-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 26

Panama Papers: V.Putino bičiulį su Lietuva sieja garsiausia vagystė Rusijos istorijoje

Vladimiro Putino artimas draugas ir pagrindinis Panama Papers tyrimo herojus Sergejus Rolduginas tvirtina, jog pinigai į jo ofšorines sąskaitas plaukė kaip Rusijos verslininkų dovanos. Tačiau sandorių grandinės, vykusios Lietuvoje, kelia visai kitokias mintis.
groja-sergejus-rolduginas
Sergejus Rolduginas

15min partneris, tiriamosios žurnalistikos centras „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ atskleidžia, kaip S.Roldugino ofšorinių įmonių sandoriai per sąskaitas Ūkio banke susiję su viena didžiausių vagysčių Rusijos istorijoje.

Pėdsakai veda į „Magnickio pinigus“

Ši vagystė – tai Rusijos teisininko Sergejaus Magnickio atskleista lėšų pasisavinimo iš Rusijos valstybės schema. Pastebėjęs Rusijos iždo pinigų grobstymą, S.Magnickis kreipėsi į teisėsaugą, bet pats buvo nuteistas, o vėliau mįslingomis aplinkybėmis mirė kalėjime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Magnickis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Magnickis

Skaičiuojama, kad S.Magnickio atskleistos aferos metu, pasinaudojant suklastotais dokumentais, iš Rusijos iždo nugvelbta 230 mln. dolerių. Kad dalis šių pinigų galimai išplauta per Ūkio banką, Lietuvos teisėsauga suuodė gerokai prieš šio banko griūtį, o neaiškios kilmės milijonai liko įšaldyti. Bet panašu, kad ne visi.

Dabar atskleidžiama, kaip su „Magnickio pinigais“ susijęs S.Roldugino ofšorinių įmonių tinklas. Trūkstamas grandis šioje istorijoje sudeda nutekėję Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ duomenys, kuriuos tarptautinėms žurnalistų pajėgoms parūpino Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ).

Sandoris Ūkio banke, iškritęs iš konteksto

15min jau rašė apie S.Roldugino verslų vykdytus sandorius su kitomis ofšorinėmis kompanijomis, turėjusiomis sąskaitas Ūkio banke. Sandorių grandinė paprastai atrodė taip: įmonės susitaria dėl „Rosneft“ akcijų pirkimo ir pardavimo, o netrukus sutartis nutraukiama, S.Roldugino verslui išmokant solidžią kompensaciją. Tačiau vienas sandoris iš šio konteksto iškrito.

2008 m. gegužę S.Roldugino tinklo įmonė „International Media Overseas“ įsipareigojo už 800 tūkst. dolerių bendrovei „Delco Networks“ parduoti „Rosneft“ akcijų. Duomenų apie šio sandorio nutraukimą „Mossack Fonseca“ korespondencijoje nėra.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ūkio bankas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Ūkio bankas

OCCRP „Delco Networks“ įvardija kaip dalį ofšorinių įmonių struktūros, Rusijos įtakingųjų naudotos mokesčių slėpimui, pinigų plovimui ir kitoms neteisėtoms operacijoms.

Per Moldovą iki Lietuvos

Būtent 2008 m. įvyko garsioji afera Rusijoje. Metų pradžioje per fiktyvias operacijas iš Rusijos iždo gauti pinigai išsivaikščiojo po skirtingas jurisdikcijas. Dvi įmonės, gavusios solidžius kąsnius „Magnickio pinigų“, buvo Moldovoje: bendrovės „Elenast-Com SRL“, registruota sovietiniame daugiabutyje, ir „Bunicom-Impex SRL“, oficialiai veikusi apleistame pastate Kišiniove.

Ne vienus metus vykstančios „Magnickio pinigų“ medžioklės metu surinkti duomenys rodo, kad dalį užvaldytų pinigų šios Moldovos įmonės pervedė Britų Mergelių salose registruotai „Vanterey Union Inc.“, o pastaroji pinigus nuplukdė į Jungtinėje Karalystėje registruotos „Roberta Transit LLP“ sąskaitą. Iš pastarosios įmonės apie 2 mln. dolerių nukeliavo į „Delco Networks“ sąskaitą. Dabar aiškėja, kad praėjus maždaug dviem mėnesiams „Delco Networks“ sutarė S.Roldugino kontroliuojamam verslui pervesti 0,8 mln. dolerių.

Su S.Rolduginu OCCRP susisiekti nepavyko. O buvęs S.Magnickio darbdavys, Rusijoje verslą praradęs Vakarų investuotojas Billas Browderis naujus duomenis vertina lakoniškai. „Visada galvojome, kodėl Vladimiras Putinas buvo pasirengęs sugriauti savo santykius su Vakarais remdamas ir gindamas nusikaltėlius iš Magnickio istorijos. Ši nauja informacija daug ką paaiškina“, – sakė B.Browderis.

Panama Papers tyrimas atskleidė, kad per violončelininko S.Roldugino šešėlinių įmonių tinklą prasisuko apie 2 milijardai dolerių. Lietuvos teisėsauga patvirtino, kad finansinės operacijos per sąskaitas Ūkio banke vyko, jose įžvelgiama pinigų plovimo požymių.

Rusijos žiniasklaidoje netrūksta versijų, kuriomis bandoma pateisinti S.Roldugino ofšorinių įmonių veikimą. Be paties V.Putino bičiulio pareiškimų, esą už gautus pinigus jis supirkinėjo muzikos instrumentus, esama ir pareiškimų, neva ofšorinėse įmonėse sukaupti pinigai buvo reikalingi tam, kad užkirstų kelią JAV žvalgybos planams užvaldyti Rusijos televizijas. Kremlius Panama Papers darbą vadina provokacija ir „informacine ataka“, o ICIJ žurnalistus – CŽV agentais.

Visą OCCRP tyrimą (anglų k.) rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius