Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 19

Panevėžio planai – įrengti naują apšvietimą, 100 stebėjimo kamerų

Panevėžyje per artimiausius kelerius metus žadama įrengti apie šimtą naujų vaizdo stebėjimo kamerų, ketinama atnaujinti miesto apšvietimo sistemą.
Vyras montuoja vaizdo stebėjimo kamerą.
Vyras montuoja vaizdo stebėjimo kamerą. / Fotolia nuotr.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tomas Jukna sako, kad šios priemonės didins miesto saugumą. Dėl leidimo rengti viešosios ir privačios partnerystės konkursą apšvietimo sistemos rangos darbams taryba spręs jau artimiausią posėdį, tuo metu kamerų įrengimo viešieji pirkimai turėtų būti skelbiami jau šią savaitę.

„Turime nemažai problemų, matome kasmet augančius administravimo, tinklo priežiūros kaštus. Todėl tokia investicija, kuri daroma į tinklą, jo priežiūrai, bus daroma dar eilę metų, tai investicijų prireiks bet kokiu atveju. Todėl pasiryžome investuoti daugiau, nei šiandien investuojame, bet planuojame, kad per 15 metų grąžą gausime tikrai vos ne dvigubą, nei išleistumėme dabartinės sistemos priežiūrai“, – BNS sakė jis.

Numatyta, kad visas Panevėžys būtų suskirstytas į tris zonas: miesto centre būtų numatyta galimybė bet kada pritemdyti ar paryškinti kiekvieną šviestuvą, kitose miesto dalyse šviestuvai būtų užprogramuoti iš anksto pagal paros metą. Trečiojoje zonoje į bendrą valdymo sistemą numatyta prijungti jau dabar ar netrukus diegiamus šviesos diodų (LED) šviestuvus.

Planuojama, kad sistemos įrengimas kainuos apie 4 mln. eurų, dar panaši suma gali atsieiti sistemos 15 metų priežiūrai.

„Į pirkimo objektą patenka projektavimas, investicija į „kietą kūną“ ir paslaugos užtikrinimas, t.y. administravimas. Pasibaigus sutarčiai, po 15 metų, visas turtas pereina savivaldybei“, – sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Tikimasi, kad investuotojai įdiegs moderniausias technologijas, kurios leistų sutaupyti išlaidas elektros energijai, apšvietimo priežiūrai – nuo to priklausys ir pačių rangovų uždarbis. Šviestuvai turėtų būti įrengti iki 2020 pabaigos.

36 kameros – jau šiemet

T.Jukna teigia, kad jau šią savaitę ketinama paskelbti konkursą ir pirmųjų 36 stebėjimo kamerų įrengimui – jei nestrigs pirkimų procedūros, jos pakeistų dabartines 16 kamerų ir būtų įrengtos dar šiemet.

„Didiname miesto saugumą. Kartu modernizuojame, tobuliname esamą vaizdo stebėjimo kamerų tinklą. Siekiame, kad naujoji įranga atitiktų šiuolaikinius reikalavimus, būtų kokybiška, kuo daugiau padėtų policijai“, – sakė T.Jukna.

Anot jo, tai bus aukštos raiškos kameros, bet jose nebus itin aukštų technologijų, kaip, pavyzdžiui, veido atpažinimo galimybė.

„Tik įvažiuojant į miestą bus įdiegta sistema, leisianti atpažinti automobilio valstybinius numerius“, – sakė savivaldybės atstovas.

Planuojama, jog iki 2023-iųjų atnaujinant miesto centrine dalį, parkus ir kitas erdves čia atsiras dar bent 36 kameros.

„Manau, kad po 2-3 metų bus apie 100 kamerų, bandysime jas apjungti į vieną sistemą“, – tvirtino T.Jukna.

2016 metais miesto vaizdo kameros Panevėžyje užfiksavo 680, 2017 metais – 755, 2018 metų sausio-balandžio mėnesiais – 190 teisės pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius