Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 27

Panevėžio miesto verslo tarybos nuostatuose – galimos korupcijos rizikos

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) korupcijos prevencijos specialistai atliko Panevėžio miesto verslo tarybos nuostatų (Nuostatai), patvirtintų Panevėžio miesto savivaldybės tarybos, antikorupcinį vertinimą. Nustatyta, kad šie Nuostatai nepakankamai reglamentuoja Verslo tarybos veiklos klausimus, neužtikrina jos veiklos skaidrumo ir viešumo, tarybos narių objektyvumo ir nešališkumo dalyvaujant priimant sprendimus, rašoma STT pranešime žiniasklaidai.
Specialiųjų tyrimų tarnyba
Specialiųjų tyrimų tarnyba / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

STT korupcijos prevencijos pareigūnams atlikus Nuostatų antikorupcinį vertinimą pateiktos 6 antikorupcinės pastabos, iš kurių net 4 kritinės.

Pagal Nuostatus į Verslo tarybą yra skiriami verslo asociacijų atstovai, tačiau neaišku pagal kokius kriterijus atrinktos konkrečios trys verslo asociacijos, kurių atstovai Verslo taryboje veikia nuolat ilgą laiką. Nors Nuostatai sudaro regimybę ir suponuoja nuomonę, kad į Verslo tarybą savo atstovus siūlyti gali ir kitos organizacijos ar asociacijos, neaišku, kaip tai galėtų būti realiai įgyvendinama. STT nuomone, neužtikrinus naujų organizacijų ar asociacijų įsitraukimo į Verslo tarybos veiklą – gali būti neužtikrinamas Verslo tarybos veiklos skaidrumas ir objektyvumas. Verslo tarybos sprendimus gali lemti ilgalaikiai, išankstiniai Verslo tarybos narių tarpusavio įsipareigojimai, o ne objektyvi ir nešališka jų veikla. STT nuomone, esama situacija, Verslo tarybai priimant sprendimus, sudaro sąlygas atsižvelgti tik į konkrečių verslo subjektų interesus.

Pagal Nuostatus Verslo tarybai suteikti įgaliojimai priimti sprendimus dėl verslo aplinkos teisinio reglamentavimo pokyčių, tačiau neužtikrinamas Verslo tarybos narių-verslo asociacijos atstovų veiklos skaidrumas.

Pavyzdžiui, Nuostatai nenustato reikalavimo Verslo tarybos nariui deklaruoti interesų konfliktą atvejais, kada nagrinėjami klausimai arba sprendimai yra susiję su jo privačiais interesais. STT nuomone, Nuostatai taip pat neužkerta kelio konkrečių verslo subjektų, kuriuos atstovauja Verslo tarybos nariai, neteisėtam lobizmui, kadangi neužtikrinamas Lobistinės veiklos įstatyme lobistams nustatytų pareigų įgyvendinimas ir Verslo tarybos veiklos viešinimas.

Su antikorupciniu vertinimu galite susipažinti čia.

Šis antikorupcinis vertinimas buvo atliktas po to, kai STT atlikusi ikiteisminį tyrimą nustatė, kad be kitų nusikalstamų veikų, Panevėžio miesto meras R.M.Račkauskas galimai pasinaudojo savo, kaip mero, įtaka, kad į Panevėžio miesto verslo tarybą, kurios steigėjas yra Panevėžio miesto savivaldybė, būtų įtrauktas jį palaikantis panevėžietis verslininkas. Kad tai būtų galima padaryti, netgi buvo pakeisti minėtos tarybos nuostatai ir iš verslininkus vienijančios organizacijos į ją deleguoti ne trys, kaip iki tol, bet keturi nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius