-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 22 /13:00

Palydovinės nuotraukos rodo, kad Lietuvos laivas „Jūrų vilkas“ nekirto Rusijos sienos

Rusijos sulaikytas ir jėga į Murmansko uostą nuplukdytas Lietuvos laivas „Jūrų vilkas“ žvejodamas nekirto Rusijos sienos, pranešė Žemės ūkio ministerija. Patikrinus palydovinės sistemos duomenis paaiškėjo, kad rugsėjo 17–18 d. laivas buvo tarptautiniuose vandenyse, teigiama ministerijos išplatintame pranešime. Lietuvos konsulas pirmadienio vakarą turėtų atvykti į Murmanską.
„Jūros vilkas“
„Jūrų vilkas“ / Žemės ūkio ministerijos nuotr.

Žuvininkystės departamentas jau kreipėsi į tarptautinę Šiaurės rytų Atlanto žuvininkystės komisiją (angl. North East Atlantic Fisheries Commission, NEAFC) dėl papildomo informacijos patikrinimo.

„Jūrų vilkas“ žvejodamas nekirto sienų ir nepažeidė įstatymų. Laivas buvo jėga plukdomas į Murmansko uostą

Pasak ministerijos, Rusijos pareigūnai pažeidė sulaikymo procedūras – esant įtarimui, kad laivas nepaisė sienų, inspektoriai gali patikrinti laivą, tačiau tai negali būti ginkluotas patikrinimas. Tuo tarpu laivo „Jūrų vilkas“ kapitonui teko susidurti su ginkluotais pareigūnais, o jam atsisakius plaukti į Murmansko uostą, laivas buvo nuplukdytas jėga.

„Ši situacija neturi precedento. Patikrinome – pagal turimus žvejybos žurnalo ir palydovinės sistemos duomenis „Jūrų vilkas“ žvejodamas nekirto sienų ir nepažeidė įstatymų. Laivas buvo jėga plukdomas į Murmansko uostą. Pagal tarptautinės teisės nuostatus tokių procedūrų negali būti, tai akivaizdus teisių pažeidimas. „Jūrų vilkas“ buvo tarptautiniuose vandenyse, tad Rusijos pareigūnai turėjo informuoti tarptautines organizacijas ir informuoti Lietuvos institucijas“, – kalbėjo Aidas Adomaitis, Žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis direktoriaus pareigas. 

Kol kas palydovinės sistemos užfiksavo tik vieną atvejį, kai Lietuvos laivas nuplaukė per toli ir kirto sieną. Tai įvyko rugsėjo 8d. Laivas Rusijos Federacijos zonoje buvo tik vieną valandą. Rusijos institucijos dėl šio įvykio pretenzijų nepareiškė. Pažymima, kad žvejybos laivas gali kirsti valstybių išskirtinės ekonominės zonos sienas, jei žvejybos operacijos nėra vykdomos ir siena kertama dėl kitų priežasčių (siekiant išvengti blogų oro sąlygų, plaukiant iš vienos žvejybos zonos į kitą, grįžtant į uostą ir pan. )

Precedento neturintis įvykis atsitiko reguliuojamoje teritorijoje, tarptautiniuose vandenyse. „Jūrų vilko“ kapitonui atsisakius paklusti, laivo valdymas buvo perimtas ir jėga nuplukdytas į Rusijos Murmansko uostą.  Lietuvos laivo įgulą sudaro 28 žmonės, trys iš jų – Lietuvos piliečiai.

Konsulas šįvakar bus Murmanske. Laivas šiuo metu yra Murmansko uoste, jis atplukdytas šiąnakt

13.00 val. Lietuvos konsulas vakare atvyks į Murmanską

Lietuvos konsulas pirmadienio vakarą turėtų atvykti į Murmanską, kur naktį atplukdytas Rusijos pareigūnų sulaikytas Lietuvos žvejybinis laivas, BNS pranešė Lietuvos diplomatai.

„Konsulas šįvakar bus Murmanske. Laivas šiuo metu yra Murmansko uoste, jis atplukdytas šiąnakt“, – BNS pirmadienį sakė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Konsulas bendraus su atsakingomis Rusijos institucijomis ir teiks pagalbą trims Lietuvos piliečiams, tarp kurių yra laivo kapitonas.

Lietuva pareiškė protestą Rusijai dėl sulaikyto žvejybinio laivo „Jūrų vilkas“, teigdama, kad jis sulaikytas tarptautiniuose vandenyse panaudojus jėgą. Rusija teigia, kad Lietuvos laivas užsiėmė neteisėta krabų žvejyba Rusijos zonoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius