Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 17

Panevėžio miesto ir rajono rinkėjai – vieni pasyviausių šalyje, užfiksuotas bandymas apgauti komisiją

Pirmame merų ir savivaldybių tarybų rinkimų ture nei Panevėžyje, nei jo rajone iškart nepavyko išsirinkti vietos valdžios. Prireikė antrojo turo, kuris sekmadienį prie balsadėžių rinkėjus ne itin vilioja. Tiek miesto, tiek rajono gyventojai antrame ture kol kas balsuoja gana pasyviai. Aktyvumu jie nepasižymėjo ir pirmame ture.
Balsavimo akimirka
Balsavimo akimirka / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Sekmadienį rinkimų apylinkės darbą pradėjo 7-ą valandą. Nors kai kuriose apylinkėse žmonės prie durų būriavosi dar prieš balsavimo pradžią, tačiau bendras Panevėžio miesto ir rajono merų rinkėjų aktyvumas yra mažas.

Tiesa, kai kurios atskiros apylinkės teigia, kad žmonių sulaukia nemažai. Štai Upytės apylinkė, kurioje apsilankė 15min, iki 14-os valandos sulaukė 26,49 proc. rinkėjų ir iš 40 apylinkių rajone užima 5-ą vietą pagal savo valią jau išreiškusių gyventojų skaičių.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka

Iki 14-os valandos Panevėžio mieste balsavo 23,78 proc., rajone – 19,64 proc. rinkėjų. Pagal aktyvumą visos šalies mastu tiek Panevėžio miestas, tiek rajonas klasifikuojamas sąrašo pabaigoje. Iš 41-os šalies savivaldybės pagal aktyvumą Panevėžio rajonas yra paskutinėje vietoje, Panevėžio miestas – ketvirtas nuo galo.

Panevėžyje balsavimo teisę Panevėžyje turi 79 936 asmenys, rajone tokių – 32 591.

VIDEO: Panevėžio raj. kandidatas Povilas Žagunis apie pasyvius rinkėjus: žmonės nesupranta, kad privalo dalyvauti
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka

Eilės nesidriekia

Panevėžio miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Zina Stripeikienė tikina, kad antrame ture rinkėjų aktyvumas išlieka nepakitęs.

„Nors apylinkės atrodo tuštesnės, bet aktyvumas yra labai panašus kaip ir pirmajame ture. Apylinkės atrodo tuštesnės todėl, kad pats procesas vyksta greičiau. Yra tik vienas biuletenis. Žmonės pažymi, išsirenka vieną iš dviejų kandidatų, nebesusidaro eilės.

Lygiai taip pat kaip ir pirmame ture, žmonės panašiai aktyviai balsavo ir išankstiniuose balsavimuose. Maždaug 4 procentai panevėžiečių balsavo iš anksto“, – sakė pašnekovė.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka

Tikrino komisijos budrumą

Panevėžio rajone iki 14 val. nebuvo užfiksuota jokių pažeidimų. Tuo metu Panevėžyje pasitaikė incidentas, kai viena rinkėja nusprendė patikrinti komisijos budrumą ir pateikė svetimą asmens dokumentą.

„Pažeidimų jokių raštu užfiksuotų neturime. Turėjome mažą incidentą vienoje apylinkėje, kai moteris norėjo sukelti mažą provokaciją, atsinešusi ne savo dokumentą. Ji žiūrėjo, kaip mūsų apylinkių komisijų nariai dirba. Sukėlė triukšmą. Kadangi tai buvo viešosios tvarkos pažeidimas, buvo iškviesta policija. Policija dabar aiškinasi, ar tai yra pažeidimas.

Moteris žiūrėjo, ar jai bus išduotas biuletenis. Išties komisijos nariai to, ko gero, nepastebėjo, bet kadangi moteris pati sukėlė triukšmą, tas netikras asmuo su svetimu pažymėjimu taip ir neprabalsavo“, – sakė Panevėžio miesto savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Zina Stripeikienė.

Dėl mero kėdės varžosi buvę bendražygiai

Panevėžiečiai antrame ture renkasi tarp dviejų kandidatų – dabartinio Panevėžio miesto vadovo Ryčio Mykolo Račkausko ir buvusio jo bendražygio, tačiau dabar savais keliais pasukusio parlamentaro Povilo Urbšio. Pirmame ture už R.M.Račkauską balsavo 28,62 proc. rinkėjų. P.Urbšys sulaukė 18,01 proc. balsų. Abu kandidatai – ne politinių partijų, o visuomeninių rinkimų komitetų atstovai.

Panevėžio rajone varžosi du kandidatai – dabartinis ir ilgametis rajono meras, valstietis Povilas Žagunis ir socialdemokratas Antanas Pocius. P.Žagunis pirmame ture surinko net 48,71 proc. balsų, o Antanas Pocius gavo 18,80 proc. balsų.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka

Panevėžio miesto ir rajono tarybų sudėtys

Naujoje Panevėžio miesto savivaldybės taryboje aštuonias vietas turės visuomeninio rinkimų komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ atstovai. Į tarybą pateko Rytis Mykolas Račkauskas, Loreta Masiliūnienė, Arūnas Balčiūnas, Vitalija Vasiliauskaitė, Birutė Valkiūnienė, Vaidas Staugaitis, Petras Luomanas ir Rima Maselytė.

Antroje pozicijoje liko ir penkias vietas iškovojo konservatoriai Indiana Grigienė, Marius Mališauskas, Vitalijus Satkevičius, Jurga Girdzijauskienė ir Maurikijus Grėbliūnas. Povilo Urbšio vadovaujamas rinkimų komitetas „Kurkime jaukų miestą KARTU“ gavo keturias kėdes.

Į miesto tarybą deleguotas P.Urbšys, Rimantas Ridikas, Ričardas Bakanauskas ir Viktorija Polzunovaitė. Tris vietas Panevėžio miesto taryboje iškovojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Į tarybą išrinktas Deividas Labanavičius, Kęstutis Lukoševičius ir Rimantas Narkūnas.

Romualdas Grilauskas ir Ramūnas Vyžintas atstovaus socialdemokratams. Dar dvi vietas Panevėžio miesto taryboje laimėjo Lietuvos žaliųjų partijos atstovai Gema Umbrasienė ir Mantas Leliukas.

Į tarybą pateko du Liberalų sąjūdžio nariai – Laimutis Sėdžius ir Valdemaras Jakštas. Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, Partijos Tvarka ir teisingumas, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos ir Lietuvos centro partijos atstovai negavo nė vieno mandato taryboje.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Balsavimo akimirka

Panevėžio rajone vienuolika mandatų taryboje iškovojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Jai atstovaus Povilas Žagunis, Vitalija Kuliešienė, Lina Kairytė, Audrius Zalatoris, Jonas Kaušakys, Alfonsas Bakšys, Antanas Zopelis, Algimantas Birbilas, Donatas Tumas, Angelė Narbutienė ir Albinas Kisielis.

„Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demonokratams“ atiteko penkios vietos. Tarybos narių kėdes užims Kazimieras Algirdas Budrys, Osvaldas Dirsė, Jonas Masiokas, Vidas Augulis, Juozas Mikšys. Taip pat mandatus iškovojo penki socialdemokratai Antanas Pocius, Modesta Petrauskaitė, Genė Jakaitienė, Jūratė Januškienė, Rimantas Pranys.

Liberalai turės tenkintis dviem mandatais. Rinkėjai į tarybą delegavo Daivą Juodelienę ir Dalių Dirsę. „Darbo partijai“ pavyko iškovoti vos vieną mandatą. Jį gavo Alfonsas Morkvėnas. Lietuvos socialdemokratų darbo partija taryboje vietų negavo.

VIDEO: #PANEVĖŽYS. Jei būčiau meras (-ė)... nuo balų panaikinimo iki miesto prikėlimo naujam gyvenimui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius