Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 02

Panevėžietė pasipiktino nauja tvarka: į darželį vasarą vesti vaiką galima tik pateikus darbdavio pažymą

Panevėžio miesto savivaldybė skelbia, kad mieste vasarą dirbs visos 29 ikimokyklinio ugdymo įstaigos, tačiau tarp darželinukų tėvų kilo pasipiktinimo banga. Mat, norėdami vesti mažamečius į darželius per vasarą, jie iš darbdavių ugdymo įstaigai turi pristatyti pažymas, kuriose būtų nurodytas planuojamų atostogų laikas ir patvirtinta, kad jų darbas negali būti atliekamas nuotoliniu būdu.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / R.Ančerevičiaus, E.Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Kitaip sakant, nedirbantys ar iš namų dirbantys tėvai vasarą vaikus turės prižiūrėti patys, o kas mėnesį miesto darželiuose mokestis ugdymo reikmėms – vienuolika eurų ir penkiasdešimt centų – nebus nutraukiamas, išskyrus tuos atvejus, jei vaikas nelankys įstaigos visą vasaros einamąjį mėnesį.

Nesupranta tvarkos

Ikimokyklinukų tėvai skundžiasi, kad lopšelių–darželių vadovai iš jų reikalauja pažymų apie darbą vasaros metu.

„Prie prašymo, kad vaikas lankys įstaigą vasaros metu, prašoma pridėti įrodančius dokumentus, kad tėvai vasarą dirbs. Vienos auklėtojos aiškina, kad tėvų atostogų metu vaikai negalės lankyti darželio, kitos sako, kad galės, ne va pažymos tik formalumas. Kaip yra iš tikrųjų, niekas neapaiškina. Kitas dalykas, jeigu nelaidžiame lankyti darželio, kodėl turime priverstinai mokėti už ugdymą“, – naujienų portalui JP piktinosi laišką parašiusi dviejų darželinukų mama Sandra.

Galimi išimtiniai atvejai

Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus atstovai aiškina, kad prieš vasarą darželiuose bus sudaromos naujos vaikų grupės, pasirašomos ugdymo sutartys dėl sutartų paslaugų teikimo ir atitinkamos programos vykdymo.

Pateikiant prašymą reikia pristatyti darbdavio pažymą, patvirtinančią atostogų trukmę, gali būti pateikti kiti dokumentai, pagrindžiantys darbo santykius nustatytu laikotarpiu. Galimi ir išimtiniai atvejai (tėvų, globėjų, įtėvių liga, darbo paieškos ir kt.). Ugdymas pagal ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas vasarą teikiamas atsižvelgiant, kad abu tėvai, globėjai, įtėviai dirba ar dėl kitų svarių priežasčių negali užtikrinti vaiko ugdymo ir priežiūros visą ar daugiau nei pusę vasaros laikotarpio; pareiškėjai neturi pakankamai finansinių galimybių arba socialinių įgūdžių ar motyvų sudaryti tinkamas ugdymo, priežiūros sąlygas vaikui arba augina specialiųjų poreikių turintį vaiką. Bus tenkinami ir tų tėvų prašymai, kurie nurodys svarbias priežastis, dėl kurių vasarą jie patys negalės užtikrinti vaikų priežiūros.

R.Ančerevičiaus, E.Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Vaikų darželis
R.Ančerevičiaus, E.Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Vaikų darželis

Kad tėvai nepiktnaudžiautų

Atsižvelgiant į tokių prašymų pagrindų surinktą informaciją, bus organizuojama ikimokyklinių grupių veikla. Be to, taip siekiama išvengti ir tėvų piktnaudžiavimo.

„Pastebime, kad tėveliai sako, mes tikrai vasarą lankysime darželį, dirbam, neturime kur palikti vaikučių, tačiau dažnu atveju netikėtai pasiima atostogas ir vaiko į ugdymą įstaigą nebeveda. Pavyzdžiui, grupę turėtų lankyti 15 vaikų, o ateina vos keturi. Reikia galvoti ir apie finansinius dalykus, ekonomiškumą. Auklėtojos dirba su keliais vaikais, maitinimas vyksta numatytam skaičiui, visą dieną toje grupėje dirba valytoja. Taip elgtis negalima, pažymos ir yra tam, kad tėvai nepiktnaudžiautų“, – kalbėjo Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Bartašė ir į tėvų iškeltą klausimą, ar jų atostogų metu vaikas gali lankyti darželį, specialistė atsakė: „Negali, nes tėvai atostogauja, kartu su jais atostogauja ir vaikai“.

R.Ančerevičiaus, E.Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Aurelija Bartašė
R.Ančerevičiaus, E.Laužadžio/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Aurelija Bartašė

Paaiškino sprendimą

Pasak A.Bartašės, tokia praktika ugdymo įstaigose taikoma nuo praėjusių metų birželio vadovaujantis Panevėžio miesto tarybos sprendimu. Paklausta, kuo remiantis ir kodėl buvo priimtas toks sprendimas specialistė paaiškino plačiau.

„Pirma, atsižvelgiant į tai, kad Švietimo įstatyme nuspręsta įtvirtinti, jog socialinę riziką patiriantiems vaikams ikimokyklinis ugdymas nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. bus privalomas, tad vykdant vaikų priėmimą į miesto ikimokyklinio ugdymo mokyklų grupes, bus taikomas naujas prioritetas.

Antra, vadovaujantis Priešmokyklinio ugdymo tvarkos apraše apibrėžtais reikalavimais, priešmokyklinio ugdymo sutarties šalių įsipareigojimuose patikslinta ugdymo pagal priešmokyklinio ugdymo programą trukmė (pradžios ir pabaigos laikas). Pabrėžtas priešmokyklinio ugdymo privalomumas, akcentuojant tėvų ir ugdymo įstaigos įsipareigojimus dėl vaikų nuoseklaus lankomumo užtikrinimo.

Trečia, besitęsianti epidemiologinė situacija paskatino pasvarstyti ir apie saugų ikimokyklinio ugdymo mokyklų darbą vasaros laikotarpiu. Atsižvelgiant į ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo paslaugų saugų teikimą reglamentuojančius teisės aktus, taip pat į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktus išaiškinimus dėl ugdymo įstaigų darbo vasaros laikotarpiu, apibrėžtos ugdymo paslaugų prieinamumo ir saugaus jų teikimo užtikrinimo sąlygos. Numatyta atsakingai vertinti ugdymo paslaugų poreikį siekiant išvengti epizodinio, neplanuoto lankymo ir užtikrinti, kad vaikai lankytų tą pačią grupę pasirinktą vasaros laikotarpį“. – teigė specialistė.

Mokės ne visi

Be to, pasak A.Bartašės pasirašius sutartis dėl ugdymo vasaros laikotarpiu, laikinai bus sustabdoma arba atskiru šalių susitarimu nutraukiama anksčiau pasirašyta ugdymo sutartis. Tai reiškia, kad vadovaujantis Panevėžio miesto savivaldybės tarybos sprendimo tvarkos aprašu, mokesčio (11,50 euro ugdymo reikmėms už kiekvieną mėnesį) nemoka vaiko tėvai (globėjai) vasaros metu, jeigu vaikas nelanko įstaigos visą vasaros einamąjį mėnesį ir jo laikotarpiui nėra pasirašyta ugdymo sutartis. Mokestis ugdymui vienodas visuose miesto lopšeliuose – darželiuose.

Tautvydo Stuko nuotr./Rytis Račkauskas
Tautvydo Stuko nuotr./Rytis Račkauskas

Prašo neužimti vietos

Atsižvelgus į Panevėžio miesto tėvų ir vaikų interesus, šiemet vasarą Panevėžyje dirbs visos 29 ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Taip Panevėžio miesto savivaldybė siekia, kad birželio–rugpjūčio mėnesiais vaikams nereikėtų keisti ugdymo įstaigos ir pratintis prie kitos. Kiek dirbs grupių, spręs pačios įstaigos.

„Tiek 2020-aisiais, tiek 2021-aisiais metais lopšelių-darželių veikla buvo apsukinta dėl pandemijos šalyje paskelbtos ekstremaliosios situacijos bei priimtų ribojimų. Šiemet nuo gegužės 1 d., nebelieka ribojimų, tad atsižvelgiant į vaikų srautų grupėse valdymą, personalo darbuotojų paskirstymą, įstaigoms bus leidžiama lengviau priimti sprendimus. Vasarą dirbs visos miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigos pagal kiekvienos pasirinktą pajėgumą, t. y. sukomplektuotų grupių skaičių. Prisimenant praėjusius metus, įstaigų lankomumas buvo ženkliai mažesnis nei pateiktų prašymų skaičius, todėl jei neplanuojate lankyti lopšelio-darželio, tėvelių prašytume neužsiimti vietos vasarai. Skaičiuojame, kad vietų užteks visiems, o jei iškiltų nenumatytų keblumų, lanksčiai vertinsime kiekvieną atvejį, spręsime iškilusius nesklandumus“, – sako Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius