Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 23

Panevėžietis prokuroras atrado svarbų istorinį faktą apie signatarą Joną Basanavičių

Vasario mėnesį Varnos mieste (Bulgarija) atidengta paminklinė lenta ant namo, kuriame kelerius metus gyveno Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Jonas Basanavičius. Prie daktaro J.Basanavičiaus atminimo įamžinimo aktyviai prisidėjo Panevėžio apygardos prokuroras Valdemaras Mociškis, atostogų metu suradęs iki šiol išlikusį signataro namą ir apie tai pranešęs Lietuvos ambasadai.
Valdemaras Mociškis šalia atminimo lentos.
Valdemaras Mociškis Varnoje šalia atminimo lentos J.Basanavičiui. / Nuotrauka iš Valdemaro Mociškio asmeninio archyvo.

J.Basanavičius Bulgarijoje paliko gilų pėdsaką ir bulgarų yra pagarbiai minimas iki šių dienų. Baigęs medicinos mokslus lietuvis 1 880 metais atvyko gyventi į Bulgariją, nes negalėjo dirbti Lietuvoje, o carinės Rusijos imperijai tarnauti nenorėjo.

Daktaras ir intelektualas iš Lietuvos nuveikė daug gero Bulgarijos valstybei ir jos žmonėms: keliuose miestuose J.Basanavičius dirbo valstybinėse ligoninėse gydytoju bei vertėsi privačia praktika, aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, jam buvo suteikta Bulgarijos pilietybė. Iš viso Bulgarijoje jis praleido ketvirtį amžiaus – 25 metus.

25 metus Bulgarijoje praleidusiam J.Basanavičiui netgi buvo suteikta šios šalies pilietybė.

Istorija besidomintis ir keliauti mėgstantis Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras V.Mociškis, 2016 metais nuvykęs į Varną (Bulgarija), aplankė ne vieną objektą, menantį daktaro J.Basanavičiaus šiame mieste praleistus 13-a metų (nuo 1892 iki 1905).

Gyvendamas Varnoje J.Basanavičius buvo ne tik gerbiamas ligoninės gydytojas, tačiau ir miesto tarybos narys, tarybos patarėjas. Manoma, kad dr. J.Basanavičius daug pastangų įdėjo gerindamas sanitarinę būklę Varnoje, mažindamas sergamumą užkrečiamomis ligomis – palaipsniui šis miestas tapo žinomu kurortu.

Istorija, etnografija ir archeologija domėjęsis J.Basanavičius buvo vienas iniciatorių, kad Varnoje būtų įkurtas Archeologijos muziejus ir jame kaupiami vertingi regiono senovę primenantys eksponatai.

Dabar tai solidus muziejus, sukaupęs dešimtis tūkstančių vertingų eksponatų. Šiuo metu čia eksponuojami net po kelis tūkstančius metų skaičiuojantys archeologiniai radiniai – nuo amforų ir marmuro statulų iki senovės karvedžio kapo su vertingais auksiniais papuošalais.

Prokuroras V.Mociškis Varnoje aplankė šį muziejų ir kitas vietas, susijusias su J.Basanavičiumi – jo vardu pavadintą gatvę bei paminklinę lentą Panagiuriščės gatvėje, neišlikusio namo, kuriame Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras yra gyvenęs, vietoje.

Lietuvos Respublikos ambasados Rumunijoje ir Bulgarijos Respublikai nuotr./Atminimo lenta ant namo, kuriame kelerius metus gyveno Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Jonas Basanavičius.
Lietuvos Respublikos ambasados Rumunijoje ir Bulgarijos Respublikai nuotr./Atminimo lenta ant namo, kuriame kelerius metus gyveno Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Jonas Basanavičius.

Iš vietos kolegų, Varnos prokurorų, gautame bulgariško leidinio straipsnyje apie J.Basanavičių V.Mociškis aptiko informaciją, kad lietuvis daktaras šiame mieste yra gyvenęs ir K.Mirskij gatvėje. Nuvykęs į tą vietą, panevėžietis istorijos mylėtojas rado ir iki šiol išlikusį 3-iuoju numeriu pažymėtą namą, kuriame kelerius metus gyveno J.Basanavičius. Pastarojo namo gyventoja – garbaus amžiaus moteris – patvirtino žinanti, kad čia iš tiesų kadaise gyvenęs gydytojas iš Lietuvos J.Basanavičius, padaręs daug gero Varnos gyventojams.

Po kelionės grįžęs į Lietuvą V.Mociškis parašė laišką Lietuvos ambasadai Rumunijoje ir Bulgarijos Respublikai, informuodamas, kad Varnoje aptiko iki šiol išlikusį namą, kuriame gyveno dr. J.Basanavičius, bei pasiūlydamas šią vietą įamžinti.

Panevėžiečio prokuroro pasiūlymas neliko neįvertintas. Apie jo pateiktą informaciją Lietuvos ambasadorius Rumunijoje ir Bulgarijos Respublikai Arvydas Pocius pranešė LR Užsienio reikalų ministerijai. Pernai metų pabaigoje ambasadorius A.Pocius parašė V.Mociškiui, kad prie jo surasto namo Varnoje, K.Mirskij gatvėje, minint Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį bus atidengta paminklinė lenta J.Basanavičiui, bei padėkojo už pilietinę iniciatyvą.

Vasario 12 dieną, dalyvaujant Varnos miesto merui Ivanui Portnichui, ambasadoriui A.Pociui, šio miesto savivaldybės ir visuomenės atstovams ant namo K.Mirskij gatvėje buvo atidengta atminimo lenta. Joje bulgarų kalba parašyta, kad čia gyveno žymus Lietuvos politikos veikėjas, Varnos miesto tarybos narys ir Bulgarijos mokslų akademijos narys, daktaras J.Basanavičius.

„Simboliška ir džiugu, kad paminklinė lenta signatarui J.Basanavičiui atminti buvo atidengta Lietuvos valstybės šimtmečio išvakarėse. Tikiuosi, kad šis senovinis namas, kuriame gyveno mūsų garsusis tautietis, sulauks ir turistų iš Lietuvos, ir vietos gyventojų dėmesio“, – sakė Panevėžio apygardos prokuroras V.Mociškis, atsitiktinai tapęs istoriku-detektyvu.

Panevėžietis prokuroras V.Mociškis Varnoje aplankė ir atminimo lenta pažymėtą vietą, kurioje kadaise stovėjo iki šių dienų neišlikęs J.Basanavičiaus namas.

Lietuvos Respublikos ambasados Rumunijoje ir Bulgarijos Respublikai nuotr./Atminimo lenta ant namo, kuriame kelerius metus gyveno Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Jonas Basanavičius.
Lietuvos Respublikos ambasados Rumunijoje ir Bulgarijos Respublikai nuotr./Atminimo lenta ant namo, kuriame kelerius metus gyveno Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Jonas Basanavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius