr./Kurhauzas sudegė prieš dešimt metų.

Jau pradėta ruoštis ir vidaus darbams – pradėti gaminti lipdiniai, vidaus durys. Savivaldybei priklausanti kurhauzo dalis perduota Palangos kultūros centrui, po restauracijos pastatas bus pritaikytas kultūros reikmėms. Tikimasi, kad antrasis etapas bus užbaigtas kitų metų lapkritį. Kurhauze planuojama surengti paskutiniuosius Palangos – Lietuvos kultūros sostinės – renginius.

Iš padegėjų prisiteisė 700 tūkst. 

Lapkritį Klaipėdos miesto apylinkės teismas priteisė kuhauzo bendrasavininkiams – Jackų šeimai daugiau kaip 700 tūkst. Lt iš pastatą padegusių Rolando Gavėno ir Mariaus Joniškio. 

Iš pradžių Gedimino Jackos šeima siekė prisiteisti 1,5 mln. Lt. Praėjusių metų lapkričio mėnesį teismas ieškinį tenkino tik iš dalies ir priteisė beveik pusę prašytos sumos. Tačiau padegėjai apskundė sprendimą. Tačiau teismas paliko galioti priimtą sprendimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius