-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 28

Palangos miesto taryba atlaikė verslininkų spaudimą – šimtamečiai medžiai naikinami nebus

Palangos miesto savivaldybės taryba vienbalsiai dar kartą pasisakė prieš verslininkų užmojus naikinti žaliuosius miesto plotus – ketvirtadienį panaikino žemės sklypo J.Simpsono g. 21 detaliojo plano koncepciją bei vienbalsiai apsisprendė netvirtinti minėto detaliojo plano, taip apgindami Palangos bendruomenės interesus.
Palangoje užvirė karas tarp verslininkų ir valdininkų dėl sklypo pačiame miesto centre.
Palangoje užvirė karas tarp verslininkų ir valdininkų dėl sklypo pačiame miesto centre. / Palangos sav. nuotr.

Sprendimą Tarybos nariai priėmė nepaisydami didžiulio projekto vystytojų spaudimo ir savo kompetencijos ribose padarė viską, kad kelias bendruomenės interesus pažeidžiančiam sprendimui būtų užkirstas. Ar griežčiausioje kurorto paminklosauginėje zonoje esantis parkas bus sunaikintas, priklausys nuo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos sprendimo.

Svarstydami šį klausimą Tarybos nariai atkreipė dėmesį, jog minėto žemės sklypo detaliojo plano koncepcija buvo parengta pagal dar nepatvirtinto, taigi – negaliojančio Palangos miesto istorinės dalies nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo plano sprendinius.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos spalį panaikino savo išduotą teritorijų planavimo dokumento patikrinimo aktą, o gruodį išdavė neigiamą teritorijų planavimo dokumento patikrinimo aktą. Sausį Palangos miesto savivaldybės administracija gavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos privalomąjį nurodymą panaikinti kompleksinio derinimo protokolinį sprendimą ir iš naujo svarstyti detaliojo plano derinimo klausimą teisės aktų nustatyta tvarka.

Detaliojo plano sprendiniai, kuriais sklype numatomas 16 proc. užstatymo tankumas, prieštaravo tuometinio galiojančio Palangos specialiojo paminklosauginio plano nuostatoms didesniuose kaip 20 arų sklypuose leisti tik iki 5 proc. užstatymo tankumą. Įgyvendinant parengtame detaliajame plane numatytus sprendinius, sklype būtų šalinami 37 šimtamečiai medžiai kurie yra greta esančio Birutės parko tąsa, o tai akivaizdžiai pažeistų visuomenės interesus. Apie būtinybę saugoti šią neįkainojamą vertybę ne kartą yra kalbėjęs profesorius Valdas Stauskas, ne vieną dešimtmetį puoselėjęs idėją matyti Palangos kurortą kaip miestą, skendintį parke.

Palangos miesto Tarybos narių nuomone, detaliojo plano iniciatoriai, vedini galimai komercinių tikslų, negrįžtamai sunaikintų tai, kas buvo puoselėjama nuo kurorto kūrimo pradžios, ko niekas nedrįso sunaikinti net sovietmetyje.

Keletą dienų verslininkai kreipėsi į Klaipėdos apygardos administracinį teismą prašydami uždrausti Palangos miesto savivaldybės tarybai svarstyti klausimą dėl žemės sklypo J.Simpsono g. 21 detaliojo plano netvirtinimo.

Ketvirtadienį ryte teismas nutartimi atsisakė priimti verslininkų skundą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius