-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 08

Paminklas Johnui Lennonui – gyvenamąja erdve virstančioje buvusioje apleistoje Vilniaus vietoje

Fotomenininkas Saulius Paukštys ir Vilniaus rotušės ceremonmeisteris, menotyrininkas Saulius Pilinkus sumanė sostinę papuošti dar vienu paminklu – įamžinti legendinį muzikantą, „bitlą“ Johną Lennoną. Jis turėtų išdygti atsinaujinančioje Naujamiesčio dalyje. Būtent erdvių mieste, kurios iki šiol buvo apleistos, jose veikė gamyklos, pritaikymą gyventi pastaraisiais metais labiausiai akcentuoja ir Vilniaus miesto savivaldybė.
Projekto vizualizacija
Projekto vizualizacija

Ne vienerius metus Vilnius plėtėsi į pakraščius – vilniečiai norėjo kurtis individualiuose namuose, kotedžuose, kurie pastatyti kiek atokiau nuo miesto centro. Tačiau dėl to kilo problemų: ne visur pasiekia miesto vandentiekis, dujotiekis, šilumos tinklai, trūksta socialinės infrastruktūros – mokyklų ir vaikų darželių.

Gamyklos virsta gyvenamaisiais namais

Pastaraisiais metais sparčiai gyvenamajam būstui pritaikomos erdvės miesto centre, iki šiol buvusios apleistos. Senosios gamyklos, jų teritorijos jau ne vienoje Vilniaus vietoje virto gyvenamaisiais kvartalais.

„Miestas turi pakankamai laisvų teritorijų miesto centrinėje dalyje, ypatingai akcentuojame buvusias pramonės zonas, kurios šiuo metu neveikia, yra apleistos. Tokiai konversijai mes skiriame didžiausią dėmesį“, – teigė Vilniaus miesto Plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys.

Kaip ryškiausią ir seniausią tokį pavyzdį A.Blotnys nurodė Šiaurės miestelį – buvusią karinio dalinio teritoriją. Taip pat yra atskirų gamyklų, virtusių gyvenamosiomis zonomis. Šiuo metu įgyvendinamas projektas vietoje duonos kepyklos Savanorių pr. pradžioje. Pastatai jau nugriauti, vietoj jų iškils gyvenamųjų namų kvartalas su pėsčiųjų alėja, kuri sujungs A.Vivulskio gatvę su Savanorių prospektu.

„Kitas svarbus konversijos objektas yra Architektūros parkas Paupyje, kurio dalis patenka į Senamiesčio apsaugos zoną. Projektas vystomas kelerius metus, atlikti projektavimo darbai, suderinta su UNESCO, kurios ekspertai labai gerai įvertino mūsų pastangas“, – teigė A.Blotnys.

Paminklo Johnui Lennonui vizualizacija
Paminklo Johnui Lennonui vizualizacija

Tenka valyti gruntą

Įsipareigojimus dėl šios teritorijos prisiima ir savivaldybė, ir vystytojai. Savivaldybė žada sutvarkyti inžinerinius tinklus, viešąsias erdves – Vilnios pakrantes su pėsčiųjų ir dviračių takais, taip pat ir Misionierių sodus. Vystytojams keliami aukštesni reikalavimai architektūriniams sprendimams.

Buvusių gamyklų, ypač karinių, radioelektronikos, konversija, anot A.Blotnio, kelia problemų dėl to, kad pastatai, teritorijos gruntas yra sukaupę daug cheminės taršos, kurią tenka valyti. „Skaiteks“ gamyklos teritorijoje, kuri patenka į Architektūros parko valdas, teks valyti ir pastatus, ir gruntą. Šie darbai bus vykdomi Europos Sąjungos lėšomis, investicijos sieks kelis milijonus litų.

Tikimasi, kad artimiausiu metu atgis ir vadinamasis stoties rajonas. Šiuo metu statybos aktyviai vyksta Kauno ir Mindaugo gatvių sankryžoje, čia jau išdygo viešbutis „Comfort“, dalis gyvenamųjų namų kvartalo „Oslo namai“, o kitoje gatvės pusėje auga būsimasis prekybos centras.

A.Blotnio teigimu, tai tik darbų šioje Naujamiesčio dalyje pradžia – galvojama ir apie visos Autobusų stoties teritorijoje esančių pastatų rekonstrukciją, pritaikant juos ne tik autobusų stoties reikmėms, bet ir komercinei veiklai. „Visa tai yra pastangos vystyti statybas miesto centrinėje dalyje, kur išvystyta inžinerinė infrastruktūra, sutvarkytas susisiekimas viešuoju transportu, yra mokyklų, darželių, parduotuvių. Žmonės gali visas reikiamas vietas pasiekti visuomeniniu transportu“, – teigė A.Blotnys.

Paminklo Johnui Lennonui vizualizacija
Paminklo Johnui Lennonui vizualizacija

Vieta J.Lennonui – skvere tarp viešbučio ir daugiabučių

Teritorijoje šalia naujojo „Comfort“ viešbučio ir statomų „Oslo namų“ suplanuotas ir naujas paminklas – legendiniam muzikantui, „bitlui“ Johnui Lennonui. Idėjos sumanytojai fotomenininkas Saulius Paukštys ir Vilniaus rotušės ceremonmeisteris, menotyrininkas Saulius Pilinkus tvirtina jau gavę sostinės savivaldybės pritarimą paminklą statyti šioje vietoje.

Anot „Oslo namų“ generalinio direktoriaus ir „Comfort“ viešbučio valdybos nario Egidijaus Damulio, kol kas teritorijoje baigtas viešbutis ir dalis gyvenamųjų namų, kur jau kuriasi žmonės. Kiti namai dar tebestatomi. Skveras šalia Mindaugo gatvės jau sutvarkytas, tačiau jame atsiras vietos ir būsimajam paminklui. „Pati idėja mums patiko, nes siejasi su viešbučiu, kuris yra sukurtas remiantis muzikine tema. Turime net „bitlų“ kambarį“, – apie tai, kodėl mielai sutiko skvere įkurdinti paminklą J.Lennonui, sakė E.Damulis.

Skulptorius Jonas Gencevičius, kuriantis paminklą legendiniam muzikantui, pasakojo, kad pirmą kartą apsilankęs šioje vietoje nepatikėjo savo akimis: „Esu čia buvęs anksčiau ir čia buvo apleista vieta. Pagalvojau: kaip žmonės ryžtasi taip kardinaliai viską keisti. Vieta turi ryšį su svajotojais.“

Paminklas J.Lennonui bus išskirtinis – bus skulptūrinė erdvinė kompozicija iš keliolikos modulių, kurių kiekviename pavaizduotas skirtingas J.Lennono veido fragmentas, iš vieno taško susidarys bendras vaizdas. Datos, kada pavyks paminklą atidengti, kol kas niekas nedrįsta įvardinti. Kaip ir sumos pinigų, kurios prireiks jo statyboms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius