Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 31

Palankesnės sąlygos mažiesiems darželiams

Naujuosiuose Vilniaus mikrorajonuose apsigyvenusiems tėvams tenka sukti galvą, kur savo atžalas leisti į vaikų darželį ar mokyklą. Jų miesto pakraščiuose trūksta, o esančios ugdymo įstaigos perpildytos. Palengvintos naujosios higienos normos, kurios įsigalios nuo liepos 1 dienos, atvers galimybes lengviau steigti mažas mokyklas ir vienos ar kelių grupių vaikų darželius.
R.Paulavičienės manymu, mažieji darželiai skatins mamas anksčiau grįžti į darbus.
R.Paulavičienės manymu, mažieji darželiai skatins mamas anksčiau grįžti į darbą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot Vilniaus švietimo departamento direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio, tokių griežtų higienos normų švietimo įstaigoms neturėjo nė viena Europos Sąjungos šalis. „Dabar bandoma palengvinti normas, tam įtakos turėjo ir ekonomikos krizė. Dauguma Lietuvos mokyklų taip ir nesugebėjo pagal senąsias higienos normas gauti privalomojo higienos paso. Norint įgyvendinti visus reikalavimus būtinos didžiulės investicijos, o jų nėra“, – teigė G.A.Petronis.

Steigti norima

Palengvintos higienos normos atvers galimybes steigti ir mažus vaikų darželius. „Į mane kelis kartus per mėnesį kreipiasi asmenys, norintys kurti mažus darželius. Jie paprastai jau turi patalpas, yra numatę galimus mokesčius, surinkę vaikų grupes, tereikia gauti leidimą tokį darželį steigti“, – sakė G.A.Petronis.

Apie tokių darželių būtinybę kalba ir Aktyvių mamų sambūrio atstovės, aktyviai dalyvavusios svarstant ir tvirtinant naująsias higienos normas. Anot Rasos Paulavičienės, vaikams, ypač mažiesiems iki 3–4 metukų, kur kas saugiau lankyti tokius mažus darželius negu didelius su daugybe grupių ir vaikų.

„Higienos normos yra tik vienas žingsnis. Kad tokie darželiai atsirastų, reikia keisti Aplinkos ministerijos patvirtintas nuostatas, kokiu pagrindu keičiama pastatų paskirtis. Norint atidaryti ikimokyklinio ar mokyklinio ugdymo įstaigą gyvenamosiose patalpose, šiuo metu privalu pakeisti pastato paskirtį, o tai ilgas ir finansiškai brangus procesas. Buvo kreiptasi su prašymu leisti steigti tokias įstaigas nekeičiant pastato paskirties, bet gautas neigiamas atsakymas, todėl procesas pristabdytas“, – teigė R.Paulavičienė.

Skatins grįžti į darbą

Aktyvių mamų sambūrio mamos įsitikinusios, kad įsteigus tokius darželius kur kas daugiau mamų norės anksčiau grįžti į darbą, nes atsiras galimybė derinti trumpalaikį darbą ir vaiko priežiūrą. Vadinasi, mažesnei mamų daliai reikės mokėti motinystės išmokas. „Tačiau tokie darželiai  nuostolingi, todėl be ikimokyklinio ugdymo krepšelio vargu ar kas nors ims juos kurti. Tai galėtų būti pavienės iniciatyvos, bet tokie maži darželiai netaptų tradicija, kaip yra kitose ES šalyse. Sambūris siekia, kad ikimokyklinio ugdymo krepšelis atsirastų ir keliautų paskui kiekvieną vaiką, kaip turime mokinio krepšelį“, – apie būtinybę keisti nusistovėjusį finansavimą sakė R.Paulauskienė.

Mažų darželių labiausia reikia naujųjų rajonų gyventojams ir jie galėtų būti steigiami, Švietimo departamento vadovo nuomone, net ir dabar tuščiuose biurų patalpose. „Bandėme diskutuoti apie galimybę tokiose patalpose atsirasti mokykloms, bet mokykla yra mokykla, jai reikalingos atitinkamos patalpos: klasės, sporto salės ir visa kita. O vaikų darželiai galėtų būti ten steigiami, tai padaryti paprasčiau: viena patalpa – žaidimų kambarys, kita – miegamasis. Išlieka problema, kur vaikus išvesti į lauką. Pagal senąsias higienos normas buvo privalu turėti tam tikrą teritoriją. Dabar numatyta, kad galima turėti ir toliau esančias žaidimų aikšteles, svarbu, kad vaikai būtų saugiai į jas palydėti ar net nuvežti“, – teigė G.A.Petronis.

Balsiuose mokykla bus

Ne vienus metus naujos mokyklos laukiantys Balsių vaikai gali džiaugtis, nes mokykla bus pradėta statyti jau šiemet arba vėliausiai kitų metų pradžioje. Pagal privačios partnerystės projektą statoma mokykla kainuos apie 30 mln. Lt, o statytojai turės pasirūpinti ne tik sienomis ir suolais, bet ir kompiuteriais, kabinetų įranga, knygomis bei tolesne mokyklos priežiūra. Už tai Vilniaus savivaldybė 23 metus kasmet statytojams mokės 8 mln. Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius