Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 08

Palikote turgų – mokėkite baudą

Žalgirio ir Kalvarijų gatvių sankryžoje pusmetį veikiantis Sostinės turgus pasitinka apytuščiais prekystaliais. Žadėto pirkėjų antplūdžio nesulaukę prekybininkai išsikraustė kitur. Bet senosios darbo vietos pamiršti negali, mat juos atsivijo turgaus šeimininkų skirtos tūkstantinės baudos.
Sostinės turgaus prekeiviai jau pusmetį nesulaukia pirkėjų.
Sostinės turgaus prekeiviai jau pusmetį nesulaukia pirkėjų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sostinės turguje dirbusi Dangira pasakojo, kad turgavietės vadovams prekeiviai ne kartą skundėsi dėl didelių nuomos kainų ir mažų pirkėjų srautų.

„Įteikėme jiems raštą, kurį pasirašė daug prekeivių. Surašėme, kad nėra užpildytos darbo vietos, mažai pirkėjų, todėl mums sunku išsilaikyti. O juk buvo žadėta, kad vos pradėjęs dirbti turgus bus užpildytas 70 proc.“, – prisiminė Dangira. Tačiau, anot moters, turgaus šeimininkai skundams liko kurti, tad darbo ji nusprendė pasiieškoti kitur.

Sausio 7 dieną iš Sostinės turgaus išsikrausčiusi Dangira buvusią darbo vietą buvo priversta prisiminti šiomis dienomis, kai ją pasiekė teismo reikalavimas sumokėti 3600 Lt baudą už nutrauktą sutartį. Tiek moteris būtų paklojusi nuomos mokesčio už tris mėnesius.

„Bauda buvo numatyta iš anksto – pasirašydami sutartį su turgaus šeimininkais įsipareigojome, kad nutraukę ją mokėsime baudą, kuri bus trijų mėnesių nuomos mokesčio dydžio. Bet mes už savo pinigus dėjome žaliuzes, kurios kainavo 900 Lt, pačią prekybos vietą įsirengėme! Ta bauda yra nepagrįsta, nes jie patys nesudarė mums sąlygų dirbti“, – piktinosi moteris.

Žmonės įsibaiminę

Anot Dangiros, turgavietės šeimininkai pateikė ieškinį teismui, kuriame prašoma, kad būtų areštuota jos banko sąskaita ir nekilnojamasis turtas. Tačiau šis jų prašymas nebuvo patenkintas.

„Kartu su manimi iš turgaus išėjo dar viena moteris, vėliau dar keli nuomininkai. Būtų ir daugiau norinčių, bet žmonės bijo, yra gąsdinami baudomis, kai kurie vien už žaliuzes yra sumokėję po 5 tūkst. Lt ir nemano, kad tuos pinigus atgaus“, – skundėsi buvusi Sostinės turgaus prekybininkė.

Moteris nelinkusi nusileisti – ketina susirasti advokatą ir kreiptis į teismą bei įrodyti, kad baudos reikalaujama nepagrįstai, o turgavietės šeimininkai teismui pateikė netikslią informaciją, kad ji esą iki tos dienos, kai nutraukė nuomos sutartį, nesiskundė darbo sąlygomis „Jie nepateikė duomenų, kad sausio 2-ąją surašėme raštą, surinkome parašus tų, kurie nepatenkinti darbo sąlygomis“, – kalbėjo baudos mokėti neskubanti Dangira.

Konfliktų – tik keletas?

Su tais, kurie atėję pas mus žmoniškai šnekasi, mes irgi kalbamės, siūlome sumažinti nuomos kainą ar pasirinkti kitą, patrauklesnę, darbo vietą, – sakė L.Andrulis.Turgavietę eksploatuojančios bendrovės „Imortalis“ akcininkas Linas Andrulis  nuomininkų kaitą vadina normaliu procesu. Esą visose turgavietėse vieni pardavėjai išeina, kiti ateina.

Vienas turgavietės vadovų tvirtina, jog baudos nutraukiantiems sutartis yra numatytos sutartyse, bet jas sumokėti privalo tik tie, kurie nebandė susitarti gražiuoju dėl nuomos sutarčių nutraukimo ar pakoregavimo.

Anot L.Andrulio, konfliktų su prekybininkais yra pasitaikę vos vienas kitas. Ir tai esą tie atvejai, kai prekybininkai vienašališkai nutraukė sutartis net nebandę kalbėtis dėl  geresnių darbo sąlygų.

„Su tais, kurie atėję pas mus žmoniškai šnekasi, mes irgi kalbamės, siūlome sumažinti nuomos kainą ar pasirinkti kitą, patrauklesnę, darbo vietą. Bet su tais, kurie piktybiškai elgiasi, net nepranešę susikrauna daiktus ir išeina, mes elgiamės taip, kaip yra numatyta sutartyje. Mes nieko papildomai ar piktybiškai nedarome, bet yra sutartis, kurią prekybininkai pasirašė ir mes pagal tą sutartį veikiame“, – tvirtino L.Andrulis.

Jo tvirtinimu, per pusmetį į teismą buvo kreiptasi tik dėl dešimties prekybininkų, nors turgavietę per tą laiką paliko kur kas daugiau nuomininkų.

Reikia metų ir daugiau

L.Andrulis taip pat kalbėjo, kad prekybininkai neturėtų pernelyg skųstis darbo sąlygomis turgavietėje. Jis pripažino, kad pirkėjų nėra itin daug, bet tai esą priklauso nuo savaitės dienos, valandos. „Vasarą sudėtingiau prekiauti, todėl mažiname nuomos kainas tiek seniesiems, tiek naujiesiems nuomininkams“, – tikino L.Andrulis.

Jis teigė nenusivylęs sprendimu pastatyti turgavietę, bet tam, kad turgavietė įsitvirtintų, pritrauktų nuolatinių pirkėjų, nuolat dirbtų tie patys nuomininkai, reikia laiko – metų ar šiek tiek daugiau: „Aš įsivaizduoju, kad šitos prekyvietės optimali veikla, jos rezultatai turėtų būti matomi kitų metų pavasarį. Dabar mes nebekrentame, o kaip tik kylame į viršų, gegužė buvo labai sėkminga.“

Optimizmu netrykšta

Sostinės turgavietėje sutikti prekybininkai buvo niūrūs. Vakar, kai ten lankėsi „15min“ žurnalistai, puikia prekyba jie pasigirti negalėjo.

„Sėdžiu čia jau kelias valandas, bet žmonių beveik nėra“, – skundėsi medų atvežęs alytiškis. Vyras prisiminė, kad Alytuje pastačius naują turgavietę pirkėjų buvo tik pirmomis dienomis. Vėliau visi jie grįžo į senąjį turgų.

Pirmą dieną turgavietėje dirbanti mėsos pardavėja atrodė kiek išsigandusi. „Dirbau čia anksčiau, dirbau Kalvarijų turguje, bet taip tuščia niekada nebuvo“, – atsargiai kalbėjo mergina.

Kalvarijų turgavietę jau pasiekė gandai, kad kaimynystėje įsikūrusiam turgui nesiseka. „Dar žiemą buvo pas mane atėję prekybininkai iš Sostinės turgaus, atnešė 48 žmonių, kurie nori aną turgavietę palikti, sąrašą. Tačiau iš ten sunku išeiti – už viską numatytos baudos“, – teigė Kalvarijų turgaus administracijos direktorė Genovaitė Karolina Meilūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius