Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 04 /2023 05 05

Palangos meras po apsinuodijusio gimnazisto istorijos: „10 moksleivių susimeta po 50 centų ir rūko“

Palangos meras Šarūnas Vaitkus sureagavo į 15min aprašytą incidentą Senojoje gimnazijoje, kai neaiškiomis psichotropinėmis medžiagomis apsinuodijęs paauglys greitosios medikų buvo išvežtas į ligoninę. „Galvoti, kad tai tėra vienintelis moksleivis Senojoje gimnazijoje ar kitose mokymo įstaigose, kuris rytais ar per pertraukas „veipina“, būtų tikrai neleistinai naivu“, – rašė kurorto meras savo feisbuke.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / Vida Press nuotr.

15min aprašė trečiadieninę istoriją Palangoje, kai ryte vaiką atvežęs tėvas, netrukus turėjo vėl jį pasiimti. Išsigandęs vaikas paskambino tėvui ir paprašė jį pasiimti, esą dūsta, bijo mirti.

Į istoriją sureagavo ir kurorto meras Šarūnas Vaitkus.

„Džiaugiuosi, kad gimnazisto gyvybei pavojus jau nebegresia, tačiau iki tragedijos tebuvo vienas žingsnis“, – rašė meras.

Palangos savivaldybės nuotr./Skubus pasitarimas Palangos savivaldybėje
Palangos savivaldybės nuotr./Skubus pasitarimas Palangos savivaldybėje

Toliau Š.Vaitkus rašo: „Pasirodo, vienos elektroninės cigaretės „su priedais“ parūkymas kainuoja 5 eurus. Tad susimeta, pavyzdžiui, dešimt moksleivių po 50 centų ir rūko. Tiek kainuoja vienas dūmas. O gal viena gyvybė?“.

Pas merą ketvirtadienį rinkosi pareigūnai: Palangos komisariato vadovas Algirdas Budginas, Klaipėdos apskrities VPK vadovas Alfonsas Motuzas, gimnazijos vadovas Leonas Šidlauskas, institucijų atstovai.

Aptartas atvejis, kai viena mama, patikrinusi vaiko kuprinę, rado narkotikų, pranešė pareigūnams, o šie greitai „užkardė „dilerių“ tinklą“.

Š.Vaitkus teigė, kad bus skubiai parengtas veiksmų planas, tiriami paviršiai visose savivaldybės ugdymo įstaigose.

„Ir, mano manymu, svarbu, kad mes netylėtume ir nebandytume vaizduoti, kad narkotinių medžiagų paplitimo Palangos mokyklose klausimas nėra aktualus. Viešumas šiuo atveju yra taip pat labai svarbus ir galingas ginklas“, – tikino meras.

Pareigūnai skundėsi negalintys tikrinti vaikų

Pasak mero, pareigūnai papasakojo apie narkotinių medžiagų paplitimo tarp paauglių mokyklose užkardymo problemas.

Visoje Lietuvoje vyksta „veipų“ skysčių narkotizavimas. Platinimo kanalai labai įvairūs ir kuo toliau, tuo labiau išradingi, kuriamos ištisos vaikų organizuotos nusikalstamos grupuotės.

„Pavyzdžiui, pareigūnai, esant reikalui, negali patekti į Senąją gimnaziją ar kitas ugdymo įstaigas bet kuriuo metu, tai galima padaryti tik iš anksto suderinus su mokyklos vadovybe.

Policijos departamento nurodymu, pareigūnams nebeleidžiama mokyklose lankytis su kinologais ir narkotines medžiagas galinčiais atpažinti specialiai dresuotais keturkojais, nebeleidžiama be sutikimo tikrinti mokyklose moksleivių kuprinių – neva kad būtų kuo mažiau streso vaikams“, – rašo jis.

Vyksta „veipų“ skysčių narkotizavimas

„Visoje Lietuvoje vyksta „veipų“ skysčių narkotizavimas. Platinimo kanalai labai įvairūs ir kuo toliau, tuo labiau išradingi, kuriamos ištisos vaikų organizuotos nusikalstamos grupuotės. Baisiausia tai, kad, vykstant tokiems nelegaliems procesams, niekas nežino, kiek ir ko bus primaišyta į tuos skysčius, kokiu santykiu ir kokios narkotinės ar kitokios medžiagos. Paaugliai net nežino, iš ko susideda jų „dūmas“, – cituoja meras Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką A.Motuzą.

Palangos komisaras taip pat akcentavo, kad pareigūnų veiksmai ugdymo įstaigų viduje yra labai stipriai apriboti, tad stengiamasi dirbti mokyklų prieigose, o taip pat ten, kur paaugliai būriuojasi. Tačiau didžiulė problema yra moksleivių tėvai – jie neretai arba lieka abejingi pareigūnų pranešimams, arba net priešingai – puola teisinti vaikus, stengiasi juos apginti, neleidžia net patikrinti kuprinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius