Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 25

Palangos turgus: stalai linksta nuo gintaro

Šeštadienis, 5 val. ryto. Naktinės linksmybės Basanavičiaus gatvėje dar nepasibaigusios, o kurorto turguje jau knibžda prekeiviai. Ne drabužių, vaisių ar daržovių, o gintaro.
Palangos tuguje sėkmingai gyvuoja gintaro paviljonas.
Palangos tuguje sėkmingai gyvuoja gintaro paviljonas. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Ant prekystalių jie krauna krūvas neapdirbto Baltijos jūros mineralo, atgabento iš Kaliningrado kasyklų – ir masyvius gabalus, ir kruopos dydžio. Netrukus į turgų pradeda rinktis ir amatininkai, neapdirbtą gintarą paverčiantys originaliais papuošalais. 

Kainos – stebinančios

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Gintaro dirbiniai Palangos turguje
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Gintaro dirbiniai Palangos turguje

Kretingiškė Augenija Adomavičienė ant savo prekystalio nuo ankstyvo ryto dėlioja įvairiaspalvio gintaro karolius, sages, masyvaus gintaro pakabukus, auskarus, suvenyrines varlytes su priklijuotais gintaro gabaliukais. 

Dar nespėjus išdėlioti visų prekių, prisistato pirmasis pirkėjas. Sportine apranga vilkintis vyras išsiskiria iš minios – jo kaklą puošia masyvūs gintaro karoliai, ranką – žiedas su dideliu gintaro gabalu, ant riešo – gintarinė apyrankė.

Gintaro meistrė palinksi galva: taip pasipuošę vyrai Palangoje – jokia egzotika.  „Gintaras vėl darosi labai populiarus. Perkama viskas – nuo nedidelių suvenyrų, tų pačių tradicinių karolių iki didžiulių pakabukų, kainuojančių ir 200 Lt“, –   pastebėjimais dalijasi 30 metų gintaro papuošalus kurianti A.Adomavičienė. 

Į turgų pirmą kartą atklydusius pirkėjus gintaro papuošalų kainos neretai nustebina –  pasirodo, originaliai pasipuošti galima vos už kelis litus. Nedideli auskarai su žvilgančio gintaro akelėmis kainuoja 6 Lt, pakabukai raktams – nuo 3 Lt. Gintaro karolius galima įsigyti ir už 20 Lt, segę su gintaro gabalėliu – už 10 Lt. 

Tiki gydomosiomis galiomis

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Gintaro dirbiniai Palangos turguje
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Gintaro dirbiniai Palangos turguje

A.Adomavičienė tikina, kad gintaras – ne tik gražu, bet ir sveika.  „Gintaras – puikus antiseptikas. Kai dirbdama su metalu susižaloju pirštus, ant žaizdos visada užberiu gintaro dulkelių ir kraujavimas liaujasi. O vaikams suskaudus ausis, skausmą galima malšinti šiltu gintaru“, – pasakoja kretingiškė. 

Gintaro pakabučius ar vėrinius mielai perka ir keturkojų šeimininkai – tikima, kad gintaras apsaugo nuo erkių. „Bet ar padeda nuo erkių apsisaugoti ir žmonėms, nežinau. Negirdėjau tokio atvejo“, – suabejoja moteris. 

Ant prekystalio išdėliojusi papuošalus, ji išsyk traukia dėžutę su gintaru ir siūlais – kol pirkėjų dar nedaug, ima verti karolius. „Viską suspėti labai sunku: neretai po pietų grįžę iš turgaus dar kiek nusnaudžiame. Vakare prasideda kūrybinis darbas“, – pasakojo Augenija. 

Kretingiškei labiausiai patinka metalo apdirbimo darbai, kūrybiniai ieškojimai, kaip gintaro gabaliuką paversti sage, žiedo akele. 

Į turgų atginė nedarbas 

Dairantis po prekystalius nesunku atspėti, kokį gintarą labiausiai mėgsta vienas ar kitas amatininkas. Vieniems arčiau širdies smulkus ir skaidrus gintaras, kitiems – masyvus, savo išvaizda primenantis akmenį. Kad tai gintaras, suprasi tik paėmęs į rankas. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Gintaro dirbiniai Palangos turguje
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Gintaro dirbiniai Palangos turguje

Matinį gintarą pamėgusi amatininkė Irena pasakoja, kad dauguma šiuo metu Palangos turguje besirenkančių prekeivių kadaise dirbo liaudies kūrybos gaminių įmonėje „Minija“. Likę be darbo, griebėsi to, ką geriausiai išmano – gintaro apdirbimo. 

„Kada gintaras nebuvo populiarus? Manau, kad jis visada buvo ir bus mėgstamas“, – atvykėliams iš Maskvos tiesdama pluoštą gintaro karolių kalba Irena.  

Priešingai nei kiti Palangos prekybininkai, gintaro pardavėjai gero oro nelaukia, mat karštomis dienomis poilsiautojai traukia į paplūdimius – į turgų užsuka vos vienas kitas. 

Prekyba gintaru aktyviausiai verda šeštadienį – tuomet susirenka apie šimtą prekeivių. Neapdirbtas gintaras pardavinėjamas tik anksti ryte – maždaug iki 8 val. Gintaro gaminiais Palangos turguje prekiaujama ir kitomis dienomis, tačiau tuomet prekybininkų – vos dešimt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius