Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 13

Panama Papers „herojus“ S.Rolduginas – Kaunui nusipelnęs žmogus. Ir merui tai tinka

Vladimiro Putino bičiulis ir pagrindinis Panama Papers tyrimo „herojus“ Sergejus Rolduginas – Kaunui nusipelnęs asmuo. Taip prieš keletą metų nusprendė miesto valdžia, o S.Rolduginas iškilmingai apdovanotas miesto rotušėje. Dabar matyti, kad jis stovi už milžiniškus pinigus šešėlyje prasukusios ofšorinio verslo imperijos, bet Kauno meras nemato pagrindo ką nors keisti.
2
Sergejų Rolduginą (dešinėje) Kauno rotušėje 2011 m. apdovanojo meras Rimantas Mikaitis / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

2011 m. liepą S.Rolduginas Kaune buvo apdovanotas Santakos garbės ženklu. Žinomas muzikos pasaulio veikėjas miesto padėką gavo už savo indėlį į muzikinių renginių Kaune organizavimą, o apdovanojimą jam įteikė tuometis meras Rimantas Mikaitis.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Rolduginas ceremonijos metu (kairėje)
Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Rolduginas ceremonijos metu (kairėje)
Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Rolduginas ir kiti Santakos garbės ženklo laureatai
Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Rolduginas (viršuje, antras iš dešinės) ir kiti Santakos garbės ženklo laureatai

Dabar, išaiškėjus, kad būtent S.Rolduginas yra pagrindinė figūra ofšorinėje struktūroje, vienijančioje daugelį V.Putinui artimų asmenų, prašoma Santakos garbės ženklą iš jo atimti. Tokios iniciatyvos ėmėsi Kauno konservatoriai su buvusiu meru Andriumi Kupčinsku priešakyje.

„Norime paklausti, ar Kauno savivaldybė toliau ketina kviesti šį korumpuotą kultūros veikėją į muzikos festivalius“, – kreipimesi į merą rašo A.Kupčinskas.

O meras Visvaldas Matijošaitis pagrindo reaguoti kol kas nemato.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

„Žinokit, aš atėjau dirbti, bet ne žiūrėti į praeitį. Kas, kam, ką davė, kodėl davė. Čia meno bendruomenė miesto paprašė [apdovanoti S.Rolduginą] ir miestas buvo davęs. Taip, kad kai pati meno bendruomenė ateis ir paprašys atimti, tada ir spręsim“, – 15min teigė V.Matijošaitis.

Paklaustas, ar S.Roldugino padėties nekeičia nutekėjusi Panamos teisininkų firmos „Mossack Fonseca“ informacija, politikas ėmė V.Putino bičiulį lyginti su britų premjeru Davidu Cameronu, taip pat priverstu aiškintis dėl Panama Papers – tik dėl nepalyginamai mažesnių operacijų.

„O jeigu miestas būtų Anglijos premjerui [įteikęs apdovanojimą]? Irgi siūlytumėte?“ – retoriškai klausė V.Matijošaitis.

Priminus, kad D.Cameronas teisinasi dėl palyginti nedidelių sumų, kai S.Roldugino ofšorinių įmonių tinkle sukosi milijardai, politikas atsakė glaustai. „Tikrai nesigilinu į tą. Bet šiuo metu tikrai – žiūrim mes į priekį, o ne atgal“, – pakartojo V.Matijošaitis.

Visą tarptautinės žurnalistų komandos tyrimą apie S.Rolduginą ir kitus V.Putino bičiulius rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius